Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Συνάντηση για την Ελληνική Αμπελουργία



Διήμερη Συνάντηση στην Αθήνα για το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα  διοργανώνεται την  Παρασκευή και Σάββατο 20 και 21 Απριλίου 2012  από την εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum, για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου.    

Την πρώτη ημέρα  θα διατυπωθούν απόψεις επιστημόνων για την κατάσταση του ελληνικού αμπελώνα, ενώ θα γίνουν και διαλέξεις για πρακτικά

θέματα αμπελοκαλλιέργειας. Τη δεύτερη ημέρα θα ανοίξει η συζήτηση για την

ανάγκη κατάρτισης στρατηγικού σχεδίου για το μέλλον του αμπελώνα της χώρας, ο οποίος συνέχεια συρρικνώνεται. 

Όλοι οι αναλυτές και ειδικοί  συμφωνούν πως το επόμενο βήμα για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ελληνικού κρασιού μπορεί να γίνει μόνο με επεμβάσεις στον ίδιο τον αμπελώνα της χώρας, οι ανάγκες του οποίου είναι πολλές και ποικίλες.

Το διήμερο θα ξεκινήσει με επιστημονική ημερίδα για τις σύγχρονες τάσεις στην αμπελουργία(Συντονιστής : Στέφανος Κουνδουράς), με αφετηριακή αναφορά  σε τέσσερις εμβληματικούς αμπελώνες της χώρας, της Μαντινείας, της Νάουσας, της Νεμέας και της Σαντορίνης. Θα ακολουθήσουν ομιλίες για την κλωνική επιλογή αμπέλου και το πολλαπλασιαστικό υλικό, τη θρέψη και τη λίπανση της αμπέλου, τους διάφορους τρόπους καλλιέργειας ενός αμπελώνα, το φυσικό περιβάλλον της αμπέλου, την εγκατάσταση νέου αμπελώνα, τις επεμβάσεις στο μικροκλίμα του πρέμνου, την ωρίμαση του σταφυλιού και τον τρύγο. Η επιστημονική ημερίδα θα κλείσει με ομιλίες για τη σχέση νερού και αμπέλου, αλλά και θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος (τεχνολογίες αμπελουργίας ακριβείας, κάθετη οικογενειακή αμπελοοινική μονάδα και συνεργασία αμπελοοινικών εταιρειών και ερευνητικών ιδρυμάτων).

Η δεύτερη ημέρα της συνάντησης αφορά τα πλέον καυτά θέματα που

σχετίζονται με το  μέλλον της ελληνικής αμπελουργίας και καλύπτουν τις

πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον αμπελουργικό κλήρο, τους θεσμούς και την οργάνωση του κλάδου, το πολλαπλασιαστικό υλικό, τις ποικιλίες αμπέλου και τη σχέση του ελληνικού αμπελώνα με το στρατηγικό σχέδιο για το branding και το μάρκετινγκ του ελληνικού κρασιού. Ανάμεσα στους εισηγητές θα είναι ο κ. Στέργιος Τατάγιας, από τη Διεύθυνση Γεωργίας της Commission και ο κ. Θεόδωρος Γεωργόπουλος, καθηγητής αμπελοοινικού δικαίου στο πανεπιστήμιο της Reims. Η διήμερη Συνάντηση θα ολοκληρωθεί με ανοιχτή συζήτηση. 

Η διημερίδα απευθύνεται στους πρωτοπόρους αμπελουργούς της χώρας, σε
οινοποιούς, σε επιστήμονες του ευρύτερου αμπελοοινικού τομέα αμπέλου και στη δημόσια διοίκηση. Χώρος διεξαγωγής: ΟΙΝΟΤΡΙΑ ΓΗ (Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη) Καπανδρίτι,Αττικής.Για εκδήλωση συμμετοχής και πληροφορίες,
Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου: 210 322 6053, seo@wine.org.gr Vinetum: 210 766 0560, info@vinetum.gr__

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου