Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Αποφασίζουν και διατάσσουν για τη διαχείριση απορριμμάτων….



Σε ανακοίνωσή του, το τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝασπισμού  καταγγέλλει τη δικομματική Κυβέρνηση  του μνημονίου, που με τις ρυθμίσεις για τους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων,  επιχειρεί να άρει  νομοθετικά κάθε  εμπόδιο,   για  την παραχώρηση της  διαχείρισης απορριμμάτων  στους ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ( Οργανισμός που θεσπίστηκε για τις «συμπράξεις» Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

Με  τροπολογία της τελευταίας  στιγμής  οι  Υπουργοί  ΠΕΚΑ και Εσωτερικών εξουσιοδοτούνται να αποφασίσουν πόσες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων χρειάζεται η χώρα , ποιο θα είναι το κόστος κατασκευής αυτών των Μονάδων, ποιοι θα είναι οι εξυπηρετούμενοι  και  ποιο θα είναι το κόστος των ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσιών που θα παρέχουν ! 

Καταρρακώνεται  έτσι  κάθε έννοια δημόσιας διαβούλευσης και συμμετοχής  πολιτών   και  τοπικής αυτοδιοίκησης στα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων  , όπως προβλέπει μάλιστα  το κοινοτικό δίκαιο .

Η κατάργηση ακόμη  και της  κατ΄ επίφαση δημοκρατικής λειτουργίας  των περιφερειακών συμβουλίων ολοκληρώθηκε   με την αναγόρευση της ολιγομελούς Εκτελεστικής Επιτροπής των Φορέων διαχείρισης σε απόλυτο άρχοντα που θα αποφασίζει την εφαρμογή των ΣΔΙΤ .

Οι  Φορείς Διαχείρισης στερεών αποβλήτων μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρείες με απόφαση όσων παράγουν τα 2/3 της ποσότητας των απορριμμάτων .

Είναι  η συνέχεια όσων μεθοδικά προχώρησαν  τον τελευταίο χρόνο με πρωτοβουλία του Υπουργού ΠΕΚΑ  -  όπως η νομοθέτηση  της  αποκλειστικής,  επί της ουσίας,  αρμοδιότητάς  του για τη διαχείριση των αποβλήτων (ν.4042/2012), της ανάθεσης  του περιβαλλοντικού ελέγχου σε ιδιώτες, της « υπεραπλούστευσης» της  περιβαλλοντικής  αδειοδότησης (ν.4014/2011).

Έκλεισε ο κύκλος : Η Κυβέρνηση αποφασίζει και διατάσει . Η αυτοδιοίκηση θα  υπάρχει για να επιβάλει και να εισπράττει χαράτσια  από τους   πολίτες  και  να τα δίνει στους επιχειρηματίες .

Οι ΟΤΑ υποχρεούνται να συμμετέχουν  υποχρεωτικά στους  Φορείς  Διαχείρισης όχι για να συναποφασίζουν αλλά για να επιβάλλουν τα χαράτσια στους δημότες. 

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τις διατάξεις που ιδιωτικοποιούν την διαχείριση απορριμμάτων και αναπαράγουν το  καθεστώς της αδιαφάνειας και της διαπλοκής.

Το κοινοβουλευτικό  πραξικόπημα    πέρασε στην Βουλή, αλλά τον λόγο έχουν τώρα  οι πολίτες , τα  αυτοδιοικητικά  κινήματα και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ , που είναι σίγουρο πως θα το καταστήσουν νεκρό γράμμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου