Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

MUNDIAL ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑΣ !




Για πρώτη φορά η Ελλάδα «παίζει» στο  Mundial Κηποτεχνίας, στην πασίγνωστη  FLORIADE, με έναν «Πράσινο κήπο» και πνεύμα «Συνέργειας»! Η καλά «προπονημένη» ομάδα των Ελλήνων επιστημόνων (γεωτεχνικών) έκανε τα αδύνατα δυνατά , κατά πως δείχνει  η ιστόρηση της πορείας προς τη συμμετοχή :  

«Μετά τις συνεχείς αναίτιες αρνήσεις φορέων του Ελληνικού Κράτους για «εθνική» συμμετοχή(!!! Άλλο κι αυτό !) , ο Project Manager βρήκε τρόπο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Έτσι, μετά από συνέντευξη αξιολόγησης που έγινε στην Αττάλεια της Τουρκίας στα πλαίσια της FLORPLANT , δόθηκε από τη διοργάνωση της FLORIADE το «πράσινο φως» και η Ελλάδα θα είναι παρούσα για πρώτη φορά. Ο Νίκος Θυμάκης με τους Παναγιώτη Γκουνίδη, Κορνήλιο Βέκκο, Γιάννη Γρύλλη, Γιάννη Κτενάκη, τον Κώστα Νικολούδη, και τη Ματίνα Κανάκη (όλοι σχετικοί με το γεωτεχνικό αντικείμενο), ολοκλήρωσαν σε λιγότερο από μία εβδομάδα(!) ,το Μάρτιο, μία «συνέργεια» για την Ελλάδα, δείχνοντας ότι σε κάθε κρίση , υπάρχει λύση , που τη δίνουν οι άνθρωποι που έχουν όρεξη να αναδείξουν τη δουλειά τους και να προβάλλουν την πατρίδα τους. Για αυτό το λόγο και η ομάδα ονομάστηκε «Synergia-Hellenic Garden Team» (www.hellasinfloriade2012.gr 

Η Έκθεση FLORIADE 

Από το 1850 περίπου , που έχουν ξεκινήσει σαν θεσμός οι «ανθοκομικές εκθέσεις» ανά τον κόσμο, κάθε χώρα έχει αναπτύξει τη δική της παράδοση. Το επίκεντρο όμως όλων, είναι στην Ολλανδία ,όπου το 1960ξεκίνησε η FLORIADE.Από τότε, κάθε 10 χρόνια, σε διαφορετικό μέρος στη «χώρα της τουλίπας» γίνεται από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο η συγκεκριμένη διοργάνωση που συγκεντρώνει ό,τι ομορφότερο και καινοτόμο υπάρχει στην ανθοκομία και την κηποτεχνία παγκοσμίως. Η επισκεψιμότητά της , ξεπέρασε το 2002 τα 6.000.000, ενώ μετά το τέλος της, ένα τμήμα της μένει για πάντα επισκέψιμο από τους κατοίκους.  

Η 6ηFLORIADE  (www.floriade.com) πραγματοποιείται σε έναν χώρο 660 στρεμμάτων όπου πριν βρίσκονταν  αγροτικές καλλιέργειες, κοντά στα σύνορα Ολλανδίας-Γερμανίας, δίπλα στην πόλη Venlo. Σε συνέχεια του κεντρικού θέματος της προηγούμενης, του 2002(feel the art of nature-«νιώστε την τέχνη της Φύσης»), η φετινή FLORIADEεπικεντρώνεται στο τι μας προσφέρει η Φύση διαδραστικά. Έτσι, το θέμα της είναι «Το θέατρο της Φύσης» , όπου διαδραματίζεται μία παράσταση από περίπου 60χώρες , που αναφέρονται  σε καινοτόμες ιδέες κήπων αλλά και περιβαλλοντικών δράσεων.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι περίπου 6μήνες (5 Απριλίου – 7 Οκτωβρίου 2012) και υπάρχει καθημερινό πρόγραμμα πολιτιστικών κι άλλων εκδηλώσεων. Την 4Η Απριλίου , η βασίλισσα Βεατρίκη «κήρυξε» την έναρξη της Έκθεσης . 





Πιο μακριά, πιο ψηλά, πιο δυνατά! (Citius , Altius , Fortius).Μία «παράσταση» για την προστασία της Φύσης..... 

Από τις θεμελιώδεις αρχές του Ελληνισμού, όπως τις δίδαξαν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, είναι αυτές που αφορούν στην προστασία του τοπίου και του περιβάλλοντος. Μέσα  από τη δράση των Ολυμπιακών Αγώνων όσο και από τις θεατρικές παραστάσεις, έχουν περάσει σημαντικά μηνύματα -  για όλους εμάς και κυρίως για τη νέα γενιά.

Το 2012, είναι «Ολυμπιακή» χρονιά. Το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων, πιο επίκαιρο από ποτέ, για τη διάσωση του πλανήτη ....Μια «ελληνική» πράσινη πινελιά στον απέραντο παγκόσμιο καμβά των τουλάχιστον 60 εθνικών συμμετοχών, αριθμό ρεκόρ για τη συγκεκριμένη διοργάνωση. 

Ο ελληνικός κήπος στη FLORIADE 2012, αποτελεί σημείο αναφοράς για τις παραπάνω αρχές. Με επίκεντρό του ένα ξύλινο θέατρο , το οποίο θα μπορούσε να είναι ανοικτή τάξη σχολείου, περιστοιχίζεται από τα χαρακτηριστικά φυτά του ελληνικού τοπίου και χλωρίδας: ένας ελαιώνας, ένας βοτανόκηπος με αρωματικά φυτά, , ένας λόφος με σχίνα, σπάρτα , σπάνια αγριογαρύφαλλα από τον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων, πλατάνια και σφενδάμια , μία επιλογή από καρποφόρα δένδρα, μία λίμνη με ενδημικά ελληνικά υδρόβια και υδροχαρή φυτά είναι βασικά στοιχεία που συνθέτουν τον κήπο. Μάλιστα, η λίμνη έχει ένα επιπλέον «καλλιτεχνικό» στοιχείο: η ύπαρξη μιας φωλιάς με ένα «αυγό» που σκάει και από μέσα βγαίνει σαν σημείο ζωής μία.... η ελληνική ελιά πάνω σε έναν βράχο! Επίσης, στην είσοδο του κήπου έχουν σχηματιστεί οι Ολυμπιακοί Κύκλοι με μικρές ελίτσες!

Σημαντικό σημείο του κήπου είναι η «γωνιά» του Νικηφόρου Βρεττάκου. Το 2012, είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη γέννηση του «ποιητή της Φύσης» και μία θαυμάσια σύνθεση από καμένους κορμούς της Πεντέλης με κυπαρίσσια και χασμόφυτα, «φιλοξενεί» μαρμάρινη στήλη που εστάλλει από την πατρίδα του ποιητή, τις Κροκεές Λακωνίας με το ποίημα «Ο Πράσινος Κήπος»:  

Ὁ πράσινος κῆπος

Ἔχω τρεῖς κόσμους. Μιὰ θάλασσα, ἕναν
οὐρανὸ κι ἕναν πράσινο κῆπο: τὰ μάτια σου.
Θὰ μποροῦσα ἂν τοὺς διάβαινα καὶ τοὺς τρεῖς, νὰ σᾶς ἔλεγα
ποῦ φτάνει ὁ καθένας τους. Ἡ θάλασσα, ξέρω.
Ὁ οὐρανός, ὑποψιάζομαι. Γιὰ τὸν πράσινο κῆπο μου,
μὴ μὲ ρωτήσετε.
 

Όπως προτάσσει ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της κηποτεχνίας, οι διάδρομοι εντός του Ελληνικού κήπου είναι φτιαγμένοι από υλικό τέτοιο ώστε κάθε σημείο του κήπου να είναι προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ.... 

Στο θέατρο παίζεται μόνιμη παράσταση (ή αγώνας). Η ενέργεια αυτή, πραγματώνεται μέσα από το μοναδικό παγκόσμια περιβαλλοντικό παιχνίδι PLANETBOOK.. Το συγκεκριμένο παιχνίδι , σε επιδαπέδια βρίσκεται στο «σανίδι» και θα το παίζουν σχολεία. Αποτελείται από σειρά ερωτήσεων που αφορούν στο περιβάλλον και στόχος των ομάδων που συμμετέχουν είναι να το σώσουν! 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η «ακτιβιστική» αυτή ενέργεια ολοκληρώνεται με τη συντήρηση του κήπου από εθελοντές Έλληνες φοιτητές γεωπονικής του Πανεπιστημίου Waghenighen.


FLORIADE 2012

VENLO- ΟΛΛΑΝΔΙΑ

5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012



ΤΙΤΛΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: “THE THEATER OF NATURE”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣΤΟ ΤΜΗΜΑ “EDUCATION AND INNOVATION”



ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ “CITIUS, ALTIUS, FORTIUS…an “act” for Nature”



Με την `ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ του ΔΗΜΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, εις μνήμην του Γεωργίου Ζαφειρόπουλου, Γεωπόνου.

Υπό την ΑΙΓΙΔΑ: Φ.Δ.Π.Π.Ε «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», ΚΕΑΝ



ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΟΥ: “SYNERGIA-HELLENIC GARDEN TEAM” (Κορνήλιος Βέκκος,Παναγιώτης Γκουνίδης, Γιάννης Κτενάκης, Γιάννης Γρύλλης, Κώστας Νικολούδης,Ματίνα Κανάκη,Νίκος Θυμάκης) .

PROJECT MANAGER: Νίκος Θυμάκης σε συνέργεια με τον Θάνο Βαϊόπουλο

LOGISTIC MANAGER: TERMINAL FLOWER – TANI

ΙΔΕΑ ΣΧΕΔΙΟΥ: Νίκος Θυμάκης-Ματίνα Κανάκη

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: “SYNERGIA-HELLENIC GARDEN TEAM” (Νίκος Θυμάκης, Βέκκος Κορνήλιος, Γιάννης Κτενάκης, Παναγιώτης Γκουνίδης, Γιάννης Γρύλλης, Ματίνα Κανάκη).

3D ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ: Κορνήλιος Βέκκος

ΓΕΝΙΚΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: TANI, ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΦΥΤΟΧΩΜΑΤΑ-ΚΟΜΠΟΣΤ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: ROSS HOLIDAYS, I-ALL BOSS, RESTAURANT “CORFU”

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (PLANETBOOK): ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΝΑΚΗ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΛΙΜΝΗΣ:GRYLLIS WATER LILIES  ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΥΛΛΗΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΤΩΝ: AEROBIN

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΔΑΦΟΚΑΛΥΠΤΙΚΩΝ: ENGROW




ΧΟΡΗΓΟΙ ΦΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ:

-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ-ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΦΥΤΩΡΙΟΥΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

-ΦΥΤΩΡΙΑ ΓΚΛΑΒΑΚΗ

-RHODOLAND-ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

-GARDENIA GROWERS GROUP

-GRYLLIS WATER LILIES-ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΥΛΛΗΣ

-ΚΙΤΑΝΤΖΗΣ ΦΥΤΑ ΑΓΕΕ

-MARIGOLD PLANTS-ΚΙΤΑΝΤΖΗΣ ΚΡΙΤΩΝ

-ΦΥΤΩΡΙΑ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

-ΦΥΤΩΡΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

-ΦΥΤΑ ΜΙΧΑΛΑΣ

-ΦΥΤΩΡΙΑ ΛΑΜΙΑΣ-ΜΟΥΝΤΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ

-ΚΑΚΤΟΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ

-ΦΥΤΑΓΟΡΑ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΑΧΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

-ΦΥΤΩΡΙΑ ΕΛΙΑΣ ΚΩΣΤΕΛΕΝΟΣ

-MODAGRI-ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

-ΦΥΤΩΡΙΑ ΧΙΩΤΗΣ-ΛΑΚΩΝΙΑ

-ΦΥΤΩΡΙΑ ΚΡΗΤΗΣ-ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ



ΧΟΡΗΓΟΣ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ: CONSULTIT-ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ



ΧΟΡΗΓΟI ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΠΕΡΙΟΔΙΚA «ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΗΠΟ» , «ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΗΠΟ», ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ.

 (*) Θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στην Ολλανδία κ. Παύλο Κερασαββόπουλο, την Αγγελική Σιρκετζή, τον Μανώλη Ορφανουδάκη, τον Χρήστο Μαρκόπουλο και τον Χρήστο Τσιμιδόπουλο για τη συμπαράσταση και βοήθειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου