Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Οι δρόμοι που διαμελίζουν…..


Οι δρόμοι ενώνουν πόλεις, περιοχές, ανθρώπους, όμως κάποτε διαμελίζουν τη φύση και προκαλούν ανέκκλητες βλάβες…Σε ολόκληρο τον κόσμο τα τροπικά δάση βροχής έχουν ήδη υποστεί τέτοιες  βλάβες, αλλά αυτό δεν έχει συνετίσει τον κόσμο των εργολάβων και των αναπτυξιολάγνων που συνεχίζουν ακάθεκτοι το χαβά τους….Το  τελευταίο επεισόδιο  στο σήριαλ της  καταστροφής  σχετίζεται με το διαμελισμό μιας παρθένας έκτασης στο Περού, που έχει το ηχητικά κοντινό όνομα  Purus….


To Purus είναι  προστατευόμενη έκταση  στην ευρεία περιοχή της Αμαζονίας, με σπάνια φυτά και ζώα, που μέχρι στιγμής  διαφυλάχθηκαν,  βοηθούντων και των  περιβαλλοντικών οργανώσεων. Στην έκταση αυτή ζουν δυο κοινότητες ιθαγενών, που είναι τόσο απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο ώστε   αποκαλούνται από τη κοινωνία του Περού «Ακοινώνητοι» (Uncontacted…). Όμως ένα πρόσφατο σχέδιο διάνοιξης αυτοκινητοδρόμου απειλεί να ανατρέψει τη ζωή των γηγενών και να προκαλέσει καταστροφές στη φύση….


Η περίπτωση έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας  περιβαλλοντικά ανεγκέφαλης  οδοποιίας, που έχει θυσιάσει στη χώρα μας πολλές ομορφιές και έχει προκαλέσει δακρύβρεκτες – αλλά κατόπιν εορτής – διαπιστώσεις…Όσοι νοήμονες άνθρωποι απεχθάνονται τα κροκοδείλια δάκρυα  εργολαβικής και  όχι μόνο προελεύσεως, μπορούν να υπογράψουν το αίτημα εναντίον του συγκεκριμένου   δρόμου,  που σακατεύει τη φύση και τις τοπικές κοινωνίες…  


Tell Peru that the Purus must be protected! »

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου