Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Ωοτοκία θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο….


 

Δεν πρόκειται για κοινά «γενητούρια», αλλά για γενητούρια συμβολικά, που επιβεβαιώνουν τη διάρκεια μιας φυσικής «ροής» που έχει πάμπολλες φορές απειληθεί με διακοπή….Στις 23 Μαΐου, Παγκόσμια Μέρα της Χελώνας, οι «χελωνάδες» του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο εντόπισαν την πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας του 2012 στην παραλία Σεκάνια -  την πλέον «πυκνοκατοικημένη» παραλία ωοτοκίας στη Μεσόγειο και μια από τις τρεις πρώτες στον κόσμο.

Η πρώτη φωλιά Caretta είναι σπουδαίο γεγονός κάθε χρόνο επειδή δείχνει την πίστη του πληθυσμού στο ετήσιο ραντεβού για ν’ αφήσει απογόνους, αφού οι χελώνες γεννούν στις παραλίες όπου γεννήθηκαν και οι ίδιες.



Η ιδιωτική περιοχή πίσω από την παραλία είχε αγοραστεί το 1994 από το WWF Ελλάς για να διασωθεί από την ανάπτυξη. Σήμερα η περιοχή αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και είναι απόλυτα προστατευμένη. Πάνω από το 50% των φωλιών που γίνονται κάθε καλοκαίρι στη Ζάκυνθο αποτίθενται στην παραλία Σεκάνια.



Ο ΑΡΧΕΛΩΝ (www.archelon.gr) εργάζεται συστηματικά στη Ζάκυνθο από το 1983 συλλέγοντας στοιχεία ωοτοκίας και προστατεύοντας τις φωλιές που κινδυνεύουν. Επίσης από το 1987 διεξάγει και ένα σημαντικό πρόγραμμα ενημέρωσης επισκεπτών . 

Οι χελώνες Καρέττα έρχονται στη Ζάκυνθο από διάφορα μέρη της Μεσογείου. Δύο σημαντικοί βιότοποι διατροφής τους βρίσκονται στη βόρεια Αδριατική και στον Κόλπο Γκαμπές στην Τυνησία. Αυτό τεκμηριώθηκε από αναφορές χελωνών που είχαν μαρκαριστεί από το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ. Οι χελώνες συγκεντρώνονται από τον Μάρτιο - Απρίλιο στον Κόλπο του Λαγανά όπου ζευγαρώνουν και οι θηλυκές ετοιμάζονται για την ωοτοκία. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αυξηθεί βαθμιαία η ωοτοκία, να κορυφωθεί αρχές Ιουλίου και να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου.  

Έτσι ο παγκόσμιας σημασίας βιότοπος αναπαραγωγής της Καρέττα στη Ζάκυνθο συμβάλλει αποτελεσματικά στη διατήρηση του απειλούμενου ζώου και στον εμπλουτισμό των θαλασσών μας με χιλιάδες χελωνάκια κάθε χρόνο. 

Πληροφορίες: Σμαρώ Τουλιάτου, Συντονίστρια Ζακύνθου, 6937352385, zakynth@archelon.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου