Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Η Ικαρία και η δυστοπία των ανεμογεννητριών….



Με το φιλοσοφικό του μυθιστόρημα «Ταξίδι στην Ικαρία», ο Γάλλος  Étienne Cabet (1778-1856) σκιαγράφησε μια από εκείνες τις ουτοπίες που σαγήνευαν τη ριζοσπαστική και «φευγάτη»,  σοσιαλ-αναρχίζουσα σκέψη του 19ου αιώνα. Το βιβλίο του Καμπέ, που θεωρείται ως ο πρώτος «χρήστης» του όρου «Κομμουνισμός»,  μεταφράστηκε από την Ηρώ Κόχυλα-Τσαρνά  στα ελληνικά με επίμετρο από τον Μάκη Καβουριάρη,   και εκδόθηκε πρόσφατα από την  Εταιρία Ικαριακών Μελετών…

Προφανώς ο Καμπέ έδωσε αίγλη όχι μόνο στην ιδέα ενός ουτοπικού νησιού αλλά και στο πραγματικό, με σάρκα και οστά, ελληνικό νησί του Αιγαίου. Υποθέτω ότι στα χρόνια του Καμπέ η Ικαρία φάνταζε στους δυτικοευρωπαίους σαν εξαιρετικά απόμακρη και εξωτική, ενώ το ίδιο το όνομά της (από τον μυθικό Ίκαρο) πρέπει να της  προσέδιδε έξτρα υποβλητικότητα και αφετηρίες για φαντασιώσεις……

Η σημερινή πάντως Ικαρία κινδυνεύει να χάσει ακόμη και την αίγλη ενός νησιού  διακοπών, με ποιότητα  τοπίου και περιβάλλοντος, εξ αιτίας της μεταβολής της σε de facto βιομηχανική ζώνη παραγωγής αιολικής ενέργειας…Οι ειδήσεις αναφέρουν ότι σε μια περιοχή 28 τετρ. Χιλιομέτρων (Αθέρας) προβλέπεται ή έστω προτείνεται  η εγκατάσταση 110 ανεμογεννητριών ύψους 150 μέτρων, με άνοιγμα φτερών 90 μέτρα, με άδεια λειτουργίας 25 ετών και δυνατότητα ανανέωσης για άλλα τόσα έτη..

Η εγκατάσταση αυτών των τερατωδών συσκευών προϋποθέτει την ανασκαφή της κορυφογραμμής, τη διάνοιξη μεγάλων δρόμων, τη δημιουργία καλωδιώσεων μήκους 14 χιλιομέτρων και  υποσταθμού  στο σημείο πόντισης των καλωδίων -  που απαιτούνται  για τη μεταφορά του  ρεύματος στην Αττική…Πρόκειται για ένα πρωτοφανή αισθητικό και περιβαλλοντικό «χαμό»  , που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις φορέων και ατόμων και τη συλλογή υπογραφών με στόχο την ματαίωση του έργου….

Οι πεισμένοι μπορούν να πατήσουν το πλαίσιο και να βάλουν άμεσα την υπογραφή τους, ενώ οι έχοντες επιφυλάξεις μπορούν να υπογράψουν αφού προηγουμένως διαβάσουν την (παρακάτω) επιχειρηματολογία των κοινωνικών φορέων της Ικαρίας….


 Οι υπογράφοντες/υπογράφουσες αυτό το κείμενο, άτομα και σύλλογοι,



είμαστε κατά της τοποθέτησης των 110 Ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 330 MW στον Αθέρα της Ικαρίας.

Το σχέδιο αυτό, αν υλοποιηθεί:
• Θα μετατρέψει τον Αθέρα σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μήκους άνω των 27 χιλιομέτρων.
• Θα σημάνει τεράστιες εκσκαφές, εκχερσώσεις και ισοπεδωτικές διανοίξεις στον Αθέρα για τη μεταφορά και εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, τις θεμελιώσεις και τα απαιτούμενα οδικά έργα για τη συντήρηση των ανεμογεννητριών.
• Θα αυξήσει την τρωτότητα της Ικαρίας σε πλημμύρες και σε φαινόμενα ερημοποίησης καθώς θα δημιουργήσει ανοιχτές επιφάνειες δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
• Θα καταστρέψει το Δάσος του Ράντη και άλλες δασικές περιοχές.
• Θα καταστρέψει μεγάλο μέρος της προστατευόμενης περιοχής
NATURA
της Ικαρίας (οικότοπος ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος) που βρίσκεται στη Δυτική Ικαρία καθώς και εκείνης που βρίσκεται ανάμεσα στην Πούντα και το Κακό Καταβασίδι.
• Θα καταστρέψει τους βιότοπους και τις περιοχές που φωλιάζει η ορνιθοπανίδα της Ικαρίας, η οποία, σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία, είναι μεγάλης σπουδαιότητας.
• Θα μειώσει το ζωτικό παραγωγικό και αισθητικό χώρο των Ικαρίων για πολλές δεκαετίες.
• Θα αλλοιώσει δραματικά το Ικαριακό τοπίο καθώς οι τεράστιες ανεμογεννήτριες θα φαίνονται από παντού, λόγω της επιμήκους τοποθέτησής τους στο μεγαλύτερο μέρος της κορυφογραμμής.
• Θα γεμίσει με χιλιόμετρα καλωδιώσεων και πάνω από 110 συνοδευτικών κτηρίων για αποθήκευση, φύλαξη, και υποσταθμούς όχι μόνο τον Αθέρα αλλά και πολλές άλλες περιοχές της Ικαρίας, μέχρι το σημείο της βύθισης του καλωδίου προς την Αττική.
• Θα ακυρώσει τις μελλοντικές δυνατότητες ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού (ορειβασία, αναρρίχηση, πεζοπορία, πολιτιστικές διαδρομές, τόνωση της τοπικής οικονομίας των ορεινών χωριών, ανάδειξη των ιστορικών μονοπατιών κλπ)
• Θα μειώσει την σημερινή ελκυστικότητα της ενδοχώρας της Ικαρίας από τους παραθεριστές που επισκέπτονται τα ορεινά χωριά και τα μονοπάτια της Ικαρίας και θα απειλήσει τις σημερινές τουριστικές δραστηριότητες που γίνονται όλο το χρόνο από ομάδες ξένων, κυρίως, περιπατητών.

Θεωρούμε ότι η επένδυση αυτή είναι αποικιοκρατικού χαρακτήρα και αντίθετη με τα συμφέροντα του νησιού διότι:
• αγνοεί την τοπική βούληση.
• σχεδιάζεται και μεθοδεύεται χωρίς διαφάνεια, ενημέρωση και διάλογο με τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές.
• προσφέρει ασαφή οικονομικά ανταλλάγματα καθώς οι σημερινές προβλέψεις προς το Δήμο και την τοπική κοινωνία μπορεί να αλλάξουν ή να μην υπάρχουν στο μέλλον, ιδιαίτερα με τη σημερινή οικονομική συγκυρία.
• είναι άσχετη με τις ενεργειακές ανάγκες της Ικαρίας και αποβλέπει μόνο στην κερδοφορία του επενδυτή.
• δεν συνυπολογίζει τα δρομολογημένα ενεργειακά έργα της Ικαρίας.
• προσφέρει ασαφή οικονομικά ανταλλάγματα, τα οποία μπορεί να αλλάξουν ή να μην υπάρχουν στο μέλλον.
• παραβιάζει κατάφορα την αρχή της αναλογικότητας καθώς η Ικαρία, που χρειάζεται 9-12 Μ
W καλείται να συμβάλει υπέρμετρα στους ενεργειακούς στόχους της χώρας για το 2020 με τα 330 MW
αυτής της επένδυσης.
• δεν έχει συνεκτιμηθεί η 25ετής ή 50ετής οικονομική ζημιά από την παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων του βουνού. Συγκεκριμένα, δεν έχουν συνεκτιμηθεί οι φυσικές καταστροφές που θα επιφέρει, η ενδεχόμενη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου και οι μακροχρόνιες οικονομικές επιπτώσεις (απαξίωση περιουσιών, μελισσοκομία, καλώς ασκούμενη κτηνοτροφία και κυνήγι, τροφοσυλλογή, εναλλακτικός τουρισμός κλπ.).
Και τέλος, διότι κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι, μετά τη λήξη της επένδυσης (25 ή 50 χρόνια), το φυσικό περιβάλλον θα αποκατασταθεί πραγματικά και ότι οι 110 ανεμογεννήτριες, τα τσιμεντένια θεμέλιά τους, τα κτήρια και τα χιλιόμετρα καλωδίων θα απομακρυνθούν με δαπάνες του επενδυτή.

Καλούμε τον Δήμο Ικαρίας:
• να μην δεχτεί αυτό το αποικιοκρατικό επενδυτικό σχέδιο,
• να μη δεχτεί διαπραγματεύσεις για καμιά χωροθέτηση που να είναι στην περιοχή του Δάσους του Ράντη και μέσα στις περιοχές
NATURA
,
• να δραστηριοποιηθεί προς κατάλληλες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ενεργειακές λύσεις που είναι συμβατές με την Ικαρία, όπως την αυξημένη συμμετοχή του στο αναστρέψιμο-υβριδικό έργο των Ραχών, από όπου μπορεί να αντλήσει σημαντικά έσοδα, αλλά και την αξιοποίηση των ενεργειακών δυνατοτήτων της Ικαρίας ενδεχομένως μέσα από πολυμετοχικά σχήματα τοπικών, κυρίως, συμφερόντων όπου θα πρέπει να συμμετέχει και ο Δήμος, αντλώντας και τα σχετικά οικονομικά ανταλλάγματα (γεωθερμία, τηλεθέρμανση, μικρές μονάδες ΑΠΕ). Οι υπογραφές αυτού του ψηφίσματος δεν εξουσιοδοτούν για αποδοχή οποιωνδήποτε μελλοντικών επιλογών, που θα πρέπει να ξεκινήσουν από μηδενική βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου