Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Δ. Μπούσμπουρας : «συγχώνευση 29 Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε 14»





 Το μέτρο είναι βλακώδες διότι:

Α) δεν θα γίνει εξοικονόμηση, εκτός από τα ελάχιστα έξοδα μετακινήσεων μερικών μελών των ΔΣ που κατοικούν εκτός περιοχής.

Β) η διοίκηση απομακρυσμένων φορέων απαιτεί περισσότερα μεταφορικά

Γ) είναι από τους λίγους φορείς του ευρύτερου δημοσίου με μη αμειβόμενα ΔΣ



Το μέτρο είναι εκτός πνεύματος της σύστασης των ΦΔΠΠ:

Η λογική των ΦΔΠΠ είναι να γίνεται τοπικά η διοίκηση με την συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών. Οι τοπικές κοινωνίες δέχονται τις ΠΠ καθώς μετέχουν εν μέρει στις αποφάσεις και προβάλουν την περιοχή.

Η εναλλακτική λογική είναι να υπαχθούν σε υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (σύμφωνα με τον νόμο για την βιοποικιλότητα). Αυτό ισχύει για τα περιφερειακά πάρκα όχι όμως για τα Εθνικά (πρέπει να αλλάξουν τον νόμο στην περίπτωση των Εθνικών Πάρκων).  

Το μέτρο είναι δείκτης ανικανότητας:  καθώς στο ΥΠΕΚΑ βρήκαν μόνο αυτούς του φορείς να κάνουν «νοικοκύρεμα».

Το κράτος από το 2003 απλά άφηνε να υπάρχουν οι ΦΔΠΠ γιατί έπρεπε να κάνει κάτι για το φυσικό περιβάλλον και την βιοποικιλότητα, υπό την πίεση της Ε.Ε. Δεν εξέδωσε τα ΠΔ για τις ρυθμίσεις των ζωνών και τους κρατούσε μόνο για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για το φυσικό περιβάλλον. Η τελευταία κίνηση δείχνει πόσο χαμηλά στην ατζέντα είναι το  φυσικό περιβάλλον. Την στιγμή μάλιστα που η προβολή των ΠΠ μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στον τουρισμό των περιοχών αυτών.  

Λυπάμαι πολύ για τον υπουργό :

ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης,   με είχε εμπνεύσει σε δύο πολύ καίριες ομιλίες που είχε κάνει παλαιότερα στην Θεσσαλονίκη για το δίκαιο περιβάλλοντος. Ελπίζω η λάθος απόφασή  του να οφείλεται σε εικόνα που του μετέφεραν υπηρεσιακοί παράγοντες , οι οποίοι  βρήκαν  πρόσφορο πεδίο να προβάλουν την ιδέα της συρρίκνωσης των ΦΔΠΠ για να μην πειραχτούν άλλοι φορείς και υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ  -  που επιβιώνουν κάνοντας πως παράγουν έργο.

Εκτός και αν οι ΦΔΠΠ αντιμετωπίζονται ως ένα εμπόδιο για το fast track του επερχόμενου ξεπουλήματος…  

Δημήτρης Μπούσμπουρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου