Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Φτερωτοί μετανάστες ηλεκτρονικά παρακολουθούμενοι


 
 
Η ηλεκτρονική παρακολούθηση ανθρώπων με «φορητές» συσκευές και  πομπούς,  είναι ολίγον της αρμοδιότητας του Όργουελ, όμωςγια τα πουλιά τα πράγματα διαφέρουν…..Εξ ου και η  υπερήφανη ανακοίνωση της Ορνιθολογικής Εταιρείας για τον  “Ίκαρο”,  έναν  Ασπροπάρη νέας εσοδείας ( γεννήθηκε φέτος στα Μετέωρα),που  ξεκίνησε το μεταναστευτικό του τουρνέ για την υποσαχάρια Αφρική για να  περάσει τα 2-3 πρώτα χρόνια της ζωής του. Χάρη στο δορυφορικό πομπό που έχει τοποθετηθεί στην πλάτη του, η πορεία του θα καταγραφεί με την ακρίβεια που παρέχει η λειτουργία ενός συστήματος ραντάρ σε συνδυασμό με ένα transponder  αεροπλάνου…
 Ο νεαρός “Ίκαρος” ταξιδεύει προς τις περιοχές διαχείμασής του στην Αφρική παράλληλα με τον “Λάζαρο”, έναν ενήλικο Ασπροπάρη στον οποίο τοποθετήθηκε πομπός τον περασμένο Απρίλιο, αφού είχε βρεθεί δηλητηριασμένος στα Αντιχάσια και διασώθηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση κτηνοτρόφου της περιοχής.
 
Ο δορυφορικός πομπός τοποθετήθηκε στον “Ίκαρο” στην περιοχή των Μετεώρων - Αντιχασίων στις αρχές Αυγούστου με τη βοήθεια του Συλλόγου Ορειβασίας - Χιονοδρομίας Τρικάλων, από ομάδα ερευνητών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ που υλοποιείται για τη διατήρηση των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη στα Βαλκάνια.
 
Στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα δορυφορικοί πομποί σε νεαρούς Ασπροπάρηδες στα Μετέωρα και στη Θράκη από την Ορνιθολογική και το WWF Ελλάς αντίστοιχα, ενώ η Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρεία τοποθέτησε πομπούς σε Ασπροπάρηδες στη Βουλγαρία.
Οι πομποί εκπέμπουν τακτικά στίγμα και σύντομα θα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να παρακολουθήσει τη διαδρομή των πουλιών μέχρι την Αφρική σε πραγματικό χρόνο στην ιστοσελίδα του Προγράμματος LIFE+ www.lifeneophron.eu.  
 
«Ευχόμαστε ο “Ίκαρος”, ο “Λάζαρος” και οι υπόλοιποι Ασπροπάρηδες που φέρουν πομπούς να έχουν ένα αίσιο τέλος στο ταξίδι τους, γιατί η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν είναι δύσκολη και επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους. Και μη ξεχνάτε: η προσπάθεια της Ορνιθολογικής και των υπόλοιπων φορέων για την προστασία του απειλούμενου Ασπροπάρη θα μείνει «μετέωρη» αν δεν συμβάλουμε όλοι στην προστασία του!» τονίζει η Victoria Saravia, Υπεύθυνη του Προγράμματος για την Ορνιθολογική.

ΥΓ. Φωτογραφία Χαρητάκη Παπαϊωάννου 

 πληροφορίες: Ρούλα Τρίγκου, Υπ. Επικοινωνίας Προγράμματος LIFE   rtrigou@ornithologiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου