Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Αφρίζοντας από το καλό μας.....


  


Η εκδήλωση «Αφρός και Φυσαλλίδες», που οργανώνεται για 6η χρονιά, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου (13:00 - 20:00), παρέχει  μια μοναδική ευκαιρία για να δοκιμαστούν αφρώδεις οίνοι   από  σπουδαίες οινοπαραγωγικές περιοχές  της Ελλάδας και του κόσμου, όπως το Asti της Ιταλίας, η Καμπανία της Γαλλίας και η  Καταλονία της Ισπανίας . Εγώ σκοπεύω να πάω και να εισπράξω από κοντά τους αναπόφευκτους (μέσα στο χρόνο…) οινο-λογικούς νεωτερισμούς, παρά την μνησικακία που τρέφω εναντίον των Ελλήνων οινοπαραγωγών, ως εκ της μετατροπής της παραδοσιακής ρετσίνας σε απειλούμενο με εξαφάνιση είδος…

Η ανακοίνωση του VINETUM – οργανωτή της όλης εκδήλωσης – μιλάει για  λευκά, ερυθρωπά και κόκκινα κρασιά διαφόρων επιπέδων γλυκύτητας, από εντελώς ξηρά έως πολύ γλυκά, πάντα όμως με αφρό και εκρηκτικές φυσαλίδες. Κι ακόμη μιλάει  για κάποιες   σπάνιες και ακριβές ετικέτες κορυφαίων οίκων της Καμπανίας, που στο συγκεκριμένο αντικείμενο συνεχίζει να είναι  σημείο αναφοράς.

            Στη χώρα μας αφρώδεις οίνοι παράγονται παραδοσιακά κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (περιοχές Αμυνταίου και Ζίτσας), στην Αρκαδία και στη Ρόδο. Ωστόσο, πολλοί  Έλληνες οινοποιοί σε όλη τη χώρα  εκτιμούν ότι η τάση προς τα αφρώδη κρασιά είναι αυξητική, εξ ου  και η φετεινή παρουσίαση πολλών νέων κρασοτύπων…. Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως τα ελληνικά αφρώδη κρασιά έχουν βρει σημαντική διέξοδο στο εξωτερικό, ακόμα και σε αγορές με μεγάλη παράδοση στην κατανάλωση τέτοιων κρασιών, όπως  η Γερμανία** . 

            Η εκδήλωση  «Αφρός και Φυσαλίδες» οργανώνεται εσκεμμένα  λίγο πριν από τις εορτές ― όπου συνήθως προβλέπεται και παρατηρείται μεγάλη  κατανάλωση  αφρωδών οίνων -  αν και οι τρέχουσες πολιτικές προβλέψεις αναφέρονται σε κάποιους που θα αφρίζουν από το κακό τους χωρίς την παραμικρή κατανάλωση αλκοόλ….   

Ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση και τις ιδεολογικές φυσαλίδες (κοινώς μπουρμπουλήθρες…) ενίων κυβερνητικών παραγόντων, οι διοργανωτές του «Αφρός και φυσαλίδες»  στοχεύουν στο  να φέρουν τον έλληνα καταναλωτή πιο κοντά στα αφρώδη κρασιά,  όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες . Καταλήγει η ανακοίνωση του Vinetum :

« Οι αφρώδεις οίνοι θεωρούνται από τους ειδικούς ιδανικό απεριτίφ και, γενικότερα, η καλύτερη οινική επιλογή σε περιπτώσεις όπου δεν σερβίρεται φαγητό, ενώ η τιμή τους ξεκινά κάτω από τα 10€ (για να καταλήξει, ωστόσο, σε στρατοσφαιρικά επίπεδα, για τις πιο ακριβές σαμπάνιες!)».....  

ΥΓ1.     Η είσοδος στην «Αφρός και Φυσαλίδες» κοστίζει 10 ευρώ. Πληροφορίες στα 210 766 0560     και  info@vinetum.gr

ΥΓ2.  «Κάνω like», που λένε σε γλώσσα φατσοβιβλίου (Facebook) τη χρήση του επιθέτου «στρατοσφαιρικός-η-ον» για τον προσδιορισμό του επιπέδου των τιμών….

ΥΓ3.    Κάνω επίσης like την προς συντάκτες υπόδειξη του VINETUM, να αποφεύγουν την έκφραση «γαλλική σαμπάνια»  ως πλεονασμό, διότι η σαμπάνια είναι γαλλική όσο η φέτα είναι ελληνική….

ΥΓ4. Γερμανία : Χώρα συντασσόμενη μετά του αντιβασκανιακού επιφωνήματος «φτου σκουληκομυρμηγκότρυπα» (τρις ή  και τετράκις, κατά περίπτωση…)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου