Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Συνάντηση Εργασίας «υποδέχεται» τις Νανόχηνες


 
Διεθνής Συνάντηση Εργασίας πραγματοποιήθηκε  στη Λίμνη Κερκίνη για τη διαφύλαξη και προστασία της παγκοσμίως απειλούμενης Νανόχηνας. Στη Συνάντηση συμμετείχαν περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι από 15 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Φινλανδία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Εσθονία, Ρωσία, Ιράν, κ.α.), καθώς και διεθνείς φορείς, όπως η Ομοσπονδία των Συνδέσμων για το Κυνήγι και τη Διατήρηση στην ΕΕ (FACE) και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Η Συνάντηση Εργασίας διοργανώθηκε από τη Γραμματεία της Συμφωνίας για τη διατήρηση των αφρo-ευρασιατικών αποδημητικών υδρόβιων πουλιών (UNEP/ AEWA), στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE για τη διατήρηση της Νανόχηνας που υλοποιείται από την Ορνιθολογική. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συνεργασία για την προστασία της Νανόχηνας μέσω της υλοποίησης κοινών δράσεων και η εδραίωση κοινού δικτύου για την παρακολούθηση και προστασία του είδους κατά μήκος της μεταναστευτικής του διαδρομής.

Με τη συνοδεία του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης, για να παρατηρήσουν τις 55 Νανόχηνες που προσήλθαν  στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού τους!

Ο τόπος της Συνάντησης Εργασίας δεν επιλέχθηκε καθόλου τυχαία, μιας και η Λίμνη Κερκίνη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τόπους διαχείμασης της Νανόχηνας στην Ευρώπη, καθώς και έναν από τους ασφαλέστερους υγρότοπους στην Ελλάδα για τη διατήρηση της άγριας ζωής που φιλοξενεί , χάρη στις επισταμένες και συνεχείς προσπάθειες του Φορέα Διαχείρισης.

Αριθμώντας μόλις 20 ζευγάρια, ο φιννοσκανδικός πληθυσμός της Νανόχηνας διανύει κάθε χρόνο περισσότερα από 4.000 χιλιόμετρα από τον Αρκτικό Κύκλο έως τη Μεσόγειο για να φτάσει στους τόπους διαχείμασής του. Καθ’ όλο το μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής, το κοπάδι βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τους συνεργάτες του Προγράμματος LIFE. Τα πρώτα νέα για το ξεκίνημα του φετινού ταξιδιού, ήρθαν στις 21 Αυγούστου από τη Νορβηγική Ορνιθολογική Εταιρεία στα Έλη Βαλντάκ στη Νορβηγία, ενώ μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη μεγάλο μέρος του κοπαδιού βρισκόταν ήδη στο Εθνικό Πάρκο Hortobágy στην Ουγγαρία, σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό για τις Νανόχηνες. Από τα μέσα Οκτώβρη, οι Νανόχηνες βρίσκονται στους Υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας όπου και θα παραμείνουν για τέσσερις περίπου μήνες.  
ΥΓ. Η  φωτογραφία ( με Νανόχηνες, φυσικά...)  του Κώστα Παπαδόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου