Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Έργα τέχνης από πεταμένα σκουπίδια στο Έβερεστ


   Τα σκουπίδια στο  Έβερεστ, κατάλοιπα των μεγάλων ορειβατικών εξορμήσεων προς το ψηλότερο σημείο του κόσμου, θυμίζουν κάπως τα σωματικά απόβλητα των αστροναυτών σε διάφορες αποστολές στο διάστημα , τα οποία  τίθενται σε τροχιά γύρω από την γη για πολύ καιρό,  από τη στιγμή που διοχετεύονται  εκτός διαστημοπλοίου. Τα πάσης φύσεως απόβλητα των ορειβατών στην «στέγη του κόσμου» έχουν επίσης μεγάλο χρόνο ζωής, λόγω του χαμηλού βαθμού αποδόμησης  υπό καθεστώς ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών  :  Δικαιώνοντας έτσι  ένα γνωμικό του Φερνάντ Μπρωντέλ, για την ιδιότητα των βουνών να είναι συντηρητές του παρελθόντος…
Ο Τζωρτζ Μάλορυ θα επιχειρήσει να ανέβει  το 1924 στο Έβερεστ, την υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαϊων (8848 μέτρα), πλην όμως θα χαθεί και το πτώμα του θα βρεθεί το 1999, διατηρημένο σε καλή κατάσταση... Ανεξάρτητα από το αν ο Μάλορυ χάθηκε  κατεβαίνοντας ως ρέκορντμαν από το Έβερεστ ή ανεβαίνοντας ως υποψήφιος ρέκορντμαν, οι Έντμουντ Χίλαρυ και Τζέμλινγκ Νοργκάϋ ήταν αδιαμφισβήτητα  οι πρώτοι "κατακτητές" που ρύπαναν το Έβερεστ (1953)κατά μήκος της διαδρομής ως την κορυφή του. Έκτοτε η ρύπανση συνεχίστηκε από μερικές χιλιάδες  ορειβατών, που επέμεναν να σκαρφαλώνουν στην κορυφαία των κορυφών με καλύτερους εξοπλισμούς από τον Χίλαρυ, αλλά με το ίδιο πάθος..
Σήμερα τα τεκμήρια των περασμένων  ορειβατικών εξορμήσεων είναι πολλά και άκρως ενοχλητικά,  ώστε να δημιουργούν ένα αίσθημα απομάγευσης του χώρου…
Διαβάζω στον δικτυακό τόπο PEEGEP μια ανάρτηση με πρωτοβουλία του Παναγιώτη Παπαδάκη , που αναφέρεται σε ένα εγχείρημα «καλλιτεχνικής  ανακύκλωσης» των σκουπιδιών στο Έβερεστ, με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση:    



«Πεταμένοι κύλινδροι φαρμακευτικού οξυγόνου, σχοινιά, τέντες, γυαλιά, πλαστικά, άδειοι τενεκέδες, άδεια κουτιά μπύρας, ακόμη και τα απομεινάρια ενός ελικοπτέρου -όλα αυτά χρονολογούμενα από τη δεκαετία του ΄70- μετατράπηκαν σε έργα τέχνης με στόχο να επισημανθεί το πρόβλημα της ρύπανσης στις πλαγιές του Έβερεστ.

Οι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν τόνους από περιττά υλικά που συνέλεξαν από το υψηλότερο βουνό του κόσμου για να δημιουργήσουν μία έκθεση με 75 έργα τέχνης και να συμμετάσχουν στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα Everest 8848 Art Project, το οποίο παρουσιάζεται στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού.

Εξήντα πέντε αχθοφόροι και 75 βόδια από το Θιβέτ συγκέντρωσαν οκτώ τόνους από σκουπίδια, τα οποία μετέφεραν από το βουνό στη διάρκεια δύο αποστολών.

Δεκαπέντε Νεπαλέζοι καλλιτέχνες πέρασαν ένα μήνα μέσα στα εργαστήριά τους προετοιμάζοντας έργα για την έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο του Κατμαντού και την επόμενη εβδομάδα θα μεταφερθεί στο τουριστικό θέρετρο Ποχάρα.

Τα έργα τέχνης πωλούνται από 1.500 ρουπίες (17 δολάρια) μέχρι 200.000 ρουπίες. Πολλά από αυτά έχουν ήδη πουληθεί.

Περίπου 4.000 άνθρωποι έχουν ανέβει στην 8.848 μέτρων κορυφή των Ιμαλαΐων, από το 1953 όταν πάτησαν εκεί για πρώτη φορά το πόδι τους ο σερ Έντμουντ Χίλαρι και ο Τένζινγκ Νόργκεϊ.

Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι το Έβερεστ είναι γεμάτο με σκουπίδια από προηγούμενες αποστολές -ακόμη και ανθρώπινα περιττώματα και πτώματα ορειβατών, που δεν αποσυντίθενται εξαιτίας του υπερβολικού κρύου.

Οι ορειβάτες δαπανούν δεκάδες χιλιάδες δολάρια προσπαθώντας να φθάσουν στην κορυφή, αλλά οι τοπικοί σέρπα (οδηγοί των ορειβατών) εκφράζουν παράπονα ότι λίγοι από τους ορειβάτες φροντίζουν ώστε να μην αφήνουν πίσω τους σκουπίδια.

Οι αποστολές πλέον καταθέτουν 4.000 δολάρια, με δικαίωμα επιστροφής, ώστε να διασφαλίζεται ότι κατά την επιστροφή τους οι ορειβάτες δεν θα έχουν αφήσει πίσω τους τίποτα, ωστόσο, κατά τους σέρπα ούτε αυτό λύνει το πρόβλημα»

ΥΓ. Όσοι αναγνώστες ενδιαφέρονται (δηλαδή πραγματικά, ως ορειβάτες…) μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν το βιβλίο μου : «Τα βουνά του κόσμου». Μου στέλνουν τη διεύθυνσή τους και τους το ξαποστέλνω…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου