Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Κυνήγι στο παγκόσμιας σημασίας Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού !


 

 
Όταν η φύση  έχει τέτοιους φίλους, τι τους θέλει τους εχθρούς….Την άσκηση του κυνηγιού την επόμενη κυνηγετική περίοδο, σε μερικά από τα πιο ευαίσθητα και οικολογικώς  αξιόλογα  τμήματα  προστατευόμενης περιοχής,  προτείνει «με το έτσι θέλω» ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού [1]. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα αποτελεί απάντηση σε ερώτημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με τη διαχείριση της θήρας,  μετά τη λήξη της απαγόρευσης που ίσχυε στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2013.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα υπερψήφισε την εισήγηση εκπροσώπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,  σύμφωνα με την οποία η θήρα μπορεί να επιτραπεί σε συγκεκριμένες ζώνες του πάρκου χαρακτηρισμένες ως Περιοχές Προστασίας της Φύσης, στις οποίες μέχρι πρότινος ίσχυε η απαγόρευση θήρας. Η αλλαγή αυτή προτάθηκε παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Νόμο 3937/2011 στις Περιοχές Προστασίας της Φύσης επιτρέπονται μόνο δραστηριότητες που δεν αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον και δεν έρχονται σε αντίθεση με τους σκοπούς προστασίας της περιοχής, αλλά και χωρίς να υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση που να βεβαιώνει ότι κάτι τέτοιο θα εξασφαλιστεί αν επιτραπεί η θήρα στην περιοχή.

 

Είναι πραγματικά ανησυχητικό ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Φορέας Διαχείρισης υποστηρίζουν ατεκμηρίωτα μία σοβαρή απόκλιση από τον νόμο σε έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της νότιας Ευρώπης και παρότι είναι σε γνώση τους συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει βλάβη και σημαντική όχληση στα προστατευόμενα είδη του Εθνικού Πάρκου εάν επιτραπεί το κυνήγι [2].
Επιπλέον προβληματικό είναι το γεγονός ότι στην ίδια απόφασή με την οποία ο Φορέας Διαχείρισης τίθεται υπέρ της θήρας στις συγκεκριμένες ζώνες του Πάρκου ,αναγνωρίζει ρητά και την αναγκαιότητα σύνταξης «Σχεδίου Φύλαξης» και «Μελέτης Αειφορικής Διαχείρισης της Θήρας» πριν ρυθμιστεί η θήρα.

 

Η σοβαρή αυτή πρόσφατη εξέλιξη είναι αποτέλεσμα του χρόνιου άλυτου προβλήματος της οργανωμένης λαθροθηρίας στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού [3] για το οποίο ευθύνονται σειρά εμπλεκόμενων αρχών και φορέων. Από τη μία, η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου αρνείται να συμβάλλει ουσιαστικά στην πάταξη της λαθροθηρίας, με την κατάλληλη ενεργοποίηση των θηροφυλάκων της, εάν δεν επιτραπεί το κυνήγι στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου [4]. Από την άλλη, εμμένει η απουσία οποιαδήποτε πολιτικής βούλησης για τη σωστή φύλαξη του Εθνικού Πάρκου, καθώς τα Δασαρχεία Πρεβέζης και Άρτας δηλώνουν μονίμως «αδυναμία» και το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν παίρνει πρωτοβουλία πάταξης της λαθροθηρίας. Ως αποτέλεσμα, οι λαθροθήρες έχουν εδραιώσει την τελευταία δεκαπενταετία ένα εκτενές δίκτυο παραεμπορίου άγριων παπιών που πωλούνται σε ταβέρνες στην ευρύτερη περιοχή.

 

Ως εκ τούτου είναι εμφανές πώς τελικά η Πολιτεία αφήνει τους λαθροθήρες να χαράζουν περιβαλλοντική πολιτική για ένα από τα σημαντικότερα Εθνικά Πάρκα της χώρας! Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν το ΥΠΕΚΑ να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να εγκρίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα την επέκταση της λήξασας απαγόρευσης θήρας μέχρι το τέλος της φετινής κυνηγετικής περιόδου και να μην προχωρήσει στο άνοιγμα περιοχών στη θήρα. Ομοίως, καλούν τον Φορέα Διαχείρισης να προχωρήσει με τις απαραίτητες μελέτες, ώστε να αξιολογηθεί τεκμηριωμένα η συμβατότητα ή μη της θήρας και τις αρμόδιες αρχές φύλαξης να ενεργοποιηθούν επιτέλους στην πάταξη της λαθροθηρίας.

 

Σημειώσεις

[1] Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού η θήρα θα πρέπει να επιτραπεί σε τέσσερις περιοχές της Ζώνης Α του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού: http://et.diavgeia.gov.gr/f/all/ada/%CE%92%CE%95%CE%A6%CE%9146%CE%A88%CE%920-3%CE%925. Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών οργανώσεων καταψήφισε τη σχετική εισήγηση.

[2] Βρείτε εδώ το Υπόμνημα της Ορνιθολογικής «Αξιολόγηση συμβατότητας της θήρας με την προστασία του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού»: http://files.ornithologiki.gr/docs/politiki/paremvaseis/ektheseis/Oi%20epiptoseis%20ths%20thiras_Amvrakikos_Nov_2012.pdf

 [3] Οργανωμένη επιδρομή κουκουλοφόρων λαθροθήρων στο Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού το 2011: http://ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=1308

 [4] Βρείτε εδώ την επίσημη θέση του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας, μέλους της Έ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, σύμφωνα με τον οποία: «Θεωρούμε ως τη μόνη δοκιμασμένη συνταγή επιτυχίας και απολύτως συμβατή με τους στόχους και τις επιδιώξεις για μία ευαίσθητη οικολογικά και περιβαλλοντικά περιοχή, την ενεργό συμμετοχή μας στη διαχείριση και δη στην θηροφύλαξη της περιοχής. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να επιτραπεί η άσκηση της θήρας» [ο τονισμός της Ορνιθολογικής].


 

 

Περισσότερες πληροφορίες

Αρκτούρος: Λάζαρος Γεωργιάδης, 6972640062

Αρχέλων: Θεόδωρος, Μπένος Πάλμερ, 210 5231342

Δίκτυο Μεσόγειος SOS: Ερμιόνη Φρεζούλη, 210 8228795

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης: Νίκος Πέτρου, 210 3224944

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Μαλαμώ Κορμπέτη: 6946249450

Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού: Δάφνη Μαυρογιώργου, 6977205351

Καλλιστώ: Σπύρος Ψαρούδας, 6999915200

WWF Ελλάς: Ιόλη Χριστοπούλου, 6937935031

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου