Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

THE GREEK FILOTIMO

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Αγγλική Φιλολογία  και διατηρώ ακόμη την ανάμνηση του δεινού μεταφραστικού προβλήματος που δημιουργούσε η απόδοση της ελληνικής λέξης «φιλότιμο» στα Αγγλικά…Γιατί το «φιλότιμο» δεν ήταν μια απλή «ζήτηση εκτίμησης» (φιλο-τιμο) αλλά  κάτι σαν υπερβολική γεναιοδωρία και υπερβολική  ανταπόδοση ή  ευγνωμοσύνη απέναντι σε κάτι που είχε δοθεί…Με αυτό το σκεπτικό ερμηνεύω συμπεριφορές όπως αυτές που αναφέρει η βρετανή συγγραφέας και δημοσιογράφος  Βικτόρια Χίσλοπ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Λέει η Χίσλοπ,  για τη χώρα μας και  για τις  διαφορές της με τη Μεγάλη Βρετανία:

«Για να είμαι ειλικρινής, πολλές φορές έχω έρθει σε αμηχανία. Όταν είμαι στην Ελλάδα, δίνω κάθε φορά σκληρή μάχη για να πληρώσω το ποτό ή το γεύμα μου. Στο Λονδίνο οι περισσότεροι προσπαθούν να αποφύγουν να πληρώσουν τον λογαριασμό (αλλιώς θα μοιραστεί μέχρι το τελευταίο σεντ σε ίσα μερίδια), ενώ στην Ελλάδα οι άνθρωποι σκοτώνονται για το ποιος θα κεράσει. Η διαφορά αυτή τα λέει όλα».

Διαφωνώ με τη Χίσλοπ για το κατά πόσο «η διαφορά αυτή τα λέει όλα»…Πιστεύω όμως ότι λέει πολλά για το πλεόνασμα γεναιοδωρίας  και θετικής διάθεσης προς τον συνάνθρωπο,  που κατοικοεδρεύει στη χώρα – παρά τα υπόλοιπα ελλείμματά της. Και αγωνιώ μήπως αυτό το ψυχικό αποκούμπι όλων μας, χαθεί μέσα  στην ισοπεδωτική διαδικασία της παγκοσμιοποίησης….

ΥΓ. Η φωτογραφία από ένα φιλικό «κέρασμα» κατοίκων ορεινού χωριού της Αργολίδας (21.11.11),προς τους ορειβάτες του "Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας" και  άλλους φίλους που προσήλθαν σε τοπικό πανηγύρι. Οι άνθρωποι έσφαξαν ένα ολόκληρο κοπάδι για να ταϊσουν 300 άτομα με κρέας !  Το θυμάμαι  ακόμη και φουσκώνω από υπερηφάνεια ….  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου