Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Αυτοφυή Αρωματικά-Φαρμακευτικά φυτά

Δεν χρειάζεται κανείς να συμμερίζεται το πάθος για το άρωμα, όπως ο ήρωας του Πατρίκ Ζισκίντ στο μυθιστόρημα που γυρίστηκε και φιλμ – «Άρωμα, η ιστορία ενός δολοφόνου»…Αρκεί και μόνο να σκέπτεται την εξαίσια οσφραντική «καλλονή» που διασφαλίζει η ελληνική φύση, λόγω της μεγάλης ποικιλότητας αλλά και του «εύκρατου», μεσογειακού της κλίματος : Ενός κλίματος που δεν είναι τόσο υγρό όσο αυτό της μεσευρώπης αλλά και ούτε τόσο ξηρό όσο  αυτό της Β. Αφρικής, με αποτέλεσμα να επιτρέπει τη σχετικά μεγάλη διάχυση των οσμών φυτικής προέλευσης και να προκαλεί-καλλιεργεί ευαισθησίες στους ανθρώπους…

Κάποτε θεωρούσαν την αρωματοθεραπεία τσαρλατανισμό – στην Ελλάδα πάνε 25 χρόνια τώρα. Διάφοροι που προσκόμιζαν εμπειρικά αντεπιχειρήματα δεν εισακούγονταν, μέχρι που επιστήμονες όπως η Δέσποινα Βώκου με τεκμηριωμένη αρθρογραφία – θυμίζω μόνο το δοκίμιό της «Αιθέρια Έλαια στη μεσογειακή φύση»  που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ – έδειξαν τη σχέση οσμής και ευζωϊας , ή αντιθέτως, τη σχέση δυσοσμίας και κακής ποιότητας ζωής…

Σήμερα τα αυτοφυή αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά εισπράττουν μεγαλύτερη προσοχή, παρά τη προσπάθεια των χημικών βιομηχανιών να τα εκτοπίσουν από το εμπόριο και συνακόλουθα από τη συστηματική καλλιέργεια… Γι αυτό δεν είναι παράξενο το ότι  πολλαπλασιάζονται οι εκδηλώσεις και διαβουλεύσεις για τη χρήση τους – όπως αυτής της  6ης Απριλίου 2013, στις 12.00, στην αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου στο Λιτόχωρο (δίπλα στο Μουσείο). Εκεί  η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας συνδιοργανώνει με τον Δήμο Δίου-Ολύμπου  συζήτηση για την Προώθηση Αυτοφυών Αρωματικών & Φαρμακευτικών Φυτών, με κεντρική εισηγήτρια την δρ. Ελένη Μαλούπα, τακτική Ερευνήτρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Σύμφωνα με την «Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας», η Ελληνική χλωρίδα παρουσιάζει εξαιρετικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον διότι είναι η τρίτη πλουσιότερη σε χλωρίδα περιοχή παγκοσμίως, φιλοξενεί το 50% της φυτικής βιοποικιλότητας της Ευρώπης, το 80% της Βαλκανικής χλωρίδας και στην φυτογεωγραφική περιοχή μας έχουν καταγραφεί 2944 ενδημικά αρωματικά, με εξαιρετικής φήμης και ονομαστό το Τσάϊ Ολύμπου, για το οποίο γίνεται προσπάθεια δημιουργίας ομάδας αγροτών-παραγωγών.  

Η αγορά αρωματικών φυτών ξεπερνά τα 20 δις € παγκοσμίως. Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών χρησιμεύει  ως τρόφιμο, ως στοιχείο της  βιομηχανίας τροφίμων και της  φαρμακοβιομηχανίας, όσο και στην αρωματοθεραπεία με αντικείμενο την παρασκευή αιθέριων ελαίων.

 

Πληροφορίες  Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου