Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Για το Μητροπολιτικό πάρκο Γουδή, και όχι μόνο…

Εμείς οι οικολογούντες είμαστε γενικά υπέρ των πεζοδρομήσεων, όμως σε συγκεκριμένες συνθήκες έχουμε αντίστοιχες ιεραρχήσεις όσον αφορά την πραγματοποίησή τους …….Παραδείγματος χάρη η περίπτωση της πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου http://oikologein.blogspot.gr/2013/04/h.html , που δεν είναι δυνατό να «προ»ταχθεί  στο δημόσιο διάλογο, όταν εκκρεμούν δραματικές καταστάσεις  και ελλείμματα υποδομών στον μείζονα αθηναϊκό χώρο……
Με αυτό το σκεπτικό, μπορεί αντίθετα  να τονίζει κανείς  την αναμφίβολη προτεραιότητα  που έχει μια συγκεκριμένη ανάπλαση στη καρδιά του αστικού χώρου, όπως είναι αυτή της περιοχής Γουδή….Και με το ίδιο επίσης σκεπτικό μπορεί να μπαίνει  σε κατάσταση «αυξημένης αγωνιστικής επαγρύπνησης» όταν γίνεται συζήτηση για ένα ορεινό όγκο,  που εφάπτεται του αστικού χώρου σε πάμπολλα σημεία και καθορίζει την ποιότητά του πολύ περισσότερο από όσο άλλα  στοιχεία της περιαστικής ή «απώτερης»φύσης….
Ο ορεινός αυτός όγκος είναι ο Υμηττός, και η ομάδα που αναφέρεται στα προβλήματά του σε αυτή τη καταραμένη εποχή της χωροταξικής μικρόνοιας, είναι η Γραμματεία της Επιτροπής που έχει σα στόχο τη δημιουργία του Μητροπολιτικού  Πάρκου  Γουδή*….
Σημειώνει σε ανακοίνωσή της (15.4.2013) η Επιτροπή : 
Με συντονισμένες ενέργειες κρατικών και ιδιωτικών φορέων καθώς και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προωθείται συστηματικά η καταπάτηση του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του όρους Υμηττού. Εναντιώνονται με προσφυγή στο ΣτΕ  στο Προεδρικό Διάταγμα  για το όρος Υμηττού και τα Μητροπολιτικά Πάρκα Γουδή- Ιλισίων (ΦΕΚ 187/16.7.2011),  το οποίο διάταγμα προβλέπει την επέκταση της Α' Ζώνης στην οποία δεν επιτρέπεται καμιά δόμηση ….
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ θα έπρεπε να είναι συμπαραστάτης στους αγώνες των πολιτών για τη διάσωση του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων , δυστυχώς, συντάσσεται με τις βλέψεις και τις επιθυμίες διαφόρων ιδιωτών για την καταπάτηση, την τσιμεντοποίηση και γενικά την αλλοίωση του χαρακτήρα αυτών των χώρων.

Είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες ενέργειες και συμπαραστεκόμαστε στις κινήσεις πολιτών οι οποίες αγωνίζονται για τη διάσωση του όρους Υμηττού.
Η Επιτροπή μας εδώ και αρκετά χρόνια μαζί με πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους, επιστημονικούς φορείς και κινήσεις πολιτών αγωνίζεται για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή υψηλού και πυκνού πρασίνου, χωρίς εμπορευματοποίηση έκτασης 4.500 στρεμμάτων. Συμμετείχε, ακόμη, ενεργά στην έκδοση και διαβούλευση του παραπάνω Π.Δ. για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, καθώς και στην εξειδίκευση του Πάρκου στο Σχέδιο Γενικής Διάταξης (Σ.Γ.Δ) με θέσεις και παρατηρήσεις.

Θεωρούμε απαραίτητη την άμεση έγκριση του Σ.Γ.Δ, από το Υ.Π.Ε.Κ.Α, το οποίο απαιτείται με βάσει τις διατάξεις του Π.Δ 187/16.7.2011, ώστε να καταστεί εφικτή η έκδοση του ειδικού Π.Δ για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, παίρνοντας υπ' όψη τις θέσεις και παρατηρήσεις μας .Επισημαίνουμε ότι , παρά την από καιρό ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης, η διαδικασία της έγκρισης του Σ.Γ.Δ από το Υ.Π.Ε.Κ.Α χρονοτριβεί προκλητικά.

Επιπλέον παρά την έκδοση της υπ΄αρίθμ.1970/2012 απόφασης της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε, με την οποία ακυρώνονται οι υπ'αριθμ. 1και 2 οικοδομικές άδειες του γηπέδου Μπάντμιντον και κηρύσσεται αντισυνταγματικός ο νόμος 3342/2005, που μετέτρεψε την προσωρινή κατασκευή του Μπάντμιντον σε μόνιμη, καμιά ενέργεια των συναρμόδιων Υπουργείων και της πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα στην κατεύθυνση της εφαρμογής της πιο πάνω απόφασης.

Για το λόγο αυτό καταθέσαμε αίτηση ενώπιον της Τριμελούς Επιτροπής του Σ.τ.Ε με την οποία ζητάμε να τηρηθεί η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του σχετικού Ν.3068/2002 διαδικασία για τη συμμόρφωση των συναρμόδιων Υπουργείων και την εφαρμογή των διατάξεων της απόφασης , ώστε να ανακληθούν οι οικοδομικές άδειες και να εκδοθεί πράξη κατεδαφίσεως του γηπέδου Μπάντμιντον και να αποδοθεί σε κοινή χρήση ο ελεύθερος χώρος, που ας μην ξεχνάμε βρίσκεται στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

Τα ιδιαίτερα αρνητικά αυτά γεγονότα αναδεικνύουν την αναγκαιότητα αυξημένης επαγρύπνησης και αγωνιστικής ετοιμότητας φορέων και κινήσεων πολιτών.

Η Γραμματεία της Επιτροπής Αγώνα
Σεβαστοπούλου 30 και Ζαλίκη
Τηλ. 6944914529, 6974477388


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου