Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Η Μεγάλη Βρετανία στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

                                                                                                                  
                                                                       



Η Μεγάλη Βρετανία συμμετέχει ως Τιμώμενη Χώρα στη φετινή, επετειακή διοργάνωση της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16-19 Μαΐου,Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO).
Το Βρετανικό Συμβούλιο έχει επιμεληθεί και οργανώσει ένα πλούσιο πρόγραμμα λογοτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων το οποίο περιλαμβάνει ομιλίες, θεματικές συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, αναγνώσεις και εργαστήρια από εννέα διακεκριμένους και πολυβραβευμένους συγγραφείς από τη Μεγάλη Βρετανία:  

-          Ο μπεστσελεριτζής (!) συγγραφέας Τζόναθαν Κόου [ «Τι ωραίο πλιάτσικο» και «Η λέσχη των τιποτένιων»]  εγκαινιάζει την Πέμπτη 16 Μαϊου  το πρόγραμμα της Τιμώμενης Χώρας, συζητώντας με την ποιήτρια και μεταφράστρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη.
-          Η διεθνούς φήμης συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας Σήλια Ρης συνομιλεί με τον Μάνο Κοντολέων και διαβάζει στα παιδιά ιστορίες τόμου και μυστηρίου.
-          O Ντέιβιντ Νίκολς, γνωστός συγγραφέας και σεναριογράφος επιτυχιών όπως τα Μία Ημέρα, Ο  Πρωτάρης της Χρονιάς, Tess of the Durbervilles και της πιο πρόσφατης κινηματογραφικής διασκευής των Μεγάλων Προσδοκιών, συζητά με τον δημοσιογράφο Μανώλη Πιμπλή
-          Ο διακεκριμένος ποιητής και μελετητής της ποίησης του Γιάννη Ρίτσου, Ντέιβιντ Χάρσεντ, συνομιλεί με τον ποιητή Γιώργο Χουλιάρα τόσο για το έργο του, όσο και για την ανθολογία ποιημάτων του Ρίτσου που μετέφρασε, δίνοντας τη διάσταση του έργου του σπουδαίου έλληνα ποιητή στο αγγλόφωνο κοινό.
-          Η Ρέιτσελ Κασκ,[ εν όψει] βραβευμένη με το βραβείο Whitbread πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα και υποψήφια για το βραβείο Orange Prize το 2007, συζητά με τον συγγραφέα και εκδότη Άρη Μαραγκόπουλο και με τη συγγραφέα Αμάντα Μιχαλοπούλου.
-          Ο Σκωτσέζος συγγραφέας, Άντριου Κρούμι, υποψήφιος για το βραβείο Booker και ένας από τους βασικούς εισηγητές του μεταμοντερνισμού στη βρετανική λογοτεχνία, σε μια συζήτηση για την επιστήμη, τα όρια της ανθρώπινης γνώσης και τη λογοτεχνία με τον συγγραφέα και μεταφραστή Τεύκρο Μιχαηλίδη
-          Ο επιτυχημένος συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου και βιβλίου Μάικλ Αρντίτι, επισκέπτεται πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη -τόπο μακρινής καταγωγής του- και συζητά με τον Σωκράτη Καμπουρόπουλο, ειδικό σύμβουλο του ΕΚΕΒΙ, για τις σύγχρονες ταυτότητες σε μια πολυ-θρησκευτική και πολυ-ερωτική κοινωνία.
-          Η αγαπημένη του ελληνικού κοινού Βικτόρια Χίσλοπ, σε μια διαφορετική συζήτηση με τον συγγραφέα και Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Λέων Ναρ
-          Και τέλος, η πρωτοεμφανιζόμενη και πολλά υποσχόμενη συγγραφέας Σούζαν Τζόινσον που μετά από ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο και μια σειρά εγκωμιαστικές κριτικές για το μυθιστόρημά της A Lady Cyclist’s Guide to Kashgar το 2012, συναντά το ελληνικό κοινό και τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη

Διεθνώς αναγνωρισμένοι, αλλά και νεότεροι, ανερχόμενοι συγγραφείς που κινούνται σε διαφορετικά είδη -από την ποίηση έως την εφηβική λογοτεχνία-  και εκπροσωπούν διαφορετικές τάσεις – από τη μυθοπλαστική αυτοβιογραφία (auto fiction), το ιστορικό μυθιστόρημα και το μυθιστόρημα εποχής, ως το μεταμοντέρνο μυθιστόρημα, το μυθιστόρημα σχέσεων και τη νέα φεμινιστική λογοτεχνία – θα επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στις 16 με 19 Μαϊου συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα που αντικατοπτρίζει τη δυναμική, το εύρος και την πολυμορφία της σύγχρονης λογοτεχνικής δημιουργίας στην Μεγάλη Βρετανία.

Μετά την εκδήλωση οι συγγραφείς υπογράφουν τα βιβλία τους και συνομιλούν με το κοινό.

Επίσης, το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο πρόγραμμα της Τιμώμενης Χώρας με μία σειρά από συνεργασίες και δρώμενα – εργαστήρια δημιουργικής γραφής, παρουσίαση για τη σύγχρονη βρετανική δραματουργία, αλλά, και ένα επετειακό πρόγραμμα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την πρώτη έκδοση του Περηφάνια και Προκατάληψη της Τζέιν Ώστεν.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη και θα υπάρχει μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Περίπτερο της Τιμώμενης Χώρας-British Council (περίπτερο 15), αλλά και σε άλλους χώρους της έκθεσης (Αίθουσα Δημήτρη Χατζή και Φιλολογικό Καφενείο) σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: British Council, Θεσσαλονίκη – Χρυσούλα Μελίδου τηλ:  2310 378 314 
Βρείτε μας στο Facebook www.facebook.com/BritishCouncilGreece


Λίγα λόγια για τη σύγχρονη λογοτεχνική σκηνή στη Μεγάλη Βρετανία

Η σκηνή της σύγχρονης λογοτεχνίας στη Μεγάλη Βρετανία είναι πολύ ζωντανή και δραστήρια στις μέρες μας. Μεγάλος αριθμός βραβείων και λίστες με συγγραφείς ανακοινώνονται καθημερινά, όπως το Βραβείο των Γυναικών για τη Μυθοπλασία 2013 (Women's Prize for Fiction 2013), το Granta Kαλύτεροι Νέοι Βρετανοί Συγγραφείς 4 (Granta Best of Young British Novelists 4), το βραβείο ΙΜPAC και ούτω καθεξής. Όλες αυτές οι λίστες δείχνουν το εύρος της συγγραφικής δημιουργίας, από το πειραματικό και το avant-garde, στο πιο παραδοσιακό. Η Βρετανίδα συγγραφέας, π.χ.  Hilary Mantel που κέρδισε τα βραβεία Booker και Costa αποδεικνύει περίτρανα πώς το ιστορικό μυθιστόρημα μπορεί να γίνει εξαιρετικά επίκαιρο μέσα σε ένα σύγχρονο σκηνικό.

Σε καιρούς οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας, η λογοτεχνία αντικατοπτρίζει κατακερματισμένες πραγματικότητες. Ο πόλεμος είναι ένα θέμα που επαναλαμβάνεται, καθώς επίσης και το ιστορικό σκηνικό όπου δύσκολες περίοδοι της ιστορίας επαναξιολογούνται μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης ζωής. Η ευρωπαϊκή λογοτεχνία επηρεάζει τους νέους συγγραφείς, όπως επίσης και η αμερικάνικη. Ο μοντερνισμός επανεξετάζεται και η πολυπολιτισμικότητα είναι εμφανής με «δυνατές» φωνές και αφηγήσεις ενός πλήθους από διαφορετικές «Αγγλικότητες» από ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως από την Ινδία, το Πακιστάν και τον Αραβικό κόσμο. 

Η ποίηση βρίσκεται σε ακμή, όπως επίσης και το διήγημα, η μη- μυθοπλαστική πεζογραφία και τα απομνημονεύματα. Η Μεγάλη Βρετανία έχει ένα πολύ ισχυρό δίκτυο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και οργανισμών που προσφέρουν σεμινάρια και προγράμματα δημιουργικής γραφής με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα σε νέους συγγραφείς να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Η εκδοτική βιομηχανία βρίσκεται σε εποχή αλλαγών και ρευστότητας, δεδομένου ότι οι εκδότες αναζητούν το δρόμο τους μέσα από το νέο τοπίο των ψηφιακών εκδόσεων. Συνολικά, το μέλλον μπορεί να έχει μία μικρή αβεβαιότητα, προδιαγράφεται, ήδη, όμως πολύ συναρπαστικό.


Για το British Council
Οι πολιτιστικές σχέσεις προωθούν την ισότητα και αναγνωρίζουν την αξία της διαφορετικότητας
Από το 1939, το British Council λειτουργεί ως πολιτιστικός και εκπαιδευτικός φορέας μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας. Με γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, συνδέει την Ελλάδα με τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και τις δημιουργικές προσεγγίσεις της Μεγάλης Βρετανίας και στηρίζει τις διαπολιτισμικές σχέσεις των δύο χωρών με την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου