Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Ένα project στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη


Ασπίδα του Αχιλλέα 1978-2013, το απωθημένο μιας μνήμης.

Η Πινακοθήκη Γρηγοριάδη  επεκτείνει του χώρους της εγκαινιάζοντας τη Γλυπτοθήκη Γρηγοριάδη.  Στη Γλυπτοθήκη Γρηγοριάδη θα στεγαστούν σημαντικά έργα της σύγχρονης Eλληνικής Γλυπτικής. Ο χώρος είναι ακόμη υπό διαμόρφωση ωστόσο ενεργοποιείται με τη διαδικασία Ασπίδα του Αχιλλέα 1978-2013, το απωθημένο μιας μνήμης του ζωγράφου Γιάννη  Ζιώγα, που  έως τον Νοέμβριο του 2013. Ο Γιάννης Ζιώγας με την υποστήριξη της Πινακοθήκης Γρηγοριάδη, θα εργαστεί για  την ανασύσταση μιας εφηβικής εικαστικής εμπειρίας,  που τον ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της εξέλιξής του ως καλλιτέχνη από το 1978 μέχρι τώρα.
Η Ασπίδα του Αχιλλέα 1978-2013, το απωθημένο μιας μνήμης, θα παρουσιάσει το σύνολο αυτής της διαδικασίας με δύο παράλληλους τρόπους:  ο πρώτος τρόπος είναι ότι έχει δημιουργηθεί ένας χώρος/ανοικτό εργαστήριο στην υπό διαμόρφωση Γλυπτοθήκη Γρηγοριάδη, όπου ο Γιάννης Ζιώγας θα εργάζεται κατασκευάζοντας τις τωρινές εκδοχές της Ασπίδας του Αχιλλέα. Ο δεύτερος τρόπος θα παρουσιάζει τα έργα που έχουν δημιουργηθεί την περίοδο 1978-2012. Η διαδικασία θα είναι ανοικτή στο κοινό, θα υπάρχουν ώρες στις οποίες το κοινό θα συμμετέχει και θα επισκέπτεται τον χώρο σε ένα διάλογο με τον καλλιτέχνη και τον επιμελητή του project. Τουλάχιστον μια φορά τον μήνα ο Γιάννης Ζιώγας και ο ιστορικός τέχνης Παναγιώτης Σ. Παπαδόπουλος θα συνομιλούν με το κοινό για το έργο, τη σημασία του, την κατάστασή του στο τρέχον στάδιο πραγμάτωσής του.

Στα τέλη του φθινοπώρου 2013, θα υπάρξει μια συνολική παρουσίαση όλων των έργων που σχετίζονται με την Ασπίδα του Αχιλλέα, τόσο εκείνων των παλαιότερων ετών, όσο και όσων δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της περιόδου εργασίας στον μελλοντικό χώρο της Γλυπτοθήκης Γρηγοριάδη.
Θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου, μέσα από τη δημιουργία ειδικού blog  (http://aspidatouachillea.blogspot.gr/) στο οποίο μπορεί να συμμετάσχει κάθε ενδιαφερόμενος. Με αυτόν τον τρόπο προσδίδεται στην διαδικασία μια σχεσιακή διάσταση συνδιαμόρφωσης του έργου τέχνης .
Το γεγονός ότι η διαδικασία Ασπίδα του Αχιλλέα 1978-2013, το απωθημένο μιας μνήμης, πραγματοποιείται στον μελλοντικό χώρο της Γλυπτοθήκης Γρηγοριάδη προσδίδει στο γεγονός έναν πρόσθετο ρόλο: ενεργοποιείται το μελλοντικό κέλυφος που θα στεγάσει ένα χώρο πολιτισμού, με την ενέργεια κατασκευής ενός έργου τέχνης. Μέσα σε ένα υπό κατασκευή χώρο (Γλυπτοθήκη Γρηγοριάδη), δημιουργείται μια διαδικασία κατασκευής ενός σύγχρονου έργου τέχνης (Ασπίδα του Αχιλλέα).
Σε πρώτη φάση η διαδικασία θα αναπτυχθεί στα παρακάτω στάδια (Μάιος-Ιούνιος 2013):

Οργάνωση εργαστηρίου:                         1 Μαΐου έως 14 Ιουνίου
Έναρξη διαδικασίας/                             
Παρουσίαση πρώτης φάσης:                   Πέμπτη 20 Ιουνίου , στις 20:30,
Εκπαιδευτική διαδικασία:                       Σάββατο και Κυριακή, 6  έως 7 Ιουλίου

Ο Γιάννης Ζιώγας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Από το 2012 είναι Επίκουρος Καθηγητής (με αντικείμενο τη Ζωγραφική) στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας. Σπούδασε Μαθηματικά (Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών). Κατέχει Master of Fine Arts από το School of Visual Arts (1991, Νέα Υόρκη). Έχει πραγματοποιήσει είκοσι ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2001 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Κωστόπουλου παρέμεινε στη Νέα Υόρκη στο International and Curatorial Program. Για το έργο του έχουν γραφεί κριτικές στον Ελληνικό και διεθνή τύπο (New York Times, Artnews, Sculpture, Giornalle dell’ Αrte). Έχει γράψει κείμενα για τη θεωρία της τέχνης καθώς και τα εξής βιβλία: Ο βυζαντινός Μάλεβιτς, Ο Ταρκόφσκι στη Χαλκίδα, Το Ημερολόγιο ενός ΠΔ 407 και έχει συνεπιλεμηθεί αρκετούς  συλλογικούς τόμους όπως: Όψεις Λογοκρισίας και Παγκόσμια Τοπία.

Γλυπτοθήκη Γρηγοριάδη (χώρος υπό διαμόρφωση)
Ωράριο λειτουργίας Πινακοθήκης: κατόπιν συνεννόησης στο 210 – 2719744.
Μικροπούλου 40, κάθετος στις γραμμές του Τραίνου λίγο μετά τον Σταθμό του Νέου Ηρακλείου στο ρεύμα προς Κηφισιά.

Πινακοθήκη Γρηγοριάδη
Μαρίνου Αντύπα 18, Νέο Ηράκλειο, 210 – 2719744,  info@pinakothiki.eu

 Ωράριο λειτουργίας ΠινακοθήκηςΤρίτη- Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 10:00-15:00, και 18 :00-21 :00
Σάββατο-Κυριακή: 11:00-14:00, Δευτέρα κλειστά
Είσοδος ελεύθερη.
Στάση ΗΣΑΠ: Ν. Ηράκλειο

Φωτό: Κατερίνα Μιχοπούλου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου