Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Έρχεται το τεχνητό κρέας....

 

Αντιγράφω από τον δικτυακό τόπο της PEEGEP:

Στις αρχές Αυγούστου  προγραμματίζεται το πρώτο με­γάλο γευστικό crash test που θα κληθεί να περάσει το συνθετικό κρέας που παρασκευάστηκε σε συνθήκες εργαστηρίου από επι­στημονική ομάδα του πανεπιστη­μίου του Μάαστριχτ στην Ολλαν­δία.

Το νέο συνθετικό προϊόν θα μαγειρευτεί και θα φα­γωθεί με τη μορφή χάμπουργκερ σε ζωντανή επίδειξη,  στο Λονδίνο.

Το συνθετικό μπιφτέκι αποτελείται από 3.000 λωρίδες μυϊκού ιστού, μήκους 3 εκατοστών και πλάτος 1,5 εκατοστού, οι οποίες ανα­πτύχθηκαν μέσα στο εργαστήριο από βλαστοκύτταρα αγελάδας, τα οποία καλλιεργούνται σε έναν συνθετικό ζωμό με θρεπτικά συ­στατικά για να μετατραπούν σε μυϊκά κύτταρα.

Κατά τη διάρκεια της επίδειξης ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Mark Post, θα εξηγήσει πώς παρασκευ­άστηκε το συνθετικό κρέας, υπο­στηρίζοντας ότι το εργαστηριακό προϊόν αποτελεί βιώσιμη εναλλα­κτική στο μοσχάρι, το χοιρινό ή το κοτόπουλο, κάτι που συνεπάγεται μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την κτηνοτρο­φία κατά δισεκατομμύρια τόνους.

Το εργαστηριακό κρέας αναμένε­ται επίσης να προσελκύσει τους χορτοφάγους, καθώς θα μειώσει δραματικά τις σφαγές ζώων.

Ωστόσο η επιτυχία ή αποτυχία του προϊόντος θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την αντίδραση του προσκε­κλημένου που θα το δοκιμάσει κι η ταυτότητα του οποίου θα αποκα­λυφθεί στις 5 Αυγούστου. Μέχρι σήμερα ο μόνος που δοκίμασε το συνθετικό κρέας είναι ένας Ρώσος δημοσιογράφος που ξέκλεψε ένα κομματάκι όταν επισκέφθηκε το εργαστήριο του πανεπιστημίου και δήλωσε πως δεν εντυπωσιάστηκε.

Το εργαστηριακό κρέας ενδεχο­μένως να μην φαντάζει πολύ ελ­κυστικό, ωστόσο μπορεί να ικα­νοποιήσει την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης για κρέας, η οποία αναμένεται ότι έως το 2050 θα διπλασιαστεί…..»

Εν τάξει, αυτά τα περί διπλασιασμού της παγκόσμιας ζήτησης είναι αήρ συμπεπιεσμένος – δοθέντος ότι διάφοροι πανεπιστημιακοί αεριτζήδες κάνουν προβλέψεις που δεν είναι ούτε επαληθεύσιμες ούτε διαψεύσιμες, για τον απλούστατο λόγο ότι ουδείς θα θυμηθεί να τις ελέγξει  το 2050….Το (απώτερο) μέλλον αόρατο, που έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι,  όμως επί του παρόντος είναι ενδιαφέρουσα η ευφορία των χορτοφάγων και φιλόζωων  : Και γενικώς αυτών που   δεν αντέχουν (γι αυτό και απωθούν) την ιδέα ότι πεντάμορφα κατσικάκια και προβατάκια, με «πρώτους ρόλους» στην παραδοσιακή παραμυθοποιϊα, σφάζονται και μετατρέπονται σε μερίδες φαγητού….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου