Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΟΖΑΝΗΣ : Τα “Ξενία” μπαίνουν “ενέχυρο” …


Τα "Ξενία" είναι αρχιτεκτονικά δημιουργήματα της δεκαετίας του ’50.
Είχαν  ως βασικούς σχεδιαστές - κατασκευαστές τον  Άρη Κωνσταντινίδη & Χ. Σφαέλλο κι ένα επιτελείο νεαρών αρχιτεκτόνων που συνεργάστηκαν με κορυφαίους αναγνωρισμένους δημιουργούς (Πικιώνης, Βώκος, Κιτσίκης κ.ά).
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όλων των  «Ξενία» ήταν:  α) η αρμονική σχέση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και η ένταξη στο τοπίο, β) η απλότητα και η σαφήνεια της μορφής, γ) οι λιτές γραμμές δ) η ορθή επιλογή προσανατολισμού και η αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού κλπ

Οι προσπάθειες του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης "Monumenta”, καθώς και τοπικών περιβαλλοντικών και άλλων συλλογικοτήτων την προηγούμενη δεκαετία ανέδειξαν και καθιέρωσαν μερικά από αυτά τα κτίσματα ως διατηρητέα μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους.
Ωστόσο οι γνωστές παθογένειες της ελληνικής διοίκησης, καθώς και η πολύπλευρη κρίση εμπόδισαν οποιαδήποτε ενέργεια για τη συντήρηση - αποκατάστασή τους και τη λειτουργία τους ως μικρών ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες θα μπορούσαν να προσελκύσουν μια αξιόλογη μερίδα τουριστών.

Δυστυχώς σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών εκχωρεί τα "Ξενία" στο ΤΑΙΠΕΔ, (ως -περίπου- ενέχυρο για το δημόσιο χρέος !), χωρίς την παραμικρή μέριμνα για την αρχιτεκτονική αξία τους. Πρόκειται για μια εντελώς απερίσκεπτη κίνηση, στην οποία πρέπει όλοι να αντισταθούμε για να μη γίνει πράξη.
Η Ιστορία, η Μνήμη και ο Πολιτισμός δεν αποτιμείται ή  εκποιείται με λογιστικές πρακτικές.


Το Ξενία Κοζάνης
Σχετικά με το Ξενία Κοζάνης υπενθυμίζεται ότι έχει χαρακτηριστεί από το 2009 νεώτερο διατηρητέο, μετά από αίτηση που υπέβαλε το 2005 η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης και απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Συγκεκριμένα το Συμβούλιο χαρακτήρισε το «Ξενία» Κοζάνης ως μνημείο, λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, τεχνικής, ιστορικής και επιστημονικής σημασίας του, με ζώνη προστασίας τον οικοπεδικό του χώρο, αφού  δέχθηκε όλα τα επιχειρήματα της Οικολογικής Κίνησης, που ανέπτυξε ο αρχιτέκτονας μηχανικός Κωνσταντίνος Δεσποτίδης, ως εκπρόσωπος της Κίνησης.
Φαίνεται όμως ότι αυτός ο χαρακτηρισμός δεν θα εμποδίσει το ΤΑΙΠΕΔ να πουλήσει το Ξενία Κοζάνης έναντι πινακίου φακής. Η ενέργεια αυτή πέραν του ότι είναι απαράδεκτη θεωρείται και παράνομη, διότι το ΟΙΚΟΠΕΔΟ του Ξενία είναι ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ κι όχι της ΕΤΑ (πρώην ΕΟΤ). Ο Δήμος Κοζάνης πρέπει να αντιδράσει άμεσα και να φέρει το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο.
Ελπίζουμε να μην επαναληφθούν τα λάθη του 2002, όταν η παράταξη του δημάρχου είχε αποφασίσει να πουλήσει το οικόπεδο του ΞΕΝΙΑ στην ΕΤΑ έναντι χαμηλού τιμήματος καθώς και να γίνουν προσθήκες ορόφων και επεκτάσεις, οι οποίες θα αλλοίωναν την αρχιτεκτονική αξία του κτιρίου. Ευτυχώς τότε υπήρξε πάνδημη αντίδραση με πρωτοβουλία της Οικολογικής Κίνησης, του ΤΕΕ, του Συλλόγου μηχανικών, δημοτικών συμβούλων κλπ και η απόφαση αυτή ανακλήθηκε.
Τώρα βέβαια τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και οι απαιτήσεις του αγώνα μεγαλύτερες. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για όσους αντιστρατεύονται το μνημόνιο, όχι μόνο στα θέματα «πρώτης προβολής» αλλά και «δεύτερης»..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου