Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Γλώσσες υπό εξαφάνιση…




Οι «μικρές» γλώσσες αποδυναμώνονται από τις ευρείας διάδοσης γλώσσες (Αγγλικά, Ισπανικά, Αραβικά κλπ) , οι οποίες μπορούν  να παρέχουν στους χρήστες τους μεγαλύτερη εμβέλεια και  περισσότερες «εισροές» από  διαφορετικές «πηγές»… Όμως εκτός από τις «μικρές» γλώσσες (ελληνικά, τσέχικα, βουλγάρικα κλπ) υπάρχουν και οι λιλιπούτειες γλώσσες, που απειλούνται με άμεση εξαφάνιση. Σύμφωνα με τον «Ατλαντα για τις Γλώσσες του Κόσμου που Κινδυνεύουν» (Atlas of the World's Languages in Danger), του οποίου η τελευταία έκδοση δημοσιοποιήθηκε  από την UNESCO στο Παρίσι τον Φεβρουάριο του 2009, περίπου 2.500 από τις 6.000 γλώσσες που έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο απειλούνται με εξαφάνιση.



Ο Κρίστοφερ Μόουσλι,  διευθυντής της έκδοσης του  «Άτλαντα»,  που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας περισσότερων από 30 γλωσσολόγων από όλο τον κόσμο,  ανέφερε ότι περίπου 200 γλώσσες πέθαναν τις προηγούμενες τρεις γενιές. Το 2008 πχ, εξαφανίστηκε η γλώσσα της Αλάσκας «έγιακ», λόγω του θανάτου  του τελευταίου ανθρώπου που την μιλούσε.  Στην Ελλάδα στα πρόθυρα της εξαφάνισης είναι η «γλώσσα των σφυριγμάτων», που είχε σαν επίκεντρο την Αντιά της Νότιας Εύβοιας.

Οι συνηθέστεροι λόγοι για την εξαφάνιση των γλωσσών είναι οι πόλεμοι,  ο αναγκαστικός εκτοπισμός λαών και η μετανάστευση .Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος σε περιοχές με την μεγαλύτερη γλωσσική ποικιλία, όπως η Μελανησία, η υποσαχάρια Αφρική και η Νότιος Αμερική.


Ο Ατλαντας αναφερόταν  και σε ορισμένα θετικά παραδείγματα, όπως σε ορισμένες απειλούμενες γλώσσες της Αυστραλίας τις οποίες σήμερα διδάσκονται πολλοί νέοι. Πρόσφατα μάλιστα μια νέα γλώσσα ανακαλύφθηκε στην αυστραλιανή έρημο.



 Η «Light Warlpir» -όπως είναι γνωστή η γλώσσα αυτή- ομιλείται στη μικρή και απομακρυσμένη κοινότητα Lajamanu που βρίσκεται στην περιοχή ανάμεσα στο Darwin και το Alice Springs, στην έρημο Tanami.

Στο απομονωμένο χωριό ζουν περίπου 700 κάτοικοι, η πλειοψηφία των οποίων είναι απόγονοι Αβοριγίνων, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από την αυστραλιανή κυβέρνηση.

Όλοι τους ομιλούν τα παραδοσιακά «Warlpiri», ορισμένοι γνωρίζουν Kriol, που είναι ένα γλωσσικό κράμα βασισμένο στα αγγλικά.

Μόνο 350 από τους κατοίκους γνωρίζουν τη γλώσσα «Light Warlpir», κανείς εκ των οποίων δεν είναι μεγαλύτερος από… 35 χρονών!

Υπεύθυνη για την «ανακάλυψη» της γλώσσας αυτής είναι η καθηγήτρια γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Carmel O'Shannessy. Η έρευνά της δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική επιθεώρηση Language, όπως αναφέρει το livescience.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου