Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Πίστα θαλάσσιου σκι σε λίμνη



Το σκι και μάλιστα το αγωνιστικό τοιούτο, δεν κάνει καλό στα λιμναία οικοσυστήματα…Όταν μάλιστα προβλέπεται διαχείριση της λίμνης σαν να είναι θάλασσα, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο…Η Παμβώτις λίμνη πήγαινε να γίνει βούρκος αλλά σώθηκε πριν δυο  δεκαετίες.και  παραπάνω, με τα έργα που έβαλαν και τον ποταμό Καλαμά στην ιστορία της ενιαίας διαχείρισης της υδρολογικής λεκάνης. Αλλά επειδή κάθε σωτηρία  πέραν της επουρανίου είναι.προσωρινή, νέα προβλήματα ανέκυψαν, κατά πως καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος.   

 

Σε προηγούμενη ερώτησή του  ευρωβουλευτή σχετικά με την έλλειψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης για την κατασκευή πίστας θαλασσίου σκι στον υγρότοπο Αμφιθέας στη λίμνη Παμβώτιδα καθώς και την παραβίαση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας και 2009/147/ΕΚ, περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών, ο Επίτροπος έδωσε μια καθαρή απάντηση: «κάθε έργο με ενδεχόμενες πιθανές σοβαρές επιπτώσεις, όπως οι επίμαχες εγκαταστάσεις θαλάσσιου σκι, πρέπει να υποβάλλεται σε κατάλληλη αξιολόγηση και να εγκρίνεται μόνο εάν δεν επηρεάζεται η ακεραιότητα της περιοχής». Ενημέρωσε επίσης τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων ότι «η αρμόδια αρχή (η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ηπείρου-Μακεδονίας) έχει πλέον ζητήσει, μετά από καταγγελίες, την παύση των χωματουργικών έργων της λίμνης και την αποκατάσταση του υδάτινου οικοσυστήματος που υπέστη ζημίες».

 

Όμως δυστυχώς η ιστορία δεν σταμάτησε εδώ. Ενώ πράγματι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αρχικά διέταξε την παύση των παράνομων εργασιών, στη συνέχεια χορήγησε στο δήμο άδεια εκτέλεσης έργου κοπής καλαμιών με τον παραπλανητικό τίτλο “Εργο αξιοποίησης υδατικών πόρων προστασίας οικοσυστημάτων”, με παρατήρηση ότι για την κοπή θα χρησιμοποιηθεί ο πλωτός εκσκαφέας Water Master. Ύστερα από καταγγελίες του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων για εκρίζωση του καλαμιώνα και εκβάθυνση σε βάθος 2 μέτρων με χρήση του τεράστιου μηχανήματος drag line που χρησιμοποιείται σε εκσκαφές λιμένων και μάλιστα χωρίς απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, η διοίκηση διέκοψε εκ νέου τις εργασίες έπειτα από εισαγγελική παρέμβαση. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αδιαφορώντας για το μέγεθος της καταστροφής του οικοσυστήματος της περιοχής επανήλθε προ ημερών με νεότερη απόφασή της και τροποποιώντας την προηγούμενη απόφασή της αναφορικά με τον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών εγκρίνει τη χρήση μηχανήματος drag line. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνεχιζόμενες περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες τόσο του Δήμου όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ηπείρου-Μακεδονίας στη λίμνη Παμβώτιδα, παραιτήθηκε ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Προστασίας του Περιβάλλοντος Ιωαννίνων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου