Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Rethink τους ιδιωτικούς διαγωνισμούς…




Το μεγάλο πρότζεκτ «Rethink Athens» (σε απλά ελληνικά ….) απειλείται από ένα Ψήφισμα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων(International Union of Architects UIA), που εμβάλλει όλους σε ένα Rethink των ιδιωτικοποιήσεων που πραγματοποιούνται – ευθέως ή πλαγίως …

Η είδηση αναφέρει :


"Με ομόφωνο ψήφισμα του 122ου ετησίου Συμβουλίου της, που έγινε στις 19-20 Οκτωβρίου στο Πεκίνο, η UIA επισημαίνει ότι για τη διαμόρφωση δημοσίων χώρων δεν είναι δυνατόν να διενεργούνται ιδιωτικοί διαγωνισμοί από ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως συνέβη για τον επανασχεδιασμό και τη διαμόρφωση της οδού Πανεπιστημίου στην Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι η Πανεπιστημίου θα αλλάξει κατόπιν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προκήρυξε το Ίδρυμα Ωνάση.
Το ελληνικό παράδειγμα έθεσε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου της UIA το μέλος της, γνωστός αρχιτέκτονας Νίκος Φιντικάκης, ο οποίος ζήτησε τη στήριξη της Διεθνούς Ενωσης σε δύο θέματα τα οποία απασχολούν την ελληνική κοινωνία των αρχιτεκτόνων.
Και τα δύο αφορούν στη διαχείριση των δημοσίων χώρων με ποιοτικές και θεσμικές διαδικασίες που υπακούουν στη συνθήκη UIA της UNESCO, βάσει της οποίας μελέτες και έργα σε δημόσιους χώρους πρέπει να προκηρύσσονται και να ανατίθενται σύμφωνα με τις διεθνείς θεσμικές συμβάσεις και να αποτελούν το επιστέγασμα ανοικτών διεθνών θεσμικών διαδικασιών.
«Δεν είναι δυνατόν να ανασχεδιάζονται δημόσιοι χώροι όπως είναι το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και η Πανεπιστημίου και να διενεργούνται από ιδιωτικές επιχειρήσεις ιδιωτικοί αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί κατά παρέκκλιση των διεθνών συμβάσεων» υποστηρίζει ο κ. Φιντικάκης, διαβλέποντας πως με αυτό τον τρόπο ανοίγεται ένας δρόμος ιδιωτικοποίησης όλων των δημοσίων έργων, που δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει στο μέλλον.
Το ψήφισμα εκδόθηκε ύστερα από ομόφωνη απόφαση της διεθνούς κοινότητας των αρχιτεκτόνων που εκπροσωπεί 125 κράτη-μέλη απ' όλο τον κόσμο και ενάμισι εκατ. αρχιτέκτονες. «Και αυτό συνέβη γιατί φαινόμενα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες δεν είναι ελληνικό μόνο φαινόμενο. Παρατηρούνται και σε άλλα μέρη του κόσμου με αποτέλεσμα να δημεύεται ουσιαστικά η δημόσια περιουσία» καταλήγει ο κ. Φιντικάκης.
Η UIA εξέδωσε άλλο ένα ψήφισμα που αφορά στη στήριξη των αρχιτεκτονικών σχολών των ελληνικών πανεπιστημίων και των διωκόμενων μελών των διοικήσεων της ακαδημαϊκής κοινότητας.

 Πηγή : Ελευθεροτυπία – PEEGEP- Αλέξης Σπανέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου