Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Παραστάσεις με ζώα σε ζωολογικούς κήπους




 Της Χαράς Καφαντάρη*

Η  παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη στην ολομέλεια της Βουλής (15.1.14), με την οποία απέσυρε τη διάταξη που προέβλεπε την αδειοδότηση των ζωολογικών κήπων για παραστάσεις με αιχμάλωτα άγρια ζώα,  ήταν επιβεβλημένη και αποτέλεσμα των δικαιολογημένων αντιδράσεων, τόσο του συνόλου των φιλοζωικών οργανώσεων όσο και  των δικών μας.

Ως ΣΥΡΙΖΑ επισημάναμε τόσο στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, όσο και στη  συζήτηση του νομοσχεδίου, ότι επρόκειτο για μία φωτογραφική διάταξη, η οποία ήθελε να εξυπηρετήσει οικονομικά συμφέροντα και σκοπιμότητες και σχετίζεται με την παράνομη εκμετάλλευση ζώων στην Ελλάδα (δελφινάρια). Χαρακτηριστικό του πόσο φωτογραφική είναι η εν λόγω διάταξη είναι το γεγονός πως –όπως προκύπτει απο τα πρακτικά- κατά τη διάρκεια τη συνεδρίασης και σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ κ. Βορίδη “ποια είναι η διάταξη που αποσύρεται”, ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης απάντησε πως πρόκειται για τη διάταξη που αφορά το Αττικό ζωολογικό πάρκο(!)


Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που έφερε πριν την απόσυρση της τροπολογίας ο κύριος Υπουργός και έκαναν λόγο για "προγράμματα ευαισθητοποίησης, με εκπαιδευτικό και θεραπευτικό σκοπό" δεν ήταν επαρκείς, αφού όπως σημειώσαμε και στη Βουλή, από τη μία δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα παραστάσεων με άγρια ζώα σε αιχμαλωσία και από την άλλη ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως η έγκριση προγραμμάτων για θεραπευτικούς σκοπούς, αν μη τι άλλο δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο πρέπει να συζητηθεί και να μην προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες και θα πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα, μελέτη και γενικότερα ένας διάλογος.

Η σχέση του ανθρώπου  με τα ζώα είναι ένδειξη πολιτισμού, είναι ένδειξη παιδείας και στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε πως στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να είναι επικεντρωμένα τα κατά καιρούς νομοσχέδια ή οι τροπολογίες που έρχονται στη Βουλή.

*Η Χαρά Καφαντάρη είναι βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου