Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

ΠΕΛΙΤΙ : Λευτεριά στους Σπόρους !








Κυκλοφόρησε από το Σεπτέμβριο του 2013 το 13ο τεύχος, του βασικού έντυπου του Πελίτι "Κατά Τόπους Αγροκτήματα..." Η φετινή έκδοση είναι πιο μικρή σε όγκο, 232 σελίδες για να είναι πιο εύχρηστη. Παρουσιάζει το Πανελλαδικό Δίκτυο Διάδοσης και Διάσωσης των Ντόπιων Ποικιλιών και των Αυτόχθονων Αγροτικών Ζώων, Κατά Τόπους Αγροκτήματα. Το φετινό αφιέρωμα έχει θέμα την "Καλλιέργεια Λαχανικών για Σπόρο". Τιμή 7 ευρώ.



Μέσα στο 2013 το Πελίτι συμμετείχε ενεργά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στη μάχη των κοινωνικών κινημάτων για την βελτίωση της νέας πρότασης της Κομισιόν για νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία σχετικά με την εμπορική διακίνηση του Πολλαπλασιαστικού Υλικού (σπόροι, βολβοί κλπ). Ήρθαμε σε επαφή με τους ευρωβουλευτές που είναι μέλη των αρμόδιων επιτροπών (γεωργίας και περιβάλλοντος) και τους παρουσιάσαμε τα προβλήματα που δημιουργεί το σχέδιο νόμου. Οι προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της νομοθεσίας για το πολλαπλασιαστικό υλικό, δυστυχώς υποστηρίζουν κυρίως τη μεγάλη σπορο- βιομηχανία και δεν ευνοούν την αγροτική βιοποικιλότητα.




 Δηλαδή δεν στηρίζουν τους ελεύθερους δικαιωμάτων αγροτικούς σπόρους, αυτούς που μας εξασφαλίζουν τη διατροφική μας ασφάλεια και ανεξαρτησία. Επίσης οι προτάσεις αυτές, απαγορεύουν στα κράτη μέλη να κάνουν προσαρμογές για τις δικές τους ιδιαιτερότητες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σοβαρό για τη χώρα μας.
 8 ευρωβουλευτές εκ των οποίων οι δύο είναι Έλληνες, έχουν καταθέσει πρόταση για επιστροφή της πρότασης προς την Κομισιόν ώστε να γίνουν ριζικές αλλαγές πριν να προχωρήσει για ψηφοφορία στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου. Εναλλακτικά, μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών από εκείνους που μετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές, εκ των οποίων άλλοι δύο Έλληνες, προτείνουν πληθώρα τροπολογιών προς την κατεύθυνση της προστασίας της αγροτικής βιοποικιλότητας. Όλα αυτά είναι μια μεγάλη νίκη των κινημάτων της Ευρώπης και του Πελίτι. Μπορείτε να δείτε τη Διακήρυξη της Βιέννης που συντάχθηκε από τις οργανώσεις της Ευρώπης με τη δική μας συμμετοχή.



Στις αρχές του 2014 θα ξεκινήσει μια Ευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την προτεινόμενη νομοθεσία, σε αυτή τη καμπάνια θα υπάρχει ακόμη μια πανευρωπαϊκή έκκληση για συλλογή υπογραφών που προτείνουμε να την υπογράψετε και αυτή.

Στις 26 Απριλίου του 2014 το Πελίτι οργανώνει τη 14η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών στη γη του Πελίτι. Η γιορτή περιλαμβάνει ομιλίες, σεμινάρια, δράσεις για τα παιδιά, φαγητό, μουσική, χαριστικό παζάρι κλπ. Όσοι από σας θέλουν να έρθουν ως καλλιεργητές ή κτηνοτρόφοι θα πρέπει να μας το κάνουν γνωστό ως τις 28 Φεβρουαρίου 2014. Όσοι έρχεστε ως επισκέπτες δεν χρειάζεται να μας το δηλώσετε. Η είσοδος είναι δωρεάν και η διανομή των σπόρων γίνεται με κουπόνια, αντιστοιχούν 4 κουπόνια σε κάθε επισκέπτη. Η γιορτή το 2014 είναι μόνο σε εθνικό επίπεδο παρόλα αυτά όμως θα πάρει διεθνές χαρακτήρα γιατί, στις 27 Απριλίου 2014 από τη γη του Πελίτι θα ξεκινήσει το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους. Στόχος μας να φτάσουμε την 1η Μαΐου 2014 στη νότια Γαλλία όπου το Κοκοπελλί οργανώνει φέτος τις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων. Στο καραβάνι θα συμμετέχουν διεθνείς προσωπικότητες όπως η Δρ. Βαντάνα Σίβα από την Ινδία. Στη διαδρομή θα γίνονται ομιλίες και εκδηλώσεις για το θέμα των ντόπιων ποικιλιών. Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο καραβάνι θα πρέπει να μας το κάνουν γνωστό ως τις 28 Φεβρουαρίου 2014. Να σημειώσουμε εδώ ότι τις δύο τελευταίες χρονιές οι Διεθνείς Ημέρες Σπόρων πραγματοποιήθηκαν στη γη του Πελίτι. Η πιο πρόσφατη διοργάνωση (11, 12 και 13 Μαΐου 2013) χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη ανταλλαγή σπόρων στον κόσμο.

Τέλος θα θέλαμε να στηρίξετε οικονομικά το Πελίτι με 2 ευρώ. Αν όσοι διαβάσετε αυτό το γράμμα καταθέσετε 2 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του Πελίτι, είναι αρκετά για να καλύψουμε τα χρέη του 2013 και να σχεδιάσουμε με άνεση τις δράσεις του 2014. Για την οικονομική υποστήριξη του Πελίτι έχει ανοιχθεί τραπεζικός λογαριασμός στην Τράπεζα Πειραιώς.

Αριθμός λογαριασμού: 6198-040030-332

IBAN: GR10 0171 1960 0061 9804 0030 332

Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι




Σχετικά «Η χειραγώγηση της γεωργίας ante portas



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου