Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Η Ε.Ε χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα για την αξία των εφαρμογών Πρασίνου.




Toυ Νίκου  Θυμάκη* 

70 δις ευρώ για έρευνα και καινοτομία στη Βιομηχανία Πρασίνου προβλέπει το πρόγραμμα Horizon 2020. Κατά δήλωση του Προέδρου  της ELCA** κ. Emmanuel Mony «… η Ε.Ε έχει αναλογιστεί την αναγκαιότητα να υπάρξει αειφόρος ανάπτυξη στο αστικό περιβάλλον και αποφάσισε για πρώτη φορά να υποστηρίξει τη θεμελιώδη έρευνα που αφορά σε θέματα πρασίνου και πράσινων πόλεων, μέσα από διαδικασία χρηματοδότησης τέτοιων προγραμμάτων»,
Όλα τα χρόνια της ύπαρξής του , αλλά ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, ο ELCA συμμετείχε σε εντατικές συζητήσεις τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε κατά τόπους εθνικό επίπεδο για συγκεκριμένα θέματα που θα αφορούσαν σε αυτήν την έρευνα. Αυτά ήταν ο συσχετισμός του Πρασίνου με το ευ ζην των πολιτών καθώς και η επίδραση του αστικού πρασίνου στην κλιματική αλλαγή στα διάφορα αστικά περιβάλλοντα.

Ο Πρόεδρος κ. Mony υπογραμμίζει  ότι «η Βιομηχανία Πρασίνου μπορεί μέσα από ισχυρά επιστημονικά- ερευνητικά δεδομένα να αναπτύξει καινοτόμες λύσεις που αφορούν στην ανάπτυξη πρασίνου στον αστικό ιστό». Και ολοκληρώνει λέγοντας πως «οι κλάδοι της Αρχιτεκτονικής Τοπίου, της Κηποτεχνίας και κατασκευής αθλητικών χώρων στην Ευρώπη αναμένουν πολύτιμες επιδράσεις από τα αποτελέσματα της στοχευόμενης έρευνας , από τις οποίες ενδεχόμενα θα προκύψουν αναπτυσσόμενες περιοχές ενδιαφέροντος που θα φέρουν δουλειά και νέες αγορές».
Από την 11η Δεκεμβρίου 2013 έχουν ανοίξει οι πρώτες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος στο portal του προγράμματος Horizon 2020 και αφορούν όλους τους χώρους (ιδρύματα, funds, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) που είναι δυνατόν να εμπλακούν. 

*Γεωπόνος, εντεταλμένος για δημοσιεύσεις ELCA (thymakis@agroartistico.com)

**Ο  Σύνδεσμος Ευρωπαίων Κατασκευαστών Πρασίνου (ELCA) είναι το όργανο που κάνει πολιτική για το Πράσινο και τις επιχειρήσεις της «Βιομηχανίας Πρασίνου» της Ευρώπης. Για την Ελλάδα  εκπρόσωπος είναι η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου(ΠΕΕΓΕΠ) (www.peegep.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου