Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Mικρό θέατρο Αγρινίου : Με καφέ και «δυο κουβέντες»





Το ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, με αφορμή την επαγγελματική θεατρική παράσταση «ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ», σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Μαυραγάνη – που θα ανέβει αρχές Μαρτίου,  καλεί όσους είχαν ή έχουν σχέση με το θέμα των καπνών να θυμηθούν και να μας μεταφέρουν εμπειρίες και εικόνες. Καπνά, καπνεργάτες, καπνοπαραγωγοί, γεωπόνοι, κόπος, αλήθειες, αδικίες, βαθιές ρίζες. Καλούνται όλοι όσοι έχουν να καταθέσουν μαρτυρίες, ιστορίες, μνήμες από τα χρόνια του καπνού, να πιούμε ένα καφέ και να μας πούνε «δυο κουβέντες» προκειμένου να συμβάλλουν και οι ίδιοι στη δημιουργία μιας παράστασης με ψυχή και μυρωδιά γης και καπνού. Οι συνεντεύξεις θα είναι προσωπικές.



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Τρεις νέες ηθοποιοί με Αγρινιώτικες ρίζες, με υλικά τις πραγματικές μνήμες και αφηγήσεις των ανθρώπων, που εργάστηκαν είτε ως καπνεργάτες είτε ως αγρότες-καλλιεργητές στα καπνά του Αγρινίου ,συνθέτουν μια παράσταση – ύμνο στον καθημερινό μόχθο των ανθρώπων και στην πατρογονική γή. Γυρίζοντας στη ρίζα της πόλης και της φύσης τους αναζητούμε να θυμηθούν και να εμπνευστούν από το Σισσύφειο “πείσμα ζωής” αυτών των ανθρώπων που στην ουσία έχτισαν και “άνδρωσαν” τις πόλεις του καπνού ,κάνοντας αυτές διάσημες μέσα από την ελληνική γή.
Η  Αγρινιώτισσα σκηνοθέτης, Γεωργία Μαυραγάνη επενδύει καλλιτεχνικά σε μνήμες και εμπειρίες από γιαγιάδες, παραγιαγιάδες, παππούδες και παιδιά που μεγάλωσαν και ωρίμασαν μέσα στη μυρωδιά και την κόλλα του καπνού. Χώμα, γη, δάκρυα, γέλια, καπναποθήκες, όνειρα, χωράφια, έρωτες, κόπος, τσακωμοί και μια ανεξήγητη επιθυμία επιστροφής σε εκείνη την εποχή. Ένα σωρό απορίες βαθιές για πρόσωπα και πράγματα παλιά που μας γυρίζουν πίσω...
Η θεατρική παράσταση «Από πρώτο χέρι», είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης έρευνας των συντελεστών της, που στηρίζεται σε αφηγήσεις καπνεργατών και καλλιεργητών καπνού του Αγρινίου, σε πληροφορίες από το βιβλίο του Ευάγγελου Παπαστράτου «Η δουλειά κι ο κόπος της», σε ιστορικά στοιχεία που προκύπτουν από το ιστορικό δοκίμιο «Καπνεργάτες – οι κυνηγοί του ονείρου» του Αριστείδη Μπαρχαμπά, και σε μια σειρά συναισθηματικών, λογοτεχνικών και μουσικών συνειρμών.

Η παράσταση θα ανέβει στο Μικρό Θέατρο Αγρινίου και ένας από τους στόχους της είναι να ταξιδέψει και να παίξει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, που έχουν σχέση με το θέμα του καπνού.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Βοηθός σκηνοθέτη: Λίλη Κυριλή
Σκηνικά – κοστούμια: Λίλη Κυριλή
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Αντώνης Μίκροβας
Φωτισμοί - Ήχοι: Δημήτρης Κολοβός

Παίζουν: Κατερίνα Καραδήμα, Φρύνη Θετάκη, Δανάη Σπηλιώτη.

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΚΕΝΤΡΟΥ 26 ΑΓΡΙΝΙΟ
ΤΗΛ.2641046619
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Κατερίνα Καραδήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου