Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Φάρμα λαχανικών στις σήραγγες του Λονδίνου !



Στην Αμερική ο καθηγητής Despomier  ηγήθηκε ενός κινήματος «αστικών καλλιεργειών», που απέβλεπε στη παραγωγή λαχανικών στους ορόφους πολυκατοικιών (!) και στην άμεση διακίνησή τους στην αγορά της πόλης…. Στην Αγγλία, μια κατεξοχήν αστικοποιημένη χώρα, στις αρχές του 2010 ο Υπουργός Περιβάλλοντος  Χίλαρυ Μπεν εκπόνησε ένα 20ετές σχέδιο με στόχο την ενεργοποίηση «αδρανών» χώρων – ακόμη και κήπων – για τη παραγωγή τροφίμων, που παραδοσιακά εισάγονταν από άλλες χώρες. Αυτό όμως  αποδείχθηκε τίποτε  μπροστά σε μια νέα λύση, που αξιοποιεί τους υπόγειους χώρους της βρετανικής πρωτεύουσας για τη παραγωγή τροφίμων, και μάλιστα χωρίς χρήση φυτοφαρμάκων ! Και για όσους έχουν πρόβλημα με τις διαδικτυακές «αρβύλες», αναφέρω ότι ΠΗΓΗ της  παρακάτω είδησης  είναι το έγκριτο www.peegep.gr :

«Το δαιδαλώδες δίκτυο σηράγγων της βρετανικής πρωτεύουσας, που αξιοποιήθηκε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως καταφύγιο για την προφύλαξη
των Λονδρέζων από τα εχθρικά πυρά, σκέφτηκαν να μετατρέψουν σε κήπο τρεις δραστήριοι επιχειρηματίες, με στόχο, όπως λένε, να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος τροφίμων του Λονδίνου.
Βότανα, βλαστοί, λαχανικά μινιατούρες και άλλα λαχανικά από την ασυνήθιστη φάρμα θα αρχίσουν, εντός του έτους, να τροφοδοτούν εστιατόρια,σούπερ-μάρκετ και χονδρεμπόρους της μεγαλούπολης.

Εμπνευστέςτου εγχειρήματος είναι οι Στίβεν Ντινκ και Ρίτσαρντ Μπάλαρντ,οι οποίοι σε συνεργασία με τον βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin σεφ Μισέλ

Ρου Τζούνιορ έστησαν την καλλιέργειά τους σε βάθος 33 μέτρων κάτω από τη Northern Line του μετρό. Οι τρεις άνδρες προετοιμάζονταν για αυτό το σχέδιο 2 χρόνια, ενώ και ο δήμαρχος της πόλης, Μπόρις Τζόνσον,
είχε εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για το επονομαζόμενο «Growing Underground». Η φάρμα αποτελείται από ειδικές βάσεις, οι οποίες φωτίζονται διαρκώς από λαμπτήρες LED.
Τι καλλιεργείται στον υπόγειο κήπο;
Λαχανικά και βότανα καλλιεργούνται υδροπονικά: μια φορά τη μέρα,νερό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά κατακλύζει τις βάσεις προτού σιγά -σιγά απαντληθεί, χωρίς να απαιτείται καθόλου χώμα.
«Στο Λονδίνο παρατηρείται όλο και μεγαλύτερη ζήτηση για βιώσιμα, ντόπια προϊόντα», δήλωσε ο Ρου στην Guardian.
«Αρχικά νόμιζα ότι ήταν εντελώς τρελοί, αλλά όταν επισκέφθηκα τις σήραγγες και δοκίμασα τα προϊόντα που ήδη καλλιεργούσαν, έμεινα έκπληκτος.
Η ζήτηση για κάτιτέτοιο είναι τεράστια».
Γιατί το Growing Underground είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον; Με τα θερμοκήπια απαιτείται πολύ επιπρόσθετο φως και θερμότητα κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ η θέρμανση του γυαλιού στοιχίζει ακριβά, όμως η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα
των υπόγειων καλλιεργειών είναι η μόνωση, η οποία κρατάει σταθερή τη θερμοκρασία, ενώ δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν παρασιτοκτόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου