Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Aπο-σκατοποίηση….






Στον ιστότοπο «Περιβαλλοντικές απόψεις»  http://envthink.blogspot.gr/2014/03/blog-post_28.html μαθαίνουμε τα σχετικά μιας νέας μεθόδου που προωθείται υπό συνθήκες «στενότητας» υδάτινων και ενεργειακών πόρων…

Συγκεκριμένα, το ίδρυμα Bill & Melinda Gates χρηματοδότησε 16 ερευνητικές ομάδες για  να αναπτύξουν ασφαλείς και βιώσιμες συνθήκες υγιεινής .

Τα  προϊόντα των ανακαλύψεων  εκτέθηκαν   στις Ινδίες, από 20 έως 22 Μαρτίου 2014.

Εκεί παρουσιάσθηκε  μια επαναστατική τουαλέτα χωρίς νερό, η οποία τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο και μετατρέπει τα ανθρώπινα απόβλητα σε βιοκάρβουνο.



Ο  επικεφαλής ερευνητών του πανεπιστημίου του Colorado δήλωσε ότι  η τουαλέτα αυτή έχει τη δυνατότητα θέρμανσης των ανθρώπινων αποβλήτων σε  αρκετά υψηλή θερμοκρασία ώστε  να αποστειρωθούν.
Έτσι δημιουργείται το βιοκάρβουνο (biochar), ένας εξαιρετικά πορώδης άνθρακας , που  έχει καλή ικανότητα συγκράτησης νερού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αγροτικές περιοχές για να κρατήσει τα θρεπτικά συστατικά και να φέρει περισσότερη σταθερότητα στα εδάφη. Βοηθά επίσης στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, το βιοκάρβουνο μπορεί να καεί και να δώσει   ενέργεια συγκρίσιμη με εκείνη του ξυλάνθρακα .



·       Σημ. Οικολογειν : Η εδαφολογική χρησιμότητα του biochar θυμίζει τη παλιά πρακτική του «Καλίδενδρον», που είχε ως αρχή την κατακράτηση υγρών έτσι ώστε να ενισχυθεί   η βλάστηση σε άνυδρες περιοχές. Η ενεργειακή του ωφελιμότητα είναι επίσης αναντίρρητη, όμως απουσιάζει η παξιμαδολογική τοιαύτη…

·       Εν όψει, δάνειο από τον ιστότοπο chesepsilakiagnanteve.blogspot.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου