Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

“Πλωτά νησιά” από σκουπίδια …




Oμολογώ ότι αυτό περί νησιών από σκουπίδια, που αναφέρεται σε ανάρτηση του http://www.protothema.gr
 μπορώ να το καταπιώ, αλλά το περί «πλωτών» μου στέκεται στο λαιμό. Προς τι πλωτά ; Προς τι κάποιες μεγάλες σχεδίες όπου στα έγκατά  αποδομούνται απόβλητα ;

Η δημιουργία τεχνητών χώρων («χωροπλασία» το έλεγα σε κείμενό μου στη ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, το 1988) σε κρίσιμες αστικές περιοχές, είναι οπωσδήποτε μια σημαντική και πιθανότατα επιθυμητή διαδικασία. Όταν μάλιστα η διαδικασία αυτή αφορά τη διοχέτευση αποβλήτων, τόσο το καλύτερο !
 
Να λοιπόν που τα σκουπίδια γίνονται υλικά «παραγεμίσματος» τεχνητών νησιών, όπως γίνονται υλικά για καλλιτεχνικές χρήσεις ή για την ενίσχυση των τουριστικών πόρων μιας χώρας ! http://oikologein.blogspot.gr/2014/03/blog-post_3422.html

Αλλά να και τα τεχνητά νησιά με τις ενεργειακά και οικολογικά σημαντικές λειτουργίες, όπως αυτό που σχεδιάζεται  στο Βέλγιο, για τη διαχείριση της αιολικής ενέργειας. http://oikologein.blogspot.gr/2013/01/blog-post_26.html

Και τώρα η είδηση του «Πρώτου Θέματος» :
Περί τα 14 εκατ. τόνους σκουπίδια παράγουν ετησίως οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης, ενώ ειδικοί σκουπιδότοποι κομποστοποιούν αυτά τα βουνά σκουπιδιών, έξω από την πόλη. Αυτό το πρόβλημα οδήγησε τις αρχές στο να αναζητήσουν μια λύση.


Όπως αποδείχθηκε δεν ήταν πολύ δύσκολο αφού η λύση βρέθηκε από τους αρχιτέκτονες της εταιρείας Present Architecure, οι οποίοι σχεδίασαν πλωτά νησιά που θα δημιουργηθούν από τα κομποστοποιημένα σκουπίδια. Θα κατασκευαστούν στις πέντε προβλήτες της πόλης δημιουργώντας πράσινο και δίνοντας στους πολίτες νέου χώρους πρασίνου.

Το σχέδιο μπήκε στα υπό συζήτησιν θέματα για το 2020, όμως... κοστίζει πολύ, όπως λένε οι αρμόδιοι. Ωστόσο, οι αρχιτέκτονες απαντούν πως θα στοιχίζει λιγότερο από το να καταστρέφονται τα σκουπίδια. Και αυτό είναι αλήθεια αν σκεφτεί κανείς ότι η ΝΥ δαπανά ετησίως 300 εκατ. δολάρια για να μεταφέρει τα σκουπίδια με φορτηγά εκτός πόλης!

Εξάλλου, οι αρχιτέκτονες προσθέτουν ότι δεν θα υπάρχει καμία μυρωδιά αφού οι τακτικές κομποστοποίησης εξασφαλίζουν απόλυτη υγιεινή. Θα δημιουργηθούν οκτώ νησιά στις αντίστοιχες προβλήτες, ενώ στην επιφάνεια θα γίνουν ανθόκηποι και λαχανόκηποι.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κομποστοποίηση θα φέρει θέσεις εργασίας, ενώ από τα πλωτά νησιά οι κάτοικοι και οι τουρίστες θα βλέπουν το Μανχάταν!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου