Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Η ραδιενεργή Φουκουσίμα παραμένει ενεργή….



Της Μαρίας  Αρβανίτη Σωτηροπούλου*



Με αφορμή την  3η επέτειο του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα υπενθυμίζουμε ότι η διαρροή συνεχίζεται, προκαλώντας τη μεγαλύτερη ραδιενεργό ρύπανση στους ωκεανούς του πλανήτη και  έχοντας ήδη  φθάσει  στις ακτές της Αμερικής.

      6.770,000 άνθρωποι παραμένουν σε υψηλά μολυσμένες περιοχές και εκτίθενται σε υψηλή ραδιενέργεια  μέχρι και 200 φορές άνω του φυσιολογικού υπεδάφους, κατά το πρώτο έτος της καταστροφής. Εν τούτοις η μεγαλύτερη απειλή είναι η συνεχιζόμενη εσωτερική έκθεση σε τροφή και νερό ή η εισπνοή ραδιενεργών ισοτόπων. Η μόλυνση ανιχνεύεται σε κάθε είδος φρούτα και λαχανικά, στο κρέας, ψάρι, θαλασσινά, ρύζι, τσάι και νερό ακόμη και μέσα στο Τόκυο. Ας σημειωθεί ότι η κατανάλωση μόνο 500 γραμ μολυσμένων λαχανικών προκαλούν εσωτερική έκθεση  100 φορές μεγαλύτερη από την ετήσια επιτρεπόμενη δόση και 200 φορές μεγαλύτερη για τα παιδιά.

       Τα παιδιά απειλούνται περισσότερο επειδή έχουν μεγαλύτερη ραδιοευαισθησία και τα σώματά τους εκτίθενται περισσότερο σε μεγαλύτερη δόση. Η απόφαση να αυξηθούν τα επιτρεπόμενα όρια από το 1 στα 20 mSv/ έτος αυξάνει την έκθεση των παιδιών, ενώ το γεγονός ότι δεν είχαν διανεμηθεί ταμπλέτες Ιωδίου αυξάνει τον κίνδυνο Καρκίνου Θυρεοειδούς λόγω της έκθεσης σε Ι-131.

 Αν και στο Τσερνομπιλ κατηγορήθηκε η «σοβιετική» οπισθοδρομική τεχνολογία για την ελλιπή ασφάλεια, στη Φουκούσιμα αποδείχθηκαν εξ ίσου ανεπαρκείς η αμερικανική τεχνολογία και η ιαπωνική συνέπεια στην τήρηση κανόνων, , ενώ η στάση της Ιαπωνικής κυβέρνησης αποδείχθηκε το ίδιο ανεύθυνη και υποκριτική. Μετά το Τσέρνομπιλ είδαμε αξιωματούχους στην Ευρώπη να τρώνε on camera φρέσκιες φράουλες και μετά τη Φουκούσιμα στην Ιαπωνία σούσι για ν’ αποδείξουν την δήθεν ανυπαρξία ρύπανσης στα τρόφιμα,  ενώ και στις δυο περιπτώσεις έγινε αύξηση των επιτρεπόμενων ορίων ραδιενέργειας -ακόμη και δεκαπλασιασμός! για τις αυλές των παιδικών σταθμών!!-   για να περιοριστούν οι λαϊκές αντιδράσεις.......


3 χρόνια μετά τη Φουκουσίμα  ο κίνδυνος μεγαλώνει αφού σύννεφα πολέμου πυκνώνουν στην Ουκρανία, όπου είχε γίνει η πρώτη μεγάλη πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, και ενώ το έδαφος της Ευρώπης εξακολουθεί να καλύπτεται από τα ραδιενεργά κατάλοιπα του τότε ατυχήματος  15 πυρηνικοί αντιδραστήρες τύπου Τσερνομπιλ εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα, η οποία δεν έχει ούτε τις δυνάμεις αστυνόμευσης για την περιφρούρησή τους από τρομοκρατικό ή στρατιωτικό κτύπημα, ούτε την οικονομική δυνατότητα για την επαρκή τους συντήρηση.

Δεν υπάρχει ασφάλεια στα πυρηνικά. Από την εξόρυξη του Ουρανίου, τις πυρηνικές δοκιμές,  τις βόμβες, τα ατυχήματα, τα ραδιενεργά απόβλητα και τα όπλα Απεμπλουτισμένου Ουρανίου όλος ο επικίνδυνος κύκλος των πυρηνικών όπλων και εργοστασίων σε αμφίδρομη σχέση στραγγαλίζει την υγεία του πλανήτη μας. Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε πράσινη ούτε φθηνή ούτε ασφαλής. Καιρός πια να απαιτήσουμε ΤΩΡΑ τον τερματισμό αυτού του παραλογισμού. Αρκεί να αντισταθούμε όλοι στα οργανωμένα συμφέροντα, που προωθούν και εξακολουθούν να στηρίζουν την πυρηνική τεχνολογία. Ειδικά για τη γειτονιά μας να απαιτήσουμε  από την ελληνική κυβέρνηση -μέσω των υπαρχόντων θεσμών της ΕΕ- να απαιτήσει το σταμάτημα κατασκευής κάθε πυρηνικού εργοστασίου ειδικά στις σεισμόπληκτες περιοχές του Ακούγιου και της Σινώπης ΤΩΡΑ.




*Πρόεδρος της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου