Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Το νεκροταφείο στον Υμηττό…



Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Σχετικά : http://oikologein.blogspot.gr/2013/09/blog-post_2553.html


Παράνομο παραμένει το νεκροταφείο που είχε επιχειρήσει να ιδρύσει ο Δήμος Γλυφάδας το 2011 σε αναδασωτέα περιοχή στον Υμηττό, όπως διαπιστώνεται βάσει εντολής του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Μανώλη Αγγελάκα, προς τον δήμαρχο Κώστα Κόκκορη. Ο γενικός γραμματέας επισημαίνει εγγράφως στον δήμαρχο ότι παραμένει σε ισχύ το σχετικό πρωτόκολλο κατεδάφισης και εκκρεμεί η εκτέλεσή του. «Σε περίπτωση που δεν προτίθεστε να υλοποιήσετε το σύνολο του πρωτοκόλλου κατεδάφισης, παρακαλούμε όπως φροντίσετε για την εκταφή των ενταφιασμένων νεκρών, προκειμένου η περαιτέρω υλοποίηση του εν λόγω πρωτοκόλλου να γίνει από τις υπηρεσίες μας», τονίζεται στο έγγραφο.
 Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκα, οι ρυθμίσεις του σχετικού και προσφάτως ψηφισθέντος νόμου, που -κατά κοινή ομολογία- δίνει «άφεση αμαρτιών» σε νεκροταφεία που λειτουργούν σε προστατευόμενες περιοχές, δεν αφορούν τον συγκεκριμένο χώρο. «Δεν λειτουργεί νεκροταφείο. Στο σημείο βρίσκονται 11 τάφοι και ένα προκάτ εκκλησάκι. Ο δήμος προσπαθεί να το εντάξει στη ρύθμιση, αλλά έχει κινηθεί έξω από τον νόμο. Η περιοχή είναι αναδασωτέα κατόπιν πυρκαγιάς, σύμφωνα με το Δασαρχείο. Αυτό δεν ξεπερνιέται», τονίζει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.», συμπληρώνοντας πως το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δώσει εντολή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να πράξει αναλόγως.

Για το νεκροταφείο αντιδρούν και οι κάτοικοι και, όπως μας υπενθυμίζει ο Τάσος Ταστάνης, μέλος της διαδημοτικής επιτροπής για τη διάσωση του Υμηττού και υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας, αίτημά τους είναι η δημιουργία ενός νέου σε χωροθετημένο διαδημοτικό χώρο. Μιλώντας στην εφημερίδα μας συμφωνεί με την κίνηση του κ. Αγγελάκα. «Θα προχωρήσει όμως επί της ουσίας;», διερωτάται.

  
Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκορης επικαλείται τον πρόσφατο νόμο και αναφέρει ότι έχει καταθέσει το σύνολο των μελετών που απαιτούνται στο υπουργείο. Λέει στην «Εφ.Συν.» ότι «το έγγραφο του κ. Αγγελάκα αφορά διοικητικές πράξεις πριν από την ψήφιση του 4237/2014. Σίγουρα μετά την ψήφισή του όλα τα παραπάνω έχουν αρθεί και το κοιμητήριο είναι νόμιμο. Δεσμευόμαστε ως δήμος ότι θα κάνουμε το πλέον οικολογικό και περιβαλλοντικό, ενταγμένο στον χώρο του Υμηττού, κοιμητήριο. Καλώ όλους τους ανθυποψηφίους να σεβαστούν το πάνδημο αίτημα δημιουργίας ενός κοιμητηρίου, κάτι που δεν προσφέρεται για μικροπαραταξιακές αντιθέσεις και εκμεταλλεύσεις», προσθέτει.

Ο κ. Ταστάνης εκτιμά ότι ο κ. Κόκκορης «προσπαθεί να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα. Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με καταπάτηση του χώρου του Υμηττού», προσθέτει και ενημερώνει πως οι πολίτες θα ακολουθήσουν οπωσδήποτε κάθε νόμιμη διαδικασία. Στο σημείο όπου βρίσκεται το επίμαχο «νεκροταφείο» υπάρχει ρέμα, επομένως εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο ισχυρής νεροποντής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου