Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Η Ελληνική Εταιρεία και το Πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού»




 


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού θέλοντας να δώσει νέα ζωή σε μονοπάτια φυσικού κάλλους και ιστορικής σημασίας, διαμόρφωσε από το 2010 το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού».
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιλογής, μελετημένης σηματοδότησης και επικοινωνίας ενός πλέγματος μονοπατιών σε περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν ξεχωριστό περιβαλλοντικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον, που πραγματοποιείται πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία: τον Δήμο κάθε περιοχής, τους Πολιτιστικούς Φορείς, τα σχολεία και τους τοπικούς παραγωγούς. Για τη μελέτη και την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάζονται φυσιολάτρες και επιστήμονες από διαφορετικούς τομείς, όπως: γεωγράφοι, γεωλόγοι, λαογράφοι, ιστορικοί, εκπαιδευτικοί, γεωπόνοι αλλά και θεσμικοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι του τουριστικού και γενικότερα του επιχειρηματικού τομέα. Ενώνουν τις γνώσεις τους για την ανάδειξη τοπίων με ιδιαίτερη περιβαλλοντική, ιστορική και πολιτισμική σημασία, στοχεύοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη βελτίωση της υγείας των ίδιων των κατοίκων της περιοχής και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Η ονομασία του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού», προσδιορίζει και το  χαρακτηριστικό του στοιχείο: το περιβάλλον και ο πολιτισμός αντιμετωπίζονται ως ενιαίο σύνολο.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε πρόσφατα στον Μαραθώνα, την Πάτμο και τη Σίκινο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αίγινα, τη Σίφνο, τη Σαντορίνη, την Ορεινή Κορινθία-Ψάρι, την Επίδαυρο και τις Μικρές Κυκλάδες (Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά και Κουφονήσι). Ακολουθεί η Σαμοθράκη με την ευκαιρία της αποκατάστασης της Απτέρου Νίκης.
Εν όψει, η ωραιότερη (ίσως) φωτογραφία (Σίκινος) από αυτές που δημοσιεύθηκαν στον παρόντα ιστότοπο. Είναι της Ελληνικής Εταιρείας

Πληροφορίες: κ. Κ. Στεμπίλη, Συμβούλιο Επικοινωνίας της ΕΛΛΕΤ: τηλ: 210 – 32 25 245 (εσωτ. 2) και sepi@ellinikietairia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου