Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

H θεωρία του Big Bang και η μεταφυσική




Ζούμε σε ένα καταπληκτικό, υπεράνω φαντασίας κόσμο, όμως υπάρχει μια  δυναμική  που μας ωθεί στη διαρκή  αναζήτηση νέων εικόνων και ερμηνειών. Αυτό δεν είναι  κατακριτέο, όπως είναι  το να θέλουμε να συνδέσουμε τις εικόνες με μια μη-εικόνα, που είναι μη- φυσική και που επανέρχεται περιοδικά , ιδιαίτερα σε περιόδους θρησκευτικής έντασης. Είναι κάτι πιο σοφιστικέ από εκείνη την ιστορία της αυτανάφλεξης του Παναγίου φωτός, που μας απασχολούσε επί χρόνια, πλην όμως κι αυτό «τζιράρει» από καιρό σε καιρό και μας εγκαλεί  για διανοητική οκνηρία…

Κάτι τέτοιο  είναι η θεωρία του Big Bang, που συνδέθηκε  ουσιαστικά  με την ανακάλυψη του «Μποζονίου Χιγκς»,


δηλαδή εκείνου του μικροσωματιδίου που δέσποσε στις απαρχές της (υποτιθέμενης) έκρηξης με τα (υποτιθέμενα)τρισεκατομμύρια βαθμούς  και τις εξω-φρενικές πιέσεις, και που ήταν η απαρχή της δημιουργίας του κόσμου.



Διαβάζω πρόσφατα στο ANTINEWS  για μια «…. νέα, «συγκλονιστική» όπως χαρακτηρίζεται, ανακάλυψη που επιβεβαιώνει τη θεωρία του Big Bang για τη δημιουργία του σύμπαντος, στην οποία  προχώρησε η αμερικανική ομάδα επιστημών BICEP2.
Η ομάδα υποστηρίζει ότι βρήκε το σημάδι που άφησε στον ουρανό η ταχεία ανάπτυξη του διαστήματος, που συνέβη κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη δημιουργία των πάντων. Πρόκειται για μια ξεχωριστή σπείρα στο παλαιότερο ανιχνεύσιμο φως από τηλεσκόπιο. «Είναι εκπληκτικό» σχολίασε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Johns Hopkins, Μαρκ Καμιονκόφσκι. Η εργασία εξετάζεται διεξοδικά, αλλά ήδη πολλοί κάνουν λόγο για την υποψηφιότητα της ερευνητικής ομάδας στα Νόμπελ…..»




Η ιδέα της ανάδυσης του σύμπαντος από το μηδέν του χώρου και το μηδέν του χρόνου επικαλείται διάφορες αποδείξεις – πρωτίστως «εμπειρικές», ως εκ της διαπιστωμένης απομάκρυνσης των γαλαξιών -  και δευτερευόντως μαθηματικές, με τη χρήση μαθηματικών φορμαλισμών. Όσον αφορά τις πρώτες, απαντά πειστικότατα ο Ευτύχης Μπιτσάκης : Η διαπιστωμένη διαστολή του «Σύμπαντος» σε μια περιοχή του,  δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι σημαίνει μια κατάσταση καθολικής διαστολής.  Όμως όσον αφορά την επάρκεια των Μαθηματικών εξισώσεων  στο να «προηγηθούν » κάποιων εμπειρικών επιβεβαιώσεων, υπάρχει μεγάλη αμφιβολία.

Τα Μαθηματικά οικοδομούνται στη λογική και ουσιαστικά «συμβολοποιούν » το πληθωρικό γίγνεσθαι της φύσης και της ζωής για να επιταχύνουν την παραγωγή της ανθρώπινης σκέψης. Τα Μαθηματικά δεν είναι εισοδισμός του Αγίου Πνεύματος στο ανθρώπινο μιαλό και δεν είναι αυθύπαρκτα : Νομιμοποιούνται δε σε μια φιλοσοφική συζήτηση όσο νομιμοποιείται το Ελεγκτικό Συνέδριο  σε υπόθεση  της αρμοδιότητας του Αρείου Πάγου.

Πέραν αυτών, εννοείται  ότι είναι αφελής η απόφανση των οπαδών του Big Bang περί του ποσού της συνολικής ύλης (10 εις την 54ην gr ! ) και περί της ηλικίας του «Σύμπαντος» (14,5 δις χρόνια). Τελευταίο και σημαντικότερο : Ελάχιστοι καταγγέλλουν την υπέρβαση που πραγματοποιείται με τη «σήμανση» του κόσμου δια της λέξεως «Σύμπαν». Γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για το άπαν, όταν  μάλιστα  έχουμε στη διάθεσή μας τη παλιά, καλή και μετριοπαθή αρχαιοελληνική λέξη «κόσμος»…..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου