Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

11ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών





Επίκαιρα θέματα περιβάλλοντος, μέσα από την αντισυμβατική ματιά

12 σημαντικών ελλήνων και ξένων σκηνοθετών!





Την Τετάρτη, 7 Μαΐου 2014 στις 18:00, ανοίγει για 11η συνεχή χρονιά η αυλαία του Πανοράματος Οικολογικών Ταινιών με τίτλο "Παράθυρα στον Πλανήτη" που διοργανώνει η ΕΛΛΕΤ. Μια σειρά προβολών που γεννήθηκε από την ανάγκη να ενημερωθούμε βλέποντας τα προβλήματα του πλανήτη με τα μάτια σημαντικών σκηνοθετών, δίνοντας  μια μοναδική ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό να παρακολουθήσει ελληνικές και ξένες παραγωγές για  θέματα περιβάλλοντος- επίκαιρα όσο ποτέ- που αφορούν όλους μας.



To 11ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Νορβηγίας, του Νορβηγικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου και σε συνεργασία με το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ.  




Χορηγοί επικοινωνίας: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, International New York Times, MAD , MAD Radio, ATHENS Voice, UNIVERSITY PRESS, INNEWS, ΙΑΝΟΣ, ελculture.gr, deBop και www.prasinizo.gr



Οι προβολές των ταινιών, που φέτος θα πραγματοποιηθούν τις Τετάρτες 7 & 14 Μαΐου 2014 από τις 18:00-23:30 (στο ισόγειο του κτηρίου της ΕΛΛΕΤ, οδός Τριπόδων 28 στην Πλάκα), περιλαμβάνουν παραγωγές από την Ελλάδα, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τις Η.Π.Α., τη Νορβηγία και την Ολλανδία.



Τις ημέρες προβολών, όπως πάντα, έχουν προγραμματιστεί ειδικές θεματικές συζητήσεις και παρουσιάσεις.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη, 7 Μαΐου



18:00

Μια Αναπνοή για το Αιγαίο, 2013

Απόστολος Ασημακόπουλος / Ελλάδα, 65'

Στο μικρό κυκλαδονήσι, στην Ανάφη, ο τσαμπουνιέρης Μ. Πελέκης, 77 χρονών, γεωργός,  μελισσοκόμος, χτίστης, πετράς, με τον γιο του Γιάννη, είναι οι τελευταίοι μαστόροι της Πέτρας, μιας μεγάλης γενιάς αναφιωτών χτιστάδων. Δάσκαλος για τον μικρό του εγγονό, τον 9χρονο Μανώλη, που ακολουθώντας τα χνάρια του, μαθαίνει από τον παππού του και παίζει μαζί του τσαμπούνα. Η δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Καισαριανής, Ν. Κραουνάκη, ζήτησε και πήγε για ένα χρόνο στο δημοτικό σχολείο Ανάφης, και είχε μαθητή τον μικρό Μανώλη. Στην ταινία καταγράφεται η ζωή, των 2 αυτών δασκάλων και του μαθητή τους, στο νησί όπου τα φυτά φυτρώνουν στην άσφαλτο.



19:05

Φωνή Αιγαίου, 2004

Λυδία Καρρά / Ελλάδα, 61΄

Το Αιγαίο που αγαπήσαμε, με τις σκληροτράχηλες πλαγιές & τις παρθένες ακρογιαλιές, εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς. Στη θέση του αναδύεται ένα ατέλειωτο γιαπί χωρίς αμπέλια, αλώνια, αδόμητες παραλίες… Η ταινία ανιχνεύει τις ρίζες των σημερινών εξελίξεων και πραγματεύεται τη σημασία της φύσης στη ζωή του ανθρώπου. Καταγράφεται ο λόγος μελετητών και αναμειγνύεται με τον λόγο – αντίλογο των κατοίκων, πλέκοντας το νήμα ενός πολυδιάστατου προβληματισμού. Όπως λέει κι ένας νησιώτης: «… το Αιγαίο είναι ένα καράβι που ταξιδεύει αιώνες. Το θέμα είναι εμείς τι θα αφήσουμε πίσω μας…»





Συζήτηση: με εκπροσώπους του Προγράμματος "Αειφόρο Αιγαίο" και διακεκριμένους νομικούς

ΘΕΜΑ: το πρόσφατο Χωροταξικό του Τουρισμού



20:30

Το Παλατάκι των Αορίων, 2012

Βασίλης Παναγιωτακόπουλος / Ελλάδα, 22΄

Η πρωτοβουλία των κατοίκων της Εθιάς, ενός ορεινού χωριού στα Αστερούσια Όρη της Κρήτης, να ξαναζωντανέψουν τον τόπο τους. Η επίμονη προσπάθεια, η αλληλεγγύη και η αυτοοργάνωση μεταμορφώνουν ένα χωριό-φάντασμα σε έναν παραδοσιακό οικισμό με σεβασμό στο περιβάλλον και ελπίδες ανάπτυξης. Η ανάπλαση της Εθιάς, όπως τη διηγούνται οι πρωταγωνιστές της με τις ξεχωριστές ιστορίες τους.



20:54

Climate Dish, 2010                                                                                                 

Peter Wedel / Γερμανία, 1΄

Μια ενδιαφέρουσα, παραστατική αλληγορία για τη στενή σχέση της κλιματικής αλλαγής και του διατροφικού προτύπου.



20.55

The Snow Cave Man, 2012

Fridtjof Kjaereng / Νορβηγία, 80΄

Ο "Άνθρωπος του χιονιού" ζει εδώ και 20 χρόνια ψηλά στα Νορβηγικά βουνά. Όπως ο Ζαρατούστρα του Νίτσε έχει αναπτύξει τους δικούς του ηθικούς κώδικες καθώς και τη δική του αίσθηση του χιούμορ. Η ζωή του έχει διαμορφωθεί μακρυά από τον αστικό Σκανδιναβικό και υλιστικό τρόπο ζωής. Είναι ένας πραγματικός οικολόγος, που συνυπάρχει με τις χιονοστοιβάδες και τους ταράνδους στα Νορβηγικά βουνά.



22.15

Μανάβης, 2013

Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος / Ελλάδα, 81΄

Ο Ν. Αναστασίου, πλανόδιος μανάβης, κάνει μαζί με τη γυναίκα του το ίδιο δρομολόγιο κάθε βδομάδα, όλο το χρόνο, από τη δεκαετία του ’80. Σταθμεύουν σε όλα τα εγκαταλειμμένα χωριά της ΝΔ Πίνδου, διανύοντας μια απόσταση 76 χιλ., εφοδιάζοντας με λαχανικά και τρόφιμα τους λιγοστούς που απομένουν στα χωριά ή με ό,τι άλλο τους παραγγείλουν. Το ντοκυμαντέρ παρακολουθεί το ταξίδι τους καθώς περνούν οι τέσσερις εποχές του χρόνου.



Τετάρτη, 14 Μαΐου 



18:00

Εργαστήρι Αιώνων, 2011

Βαγγέλης Ευθυμίου / Ελλάδα, 48΄

Ο Αντώνης ξεκινά την κατασκευή της νέας ξύλινης βάρκας. Είναι από τους τελευταίους που γνωρίζουν αυτή την τέχνη. Ζει από το ψάρεμα στις λίμνες της Πρέσπας, όπου η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών μελετά τα ψάρια εδώ και πολλά χρόνια. Η ταινία θέτει ερωτήματα για το μέλλον αυτού του τόπου.



18:50

In Transition*, 2013

Emma Goude / Βρετανία, 67΄

Μια πορεία σε μέρη που εφαρμόζεται το κίνημα της "μετάβασης" από την κοινωνική οργάνωση υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης σε άλλη, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, με στόχο την ανάπτυξη της αντοχής των τοπικών κοινωνιών στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.





Συζήτηση: με την Β. Κανελλοπούλου, Παραγωγό / Συγγραφέα και την ομάδα "In Transition" στην Ελλάδα.

ΘΕΜΑ: Κοινωνική Οργάνωση Χαμηλής Ενεργειακής Κατανάλωσης  



20:30

Elemental*, 2013

Gayatri Roshan, Emmanuel Vaughan Lee / Η.Π.Α., 93΄

Η ιστορία τριών ανθρώπων που έρχονται κοντά για να αντιμετωπίσουν μερικά από τα πιο πιεστικά οικολογικά ζητήματα του καιρού μας: Ο Ρ. Σινγκ, ινδός κρατικός αξιωματούχος, παλεύει να αφυπνίσει την κοινή γνώμη για τη σωτηρία του ποταμού Γάγγη. Στον Β. Καναδά η Ε. Ντέρεντζερ δίνει μάχη ενάντια στην βιομηχανική εκμετάλλευση ενός τεράστιου κοιτάσματος πετρελαίου με έναν προτεινόμενο αγωγό που θα καταστρέψει τις κοινότητες των ιθαγενών και στην Αυστραλία ο εφευρέτης / επιχειρηματίας Τ. Χάρμαν αναζητά επενδυτές για μια επαναστατική συσκευή που πιστεύει πως θα ανασχέσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.



22:05

The Bill, 2010

Peter Wedel / Γερμανία, 4΄

Μια παρέα Γερμανών συζητά για τον τρόπο ζωής τους αλλά στο τέλος βλέπουμε ότι το λογαριασμό τον πληρώνουν οι άλλοι. Μια αναφορά στα δεινά του Νότου λόγω της κλιματικής Αλλαγής που οφείλεται στο δυτικό τρόπο ζωής.



22:10

Meat The Truth*, 2008

Nicolaas G. Pierson Foundation / Ολλανδία, 70΄   

Σε μια εποχή κλιματικής αλλαγής συνήθως αποσιωπούμε μια από τις βασικές αιτίες, την σύγχρονη εντατική κτηνοτροφία η οποία  παράγει περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τον τομέα των μεταφορών. Όλα τα αεροπλάνα, τα τρένα, τα αυτοκίνητα και τα πλοία μαζί, φέρουν μικρότερη ευθύνη για το κλίμα από την υπερβολική κρεοφαγία που χαρακτηρίζει την εποχή  μας.


* in english

  όλες οι ξένες ταινίες είναι υποτιτλισμένες.





Για περισσότερες πληροφορίες: κ. Κ. Στεμπίλη, Συμβούλιο Επικοινωνίας της ΕΛΛΕΤ: τηλ: 210 – 32 25 245 (εσωτ. 2) και sepi@ellinikietairia.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου