Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Aυτή η υπόθεση των ιπτάμενων δεινόσαυρων με κάνει να συγκινούμαι….


Ήταν κάπου στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 80 και ήμουν στη συντακτική επιτροπή της «Νέας Οικολογίας», κι ακόμη συνδρομητής του αμερικάνικου περιοδικού TIME… Εκεί  διάβασα την αναφορά μιας ομάδας επιστημόνων για   κάποια  περίεργα υπερμεγέθη οστά  - μέχρι τότε θεωρούμενα ως ανήκοντα σε μαμούθ. Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα οστά ανήκαν σε ένα είδος που όφειλε να είχε υπάρξει μέσα στο «εξελικτικό δέντρο»,  που ήταν δεινόσαυρος και μάλιστα ιπτάμενος !  Μάλιστα δε πήραν δυο ελληνικά στοιχεία (πτερό+σαύρα) και το ονόμασαν Pterosaur , δηλαδή Πτερόσαυρο !
Η  ανακάλυψη αυτής της ανακάλυψης (!) με έκανε περήφανο αλλά και επιφυλακτικό ως προς την πορεία της : Οι ισχυρισμοί περί της ύπαρξης ενός είδους βάρους 4,5 τόνων, με άνοιγμα  πτερύγων 14 μέτρα και χρησιμοποίηση κανονικών διαδικασιών απογείωσης/πτήσης(!), ηχούσαν πολύ ωραίοι αλλά όχι και τόσο πειστικοί. Όμως της ανακάλυψης το αληθές επιβεβαιώθηκε με την πάροδο του χρόνου και τους πολλαπλούς επιστημονικούς ελέγχους :  Ο Πτερόσαυρος υπήρξε, και μάλιστα πολύ πριν το τέλος της Ιουράσιας περιόδου.
Μια διεθνής ομάδα παλαιοντολόγων ανακάλυψε στην έρημο Γκόμπι της βορειοδυτικής Κίνας το απολίθωμα του αρχαιότερου πτερόσαυρου που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, ο οποίος ζούσε πριν από 163 εκατ. χρόνια περίπου και πήρε το όνομα Κρυπτοδράκων (κρυμμένος δράκος).


Το απολίθωμα του Κρυπτοδράκοντος, που βρέθηκε σε βάθος 35 μέτρων και φυλάσσεται στο Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών και Παλαιοανθρωπολογίας του Πεκίνου, «γεμίζει ένα πολύ σημαντικό κενό στην ιστορία των πτερόσαυρων», δήλωσε ο δρ Άντρες.


Ο Κρυπτοδράκων ήταν ο πρώτος πτερόσαυρος που έφερε τα ανατομικά χαρακτηριστικά της οικογένειας των πτεροδάκτυλων, που έμελλε αργότερα να κυριαρχήσουν στους αιθέρες του προϊστορικού κόσμου. Η ανακάλυψη προεκτείνει κατά περίπου 5 εκατ. χρόνια στο παρελθόν το αρχαιότερο γνωστό απολίθωμα πτεροδακτυλιδών.


Αν και το νέο απολίθωμα έχει άνοιγμα φτερών περίπου 1,4 μέτρων, ορισμένα μέλη της οικογένειας της πτεροδάκτυλων έγιναν αργότερα τόσο γιγάντια, που έμοιαζαν με μικρά αεροπλάνα, όπως ο «Κουετζαλοκοάτλους» που είχε άνοιγμα φτερών περίπου δέκα μέτρων (σχεδόν όσο ένα μαχητικό F-16!). Τελικά οι πτεροδακτυλίδες εξαφανίστηκαν μαζί με τους δεινόσαυρους πριν από περίπου 66 εκατ. χρόνια.



Πηγή πληροφορίας : ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου