Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Αφιέρωμα στον Ζαν Λυκ Γκοντάρ

 

ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ : Κάποτε, όταν η εφημερίδα «Εστία» και οι συντηρητικοί γενικώς,  ελληνοποιούσαν στο  έπακρο  τα εισαγόμενα ξένα ονόματα και  κυκλοφορούσαν λέξεις όπως «Κένεδυ»,  «εμβαλάγιον» ή «Αμστελόδαμον» ,  αντί των σημερινών Κένεντυ, αμπαλάζ, Άμστερνταμ, κάποιοι κάναμε πλάκα και  αποκαλούσαμε  τον Ζαν Λυκ Γκοντάρ «Ιωάννη-Λυκόδημο Γοδάρο»….Αλλά και αυτός ο αστεϊσμός πέρασε, όπως τόσο πολλοί, και το τρομερό παιδί του γαλλικού πολιτικού σινεμά έγινε πλέον γέρος, έστω και  τρομερός…Κρατάω τον Ιωάννη-Λυκόδημο στο νου μου για δυο λόγους : Ο ένας είναι το καταπληκτικό του Weekend, αυτή η δριμεία κριτική στον σύγχρονο ουρμπανισμό, στον  αστικό αναχωρητισμό που τελικά δικαιώνει το γνωστό στίχο του Καβάφη («Η πόλις σε ακολουθεί) καθώς συνδυάζεται με μια γενικευμένη  αποξένωση των ανθρώπων. Ο άλλος λόγος είναι οι δηλώσεις του για την Ελλάδα της κρίσης, τη στιγμή που διάφοροι  εγχώριοι λόγιοι και καλλιτέχνες μας κουνούσαν το δάκτυλο  και συντάσσονταν με τις συνταγές του οικονομικού καθαρτηρίου…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ



Ο Ελβετός κινηματογραφιστής Φαμπρίς Αράνιο, θα βρεθεί στην Αθήνα τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, για να πάρει μέρος σε συζήτηση στο πλαίσια του αφιερώματος «Τώρα Γκοντάρ/Maintenant Godard», που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 5 έως τις 18 Ιουνίου.

Στενός συνεργάτης του Ζαν Λυκ Γκοντάρ,
υπογράφει  ως διευθυντής φωτογραφίας, ηχολήπτης και μοντέρ στις τελευταίες τρεις ταινίες του μεγάλου δημιουργού, «Notre Musique» (2003), «Film Socialisme» (2010), «Les Trois Désastres» (2013), καθώς και στην πιο πρόσφατη του Γκοντάρ, γυρισμένη σε 3D, με τίτλο «Adieu au langage», η οποία κάνει παρουσιάστηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του φετινού Φεστιβάλ Κανών.

Ο Φαμπρίς Αράνιο, ο οποίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (12 Ιουνίου), θα αναφερθεί στη συνεργασία του με τον Γκοντάρ και θα παρουσιάσει κάποιες από τις 42 ταινίες του αφιερώματος, μεταξύ των οποίων και το ντοκιμαντέρ «Quod Erat Demonstrandum» (2013), του οποίου συνυπογράφει ο ίδιος τη σκηνοθεσία μαζί τον Ζαν Λυκ Γκοντάρ. Πρόκειται για μια ταινία - επιστέγασμα της στενής συνεργασίας των δυο δημιουργών, όπου έχει χρησιμοποιηθεί υλικό από παλαιότερες ταινίες του Γκοντάρ.
 


Ζαν Λυκ Γκοντάρ και Φαμπρίς Αράνιο στο σετ της ταινίας «Adieu au langage»..

«Δεν είναι μια ταινία για τον Γκοντάρ» λέει ο Φαμπρίς Αράνιο, σημειώνοντας: «Υπάρχουν πολλά ντοκιμαντέρ για τον Γκοντάρ, βιβλία για τον Γκοντάρ. Όταν η ελβετική τηλεόραση μου ζήτησε να κάνω μια ακόμη ταινία για τον Γκοντάρ, επειδή εγώ δουλεύω “μαζί με” τον Γκοντάρ και όχι “για” εκείνον, το συζήτησα με τον ίδιο και, τελικά, τους αντιπροτείναμε να κάνουμε μια ταινία μαζί, εγώ και ο Γκοντάρ».
Το τεράστιο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης στο έργο του Γκοντάρ περιλαμβάνει 31 μεγάλου μήκους ταινίες, 3 μεσαίου μήκους, 7 μικρού μήκους και το συνολικό «Histoire(s) du cinema», όλο το φάσμα από τη φιλμογραφία του 83χρονου δημιουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου