Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤO AVAAZ *


*Το Avaaz [  www.avaaz.org/el/contact ή  τηλ.  +1-888-922-8229 (ΗΠΑ)] Eίναι (κατά δήλωσίν του)  κίνημα 37 εκατ. πολιτών απ’όλο τον κόσμο το οποίο αγωνίζεται για να διασφαλίσει ότι οι απόψεις και οι αξίες των λαών του κόσμου όχι μόνο ακούγονται, αλλά και διαμορφώνουν παγκόσμιες πολιτικές αποφάσεις. (Η λέξη ‘Avaaz’ σημαίνει ‘φωνή’ ή ‘τραγούδι’ σε πολλές γλώσσες.) Τα μέλη του Avaaz βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη και η ομάδα μας είναι διασκορπισμένη σε 18 χώρες και 6 ηπείρους, και λειτουργεί σε 17 γλώσσες. Μάθε περισσότερα για τις μεγαλύτερες εκστρατείες του Avaaz εδώ (στα Αγγλικά), ή  στο Facebook και το Twitter.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ  ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ  ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ : Το ΠΕΛΙΤΙ  ΔΕΝ στηρίζει τις κινήσεις του Avaaz . Αναμένουμε το λόγο, που προς το παρόν δεν έχει δηλωθεί...

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑVAAZ
Αγαπητοί  φίλοι και φίλες,
Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων βρίσκεται σε κίνδυνο. Δέκα αγροχημικές εταιρίες ελέγχουν το 73% της παγκόσμιας αγοράς σπόρων και το 93% των ποικιλιών των σπόρων έχουν ήδη εξαφανιστεί. Στην Ελλάδα, έχουμε χάσει σχεδόν το 97% των παραδοσιακών ποικιλιών των λαχανικών μας μέσα στα τελευταία 50 χρόνια!

Η Monsanto κι άλλες πολυεθνικές έχουν ιδιωτικοποιήσει την αναπαραγωγή της ίδιας της φύσης. Η κυριαρχία τους έχει αποδεκατίσει τη βιώσιμη γεωργία και έχει καταστρέψει την ποικιλότητα των καλλιεργειών μας καθιστώντας τες ευάλωτες σε ασθένειες που θα μπορούσαν να βάλουν την διατροφική μας αλυσίδα σε κίνδυνο.

Όμως, αγρότες απ’όλο τον κόσμο αντιστέκονται αποθηκεύοντας σπόρους ντόπιων ποικιλιών σε «τράπεζες» και σιταποθήκες. Τώρα έχουν μια νέα, επαναστατική ιδέα: την πρώτη, ανεξάρτητη, μη-κερδοσκοπική, πλατφόρμα ανταλλαγής σπόρων, τύπου "eBay"
, όπου αγρότες απ’όλο τον κόσμο θα μπορούν να προμηθεύονται τεράστια ποικιλία φυτών και μάλιστα φθηνότερα απ΄τα μεταλλαγμένα. Αυτή η παγκόσμια, ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπορούσε να πλημμυρίσει την αγορά με κάθε λογής παραδοσιακούς σπόρους και σιγά-σιγά να σπάσει το μονοπώλιο των πολυεθνικών που απειλεί το μέλλον της διατροφής μας!

Ίσως είναι η πιο επαναστατική, γεωργική ιδέα των τελευταίων δεκαετιών κι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουμε τη Monsanto. Αλλά, οι μεγάλες εταιρίες χημικών τρομοκρατούν και κάνουν μηνύσεις σε οποίον τολμά να μπει εμπόδιο στα κέρδη τους. Γι’αυτό κι οι αγρότες ζητούν τη στήριξή μας. Αν συγκεντρώσουμε αρκετά χρήματα τώρα, μπορούμε να τους βοηθήσουμε να φτιάξουν αυτή την ιστοσελίδα, να αποθηκεύσουν σπόρους ανά τον κόσμο, να προωθήσουν και να διαφημίσουν την πρωτοβουλία τους και να επενδύσουν στη νομική τους υπεράσπιση για ν’αντιμετωπίσουν τις μηνύσεις που θα δεχτούν απ΄τις πολυεθνικές.

Δεσμεύσου να στηρίξεις το σχέδιο ανταλλαγής σπόρων -- το Avaaz θα εκταμιεύσει τη δέσμευσή σου μόνο εάν συγκεντρώσουμε τα χρήματα που χρειάζονται για να υλοποιήσουμε ολόκληρο το σχέδιο:

Επί χιλιάδες χρόνια η γεωργία βασιζόταν στους αγρότες οι οποίοι διάλεγαν, φύτευαν και αναπαρήγαγαν ποικιλίες σπόρων. Τα τελευταία χρόνια όμως, οι αγροχημικές εταιρίες πίεσαν κυβερνήσεις να υιοθετήσουν το μοντέλο της βιομηχανοποιημένης μονοκαλλιέργειας. Οι πολυεθνικές πλασάρουν στους αγρότες ακριβούς, γενετικά τροποποιημένους σπόρους και τους υπόσχονται μεγαλύτερες σοδιές και υψηλότερα κέρδη, παρασύροντάς τους σε πολυετή συμβόλαια. Στη συνέχεια πατάνε σε διάφορες συμφωνίες και νόμους υπέρ της προστασίας των προϊόντων τους για να αναγκάσουν τους αγρότες να εγκαταλείψουν τις παραδοσιακές πρακτικές αποθήκευσης σπόρων.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με τις επιπτώσεις των γενετικά μεταλλαγμένων καλλιεργειών. Ειδικοί ισχυρίζονται πως η έλλειψη ανεξάρτητων, επιστημονικών ερευνών είναι ένδειξη πως κάποιες μεταλλαγμένες τροφές ίσως και να επιφυλάσσουν κινδύνους για την υγεία μας. Επιπλέον, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών έχει αυξήσει τα εισοδήματα των αγροτών ή ότι έχει εξασφαλίσει περισσότερη τροφή για τους λαούς του κόσμου. Εν αντιθέσει μάλιστα έχει οδηγήσει ανεξάρτητους παραγωγούς στην πτώχευση και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και την αυτοκτονία για να γλιτώσουν απ΄τα χρέη.

Οι ολέθριες συνέπειες όμως εκτείνονται πολύ πιο πέρα απ’τους αγρότες. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, πάνω απ’τα τρία τέταρτα της γενετικής ποικιλότητας των παραδοσιακών καλλιεργειών μας έχει χαθεί λόγω της κυριαρχίας των σπόρων των πολυεθνικών και των βιομηχανικών πρακτικών που έχουν επιβάλει. Γιατί είναι όμως αυτό κακό; Όταν καλλιεργούμε τεράστιες εκτάσεις με μόνο ένα είδος (χωρίς εναλλαγές ή ποικιλία), οι αγροί γίνονται πιο ευπαθείς σε ασθένειες. Παρόλο που η γενετική τροποποίηση αυξάνει τις αποδόσεις ορισμένων καλλιεργειών, χωρίς τις ποικιλίες παραδοσιακών σπόρων και ντόπιων, βιώσιμων πρακτικών, οι καλλιέργειές μας δεν θα μπορούν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες κι η παγκόσμια τροφική μας αλυσίδα μπορεί να κινδυνεύσει.

Μπορούμε όμως να αποφύγουμε αυτή την κρίση. Οι πολυεθνικές έχουν κυριαρχήσει μόνο τις τελευταίες δεκαετίες. Εδώ και χρόνια όμως, αγρότες σε όλο τον κόσμο έχουν αποθηκεύσει παντού σπόρους και αν καταφέρουμε να μαζέψουμε στήριξη γι’αυτό τον ανεξάρτητο ιστότοπο ανταλλαγής σπόρων, μπορούμε να βοηθήσουμε να σωθούν οι τροφές μας. To Center for Food Safety, ένας κορυφαίος οργανισμός στον τομέα της βιώσιμης γεωργίας, είναι έτοιμος να ξεκινήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής σε συνεργασία με άλλους φορείς. Με τις δωρεές μας μπορούμε να:
  • στηρίξουμε πρωτοβουλίες αποθήκευσης σπόρων σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική και Ασία
  • δημιουργήσουμε μια ιστοσελίδα υψηλού επιπέδου που θα φέρνει κοντά αγροτικές κοινότητες απ’όλο τον κόσμο και θα τους επιτρέπει να πουλάνε νόμιμα τους σπόρους τους και ν’ανταλλάσσουν ιδέες και γνώσεις
  • επενδύσουμε στη νομική προστασία αυτής της μη-κερδοσκοπικής αγοράς σπόρων για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις επιθέσεις της Monsanto και άλλων εταιριών
  • προωθήσουμε και να διαφημίσουμε την πρωτοβουλία ώστε να γίνει γνωστή σε αγρότες απ’όλο τον κόσμο
  • αγωνιστούμε για να προστατεύσουμε τους παραδοσιακούς μας σπόρους απ’τις πολυεθνικές και τις πατέντες τους
Η Monsanto έχει επιβάλει τους μεταλλαγμένους σπόρους της και το όραμά της για πλήρη βιομηχανοποίηση της γεωργίας στους αγρότες (και σε όλους εμάς), αλλά αν όλοι βάλουμε το χέρι στη τσέπη μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτό το επαναστατικό σχέδιο και να προστατεύσουμε τις παραδοσιακές μας ποικιλίες ντομάτας, μήλων κι άλλων φρούτων και λαχανικών για τα εγγόνια μας! Δεσμεύσου να στηρίξεις το σχέδιο τώρα και το Avaaz θα εκταμιεύσει τη δωρεά σου μόνο εάν συγκεντρώσουμε αρκετά χρήματα για να ολοκληρώσουμε το σχέδιο:
«Όταν φυτεύεις ένα σπόρο, ενεργοποιείς τα βαθύτερα μυστήρια του Σύμπαντος». Οι σπόροι κρατούν το μυστήριο της ίδιας της ζωής. Ας στηρίξουμε λοιπόν αυτό το κίνημα για να προστατεύσουμε το μυστήριο της ζωής απ΄το μονοπώλιο των πολυεθνικών και να βοηθήσουμε να επανέλθουν χιλιάδες παραδοσιακές τροφές που τώρα θεωρούμε εξαφανισμένες.

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,

Alice, Maria Paz, Nick, Emma, Ricken, Antonia, Patricia, Mais, Emily, Diego και όλη η ομάδα του Avaaz


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εξαφανίζονται σταδιακά οι ντόπιες ποικιλίες σπόρων και φυτών (Καθημερινή)
http://www.kathimerini.gr/456058/article/epikairothta/ellada/e3afanizontai-stadiaka-oi-ntopies-poikilies-sporwn-kai-fytwn

Monsanto: Η βιοτεχνολογία σε λάθος χέρια (The Press Project)
http://www.thepressproject.gr/article/43854/Monsanto-I-biotexnologia-se-lathos-xeria

Ο πόλεμος για τους σπόρους (VICE)
http://www.vice.com/gr/read/polemos-gia-sporous

Ανήθικη πρόταση της Ε.Ε. για τα μεταλλαγμένα
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=434799

Επιδημία αυτοκτονιών σε αγροτικές κοινότητες της Ινδίας - On India’s Farms, a Plague of Suicide (New York Times)
http://www.nytimes.com/2006/09/19/world/asia/19india.html

Πόσοι αγρότες στον κόσμο καλλιεργούν γενετικά τροποποιημένα; - How many farmers plant GM worldwide? (EuropaBio)
http://www.europabio.org/how-many-farmers-plant-gm-worldwide

Συνεχίζονται οι μηνύσεις κατά της Monsanto καθώς Αμερικάνοι αγρότες διεκδικούν τα δικαιώματά τους - Monsanto Lawsuits Pile Up as American Farmers Demand Rights (Mother Earth News)
http://www.motherearthnews.com/homesteading-and-livestock/monsanto-lawsuits-from-family-farmers-zwfz1302zkin.aspx#axzz36IwTZWF7

2013 Έκθεση: Ξυπνήστε πριν είναι πολύ αργά (Συνέδριο του ΟΗΕ για τον Εμπόριο και την Ανάπτυξη) - 2013 Report: Wake Up Before It's Too Late (UN Conference on Trade and Development)
http://unctad.org/en/PublicationsLibrary/ditcted2012d3_en.pdf

Απ’το 1903 μέχρι το 1983, χάθηκε το 93% των ποικιλιών των σπόρων παγκοσμίως - From 1903 -1983 the world lost 93 percent of key seed varieties (National Geographic)
http://ngm.nationalgeographic.com/2011/07/food-ark/food-variety-graphic

Τα ολέθρια χαρακτηριστικά των μονοκαλλιεργειών - The pernicious characteristics of monocultures (PBS)
http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/hackers/blame/threat.html

Η πολιτική δύναμη των γεωρικών εταιριών και τα λόμπι των ασφαλιστικών - Political Power of the Agribusiness & Crop Insurance Lobbies (Taxpayers for Common Sense)
http://www.taxpayer.net/images/uploads/downloads/Political_Power_of_Farm_And_Crop_Insurance_Lobbies_Fact_Sheet.pdf




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου