Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Οι Δημοτικές Αμαρτίες στον Αμμούακκα της Κεφάλου (Ελληνιστί Paradise beach)



Του Νίκου Μυλωνά

………. Ο Ψηλός Αγκρεμός έγινε Sunny beach! ο Αμμούακκας έγινε Paradise beach, ο Ξερόκαμπος έγινε Exotic beach, η Κρομμυδιά Magic beach, ενώ δημιουργήθηκαν και νέα ονόματα όπως το πολύ πεζό Μarcos beach…….



1.  Ο όρμος της Κεφάλου είναι εντυπωσιακή φυσική ομορφιά και μοναδική γεωμορφολογία ως ηφαιστειακή καλδέρα. Δημιουργήθηκε πριν από 160.000 χρόνια μετά την έκρηξη του ηφαίστειου που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Κω-Νισύρου. Η σφοδρή έκρηξη έγινε σε δύο φάσεις. Η πρώτη διήρκεσε μόνο κάποιες ώρες, όταν το θαλασσινό νερό άρχισε να μπαίνει στον κρατήρα από τις ρωγμές που δημιούργησε η έκρηξη ενώ στη δεύτερη φάση που πιθανότατα διήρκεσε λίγες μέρες είχαμε την κατάρρευση της καλντέρας (πηγή: Γεωδίφης Κω). Όλη η καλδέρα στο παραθαλάσσιο μέτωπο της είναι η πιο μεγάλη αμμώδης παραλία του νησιού που λόγω της νότιας θέσης της δεν υποφέρει από κυματισμούς και από πολύ νωρίς άρχισε η τουριστική της εκμετάλλευση. Λογω του άγονου της περιοχής και του Ιταλικού κτηματολογίου η γη παρέμεινε δημόσια και από το 1968 είναι κοινοτική-δημοτική και δεν έγινε αντικείμενο κτηριακής εκμετάλλευσης.
2.  Η αλλοίωση του τοπίου και η προχειρότητα των παρεμβάσεων  είναι ορατή και δεν ταιριάζουν  στην ομορφιά και ιδιαιτερότητα του τοπίου για το νησί μας και την ευρύτερη περιοχή μας. Η απουσία ελέγχων και στοιχειωδών κανόνων της τουριστικής εκμετάλλευσης δημιούργησαν μέχρι και θανατηφόρα γεγονότα με τα θαλάσσια παιγνίδια.  Οι αλλαγές στην ονοματολογία των περιοχών της έχουν την σημασία τους! Ο Ψηλός Αγκρεμός έγινε Sunny beach! ο Αμμούακκας έγινε Paradise beach, ο Ξερόκαμπος έγινε Exotic beach, η Κρομμυδιά Magic beach, ενώ δημιουργήθηκαν και νέα ονόματα όπως το πολύ πεζό Μarcos beach και φυσικά …η συνέχεια είναι στα χέρια των εμπορευόμενων την περιοχή! Τα άπειρα σοβαρά φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της δεν αξιολογούνται και προτιμάται να πωλείται ως περιοχή εξωτικής, παραδεισένιας  έκτος ορίων και περιορισμών διασκέδασης! 
3.   Όταν δημιουργήθηκε ο Δήμος Ηρακλειδών ενδιαφερθήκαν κάποιοι πολίτες για την ένταξη της  περιοχής της καλδέρας και του σε επαφή δάσους των κέδρων σε κάποια προστατευτική νομοθεσία (κάποιοι ήθελαν και επέβαλαν το αντίθετο) προκάλεσαν την επίσκεψη δυο σημαντικών εργατών της φύσης και του πολιτισμού: Ο Γιώργος Σφήκας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας της φύσης, ζωγράφος, ποιητής, και συγγραφέας βιβλίων και ειδικών μελετών για την ελληνική φύση και ο Γιάννης Σχίζας  συγγραφέας και διευθυντής του περιοδικού  ‘’Νέα Οικολογία’’ έμειναν σιωπηλοί μπροστά στην ομορφιά του τοπίου και γνωρίζοντας τις πιέσεις που υφίστανται τέτοιες περιοχές συνέστησαν την πλήρη τοπογραφική αποτύπωση με καταγραφή της πανίδας και χλωρίδας, ειδική περιβαλλοντική μελέτη  και  στηριγμένοι πάνω σε αυτά σχεδιασμό χρήσεων γης και προγραμματισμό έργων υποδομής για την ομαλή ένταξη της περιοχής στην προδιαγραφόμενη τουριστική αξιοποίηση. ‘’Προσπαθήστε να σώσετε την περιοχή, είναι χρυσάφι’’, πρόσθεσαν! Δεν έγινε τίποτα. Η εκάστοτε τοπικοί παράγοντες αρκούνται στην διάνοιξη δρόμων, στην δημιουργία χώρων στάθμευσης και στις ισοπεδώσεις σύμφωνα μα τα αιτήματα των επαγγελματιών. Το αποτέλεσμα είναι μια χαοτική συμπεριφορά προς το περιβάλλον, πελατειακές σχέσεις, αθέμιτος ανταγωνισμός επαγγελματιών  και υποβάθμιση υπηρεσιών και της περιοχής.
4.  Την τελευταία βδομάδα προ των δημοτικών εκλογών έγιναν νέες επεμβάσεις με πρωτοβουλία  του Δήμου Κω: διανοίξεις δρόμων, διαπλατύνσεις υφιστάμενων, δημιουργία νέων και διεύρυνση υφιστάμενων χώρων στάθμευσης, εκσκαφές και μπαζώματα διαμορφώσεων, εκριζώσεις ασκέθρων, αλλοιώσεις του τοπίου! Ο Δήμος μας για μια ακόμη φορά
χωρίς ένα κάποιο σχέδιο, χωρίς εγκρίσεις, χωρίς την συμμετοχή των τεχνικών του υπηρεσιών και χωρίς γνώμη του τοπικού και του δημοτικού συμβουλίου, παραβιάζοντας μια σειρά νόμων και αγνοώντας μια σειρά δημοσίων υπηρεσιών, ενήργησε απερίσκεπτα! Οι ως ένα βαθμό δικαιολογημένες ανάγκες των επαγγελματιών της περιοχής έπρεπε να υπηρετηθούν με βάση τον σεβασμό των νόμων, τους κανόνες της τεχνικής και της ιδιαιτερότητας του φυσικού χώρου.  Εδώ έγινε ότι βόλευε …το μπάλωμα της προεκλογικής περιόδου! Πάλι τα ίδια! Σπατάλη χρήματος και τοπίου! Η εμπειρία από τις κρατικές ελεγκτικές  υπηρεσίες για παρόμοια γεγονότα είναι απογοητευτικές. Όμως έγιναν μηνύσεις και κατατεθήκαν σε μια σειρά δημόσιες υπηρεσίες έγγραφα για να ασκηθούν τα κατά νομό προβλεπόμενα. Ο Δήμος όμως ποτέ θα αναλάβει ρόλο του σχεδιαστή του αύριο αποποιούμενος τον ρολό του μηχανισμού  ικανοποίησης εκλογικών υποχρεώσεων;
5. 


Το κύριο τοπικού ενδιαφέροντος ερώτημα είναι: πότε η δημοτική αρχή θα θεμελιώνει τις  ενέργειες της πάνω στην επιστημονική άποψη των δημοτικών υπηρεσιών; Πότε η τοπική Εισαγγελεία όταν δέχεται τέτοιου είδους πληροφόρηση θα αναδεικνύει τον ρόλο της ως αυτόνομη κρατική υπηρεσία έλεγχου εφαρμογής της κρατικής νομιμότητας; Εν προκειμένω ο δήμος βαρύνεται για παραβίαση: 1. του Ν. 1650/10.10.86 «Για την προστασία του περιβάλλοντος»   2. του Ν.998/79 «Περί προστασίας των Δασών και των Δασικών εν γένει εκτάσεων της χώρας» 3. Το Ν. 3937/29.3.11 «Διατήρηση της βιοποικιλότητας…»  4.Την ΚΥΑ 33318/3028/11.12.98 «Καθορισμός μέτρων και διαδικασιών για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων (ενδιαιτημάτων), καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας»,  5.Την Υ.Α. 15277/2012 για την εξειδίκευση των διαδικασιών για την ενσωμάτωση στην ΑΕΠΟ της έγκρισης επέμβασης επί δασικών εκτάσεων  6.Την ΚΥΑ 1649/45/15-1-2014 «Εξειδίκευση των διαδικασιών γνωμοδοτήσεων και τρόπου ενημέρωσης του κοινού και συμμετοχής του ενδιαφερόμενου κοινού στη δημόσια διαβούλευση….7. Το Ν.4014/2011 ‘’Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων…’’ κλπ.
Ελπίζουμε ότι παρόμοιες πλέον ενέργειες :…τέλος!
Πιστεύουμε ότι μια άλλη λογική πρέπει να υπηρετηθεί.
Οι ίδιοι οι επαγγελματίες της περιοχής που τώρα σκοτώνονται μεταξύ τους αναζητούν την τάξη και την ευρυθμία η οποία μόνο επάνω στην νομιμότητα μπορεί να οικοδομηθεί.
Η εκλογική αποπομπή της δημοτικής αρχής Καΐσερλη επιβάλλει την αλλαγή πολιτικής. Ιδωμεν!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου