Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ ….


Μου αρέσει η προγραμματική δήλωση της καλαματιανής ομάδας ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ, που οργανώνει βόλτες στη φύση, στον πολιτισμό αλλά και στην ιστορία της Καλαμάτας….

Άκουσον- άκουσον τι λένε, όχι για την τρέχουσα αλλά για την επόμενη βόλτα :

ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ !
ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΡΙΓΥΡΩ !
«Δε θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί μέχρι να μάθετε την ιστορία της πόλης !
Η επόμενη περιήγηση θα γίνει στην ''Τρούμπα'' της Καλαμάτας (κακόφημα μπαρ απ' τις αρχές του αιώνα έως και λίγο μετά τον πόλεμο). Ρωτήστε τους παππούδες σας, μαζεύουμε στοιχεία. Μάθαμε και που ήταν το πρώτο ''καφέ-σαντάν'' ! Το 1900, στην οδό Σφακτηρίας και Καπετάν Κρόμπα, εκεί που αλλοδαπές καλλονές αοιδοί ξεμυάλιζαν τους Καλαματιανούς. Θα σας τα μαρτυρήσουμε όλα !»

Πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η προσπάθεια παρουσίασης των παραδοσιακών μουρντάρηδων-  παππούδων και προπάππων -   αλλά επίσης ενδιαφέρουσα η επικείμενη βόλτα, το Σάββατο, 9 Αυγούστου : 



«H ανασκαφική έρευνα πλάι στον ποταμό Άρι έχει αποκάλύψει οικοδομικά λείψανα δύο μεγάρων της Πρωτοελλαδικής περιόδου (2.650-2.200 πχ). Το κτιριακό συγκρότημα συγκέντρωνε διοικητικές και οικονομικές λειτουργίες και αποτελούσε το κέντρο ενός ανθηρού προϊστορικού οικισμού.

Στον ίδιο χώρο, ήρθαν στο φως κατάλοιπα αρχαίου οικοδομήματος που είχε τη χρήση Ιερού του Ποσειδώνα κατά την Αρχαική (700-480 πχ) και Κλασική εποχή (480-323 πχ).

Η Ομάδα ''πάμε βόλτα'' σε συνεργασία με την ΛΗ' Εφορεία Προιστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (και με τη βοήθεια της αρχαιολόγου κ. Μαρίας Τσουλάκου) οργανώνει  το Σάββατο 9 Αυγούστου στις 7μμ  περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο.

Για όσους δεν ξέρουν την πρόσβαση, άτομο της ομάδας θα σας περιμένει στις 6.50μμ στην είσοδο της 120 ΠΕΑ στη Διασπορά. Η περιήγηση πραγματοποιείται αυτή την ώρα για ν' αποφύγουμε τη ζέστη».

Για πληροφορίες, Σωτήρης Θεοδωρόπουλος 6976-856885


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου