Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Miα φάρμα εκτροφής 4500 μινκ στη Δανία, δίπλα σε ανεμογεννήτριες.


Με κάθε επιφύλαξη για την πηγή, αναδημοσιεύουμε από τον ιστότοπο «Λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός»:

"Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων είναι μια δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί πολύ στη Δανία… Όπως  αναφέρει Δανέζικη ιστοσελίδα, προβλήματα εμφανίστηκαν σε μια φάρμα εκτροφής 4.500 μινκ στο Tiphedevej, κοντά στο Vildbjerg. Πέρυσι το φθινόπωρο εγκαταστάθηκαν σε μικρή απόσταση, μόλις 328μ., τέσσερις μεγάλες ανεμογεννήτριες Vestas V112, ισχύος 3MW και ύψους 140μ. η κάθε μία.
Στην αρχή παρατηρήθηκε αλλαγή στη …συμπεριφορά των ζώων, έγιναν πολύ πιο επιθετικά απ’ ό,τι συνήθως, με αποτέλεσμα να αλληλοεπιτίθενται, να καταστρέφεται η γούνα τους και κάποια να πεθαίνουν.
Το θέμα έφτασε τον περασμένο Ιανουάριο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Δανέζικης Βουλής, αλλά η Vestas είναι πολύ μεγάλη εταιρεία και η υπόθεση παρακάμφθηκε….
Το Μάιο ωστόσο, στην ίδια φάρμα, παρατηρήθηκε μεγάλο ποσοστό αποβολών και πρόωρων γεννήσεων παραμορφωμένων εμβρύων.
Η πιο συχνή παραμόρφωση ήταν η έλλειψη ματιών. 1600 νεκρά έμβρυα σε σύνολο 4500 εκτρεφόμενων ζώων κι αφού έχει προηγηθεί η επιθετική συμπεριφορά των ζώων, με τις επιπτώσεις στα γουνοδέρματα, σημαίνουν οικονομική καταστροφή για τη φάρμα.

Ο τοπικός κτηνίατρος στην αναφορά του επισημαίνει ως πιο πιθανή αιτία τις ανεμογεννήτριες,σύστησε εξετάσεις για plasmacytosis, έστειλε 3 νεκρά ζώα σε Ειδικό Εργαστήριο του Glostrup και σύστησε να σταλούν παραμορφωμένα νεογνά και έμβρυα στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας.
Αιτία για τα περιστατικά  θεωρείται η ακουστική πίεση, που δημιουργούν οι ανεμογεννήτριες, ιδίως στο χαμηλό, υποηχητικό φάσμα συχνοτήτων, που δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό από τον άνθρωπο, αλλά ενοχλεί πολύ τα ζώα. Το αποτέλεσμα είναι προβλήματα στην υγεία, αλλαγή συμπεριφοράς, παραμορφώσεις, πρόωρες γεννήσεις ή αποβολές. Τα περιστατικά καταγράφονται από το World Council for Nature, μια οικολογική οργάνωση-“ομπρέλα”, με μέλη οικολογικές οργανώσεις από διάφορες χώρες, που θεωρεί ότι οι οργανώσεις WWF, Greenpeace και Friends of the Earth έχουν χάσει το δρόμο τους, έχουν μπλέξει με την πολιτική, ωφελούνται οικονομικά από τις σχέσεις τους με επιχειρήσεις κι έχουν ξεχάσει την οικολογία.
Τα λινκς τεκμηρίωσης βρίσκονται στο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/08/1600-4500.html και στο Facebook, στη διεύθυνσηGreeklignite!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου