Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Τεύχος 50, του τετραμηνιαίου και αειφορικού ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ

Στο τεύχος φιλοξενείται :
  • Αφιέρωμα στη «Δημιουργική Γραφή», Μια σειρά από θεωρητικά κείμενα παρουσιάζουν το εγχείρημα της διαδασκαλίας της Δημιουργικής Γραφής αναφερόμενα στη διεθνή εμπειρία, όπως βρίσκει εφαρμογή στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, Αυστραλίας και Αγγλίας, αλλά και στην ελληνική προσπάθεια που ξεκίνησε στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας. Γράφουν οι διαδάσκοντες και οι υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος: Θανάσης Βαλτινός, Σώτη Τριανταφύλλου, Δημήτρης Καλοκύρης, Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, Ελεονόρα Αναγνώστου, Άννα Π. Βακάλη, Θαρρενός Μπράτιτσης, Κωνσταντίνος Ντίνας, Γιώργος Παναγιωτίδης, Θόδωρος Παπαγγέλης, Έφη Παπαγεωργίου και Πένυ Φυλακτάκη. Ο Μίμης Σουλιώτης, ο εμπνευστής πρωτεργάτης του Τμήματος, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή πριν 2 χρόνια, δίνει το παρόν στο αφιέρωμα, τόσο μέσα από τις αναφορές των παλιών συνεργατών του, όσο και με την ανέκδοτη ποίησή του που δημοσιεύεται στο τεύχος. Ταυτόχρονα μεταπτυχιακοί φοιτητές και απόφοιτοι του τμήματος παρουσιάζουν ποίηση και πεζογραφία, δείγμα της δουλειάς τους.
  • Επίσης, ένα αφιέρωμα στην προσωπικότητα του Αριστομένη Προβελέγγιου (1914-1999), του αρχιτέκτονα με την πρωτοπόρα σκέψη, «που κανένα κατεστημένο δεν μπορεί να ελέγξει την ψυχή του». Στο τεύχος, παρουσιάζεται το έργο του, άγνωστη ποίησή του και οι απόψεις του μέσα από μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Κώστα Κρεμμυδα πριν από το θάνατό του.
Ο Αριστομένης Προβελέγγιος γεννήθηκε στην Αθήνα, στο Μεταξουργείο. Το 1936 τέλειωσε την Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως αξιωματικός του ΕΛΑΣ και τραυματίστηκε. Τον Δεκέμβριο του 1945 έφυγε για τη Γαλλία, με το πλοίο «Ματαρόα». Από τον Ιανουάριο του 1946 και ως το τέλος του 1951 συνεργάστηκε στενά με τον μύθο της εποχής, τον Le Corbusier. Το 1951 παθιάστηκε με την ποίηση. Από το 1952 έως το 1957 δούλεψε ως ελεύθερος επαγγελματίας στη Γαλλία, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τη ζωγραφική. Το 1957 επέστρεψε στην Ελλάδα και έως το 1967 ασχολήθηκε επαγγελματικά με την κατασκευή, δίδαξε στην Ανωτάτη Σχολή Βιομηχανικού σχεδίου και πήρε μέρος σε διαγωνισμούς. Τα έργα του αντανακλούν την άποψή του ότι ο αρχιτέκτονας είναι «κοινωνικός λειτουργός» με ιδανικά, ο οποίος δεν μπορεί να λειτουργεί μέσα σε στενά επαγγελματικά πλαίσια. Στη δεκαετία του ’60 έλαβε μέρος σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Υπήρξε Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. Στις αρχές του 1968 ορίστηκε από τον ΟΗΕ εμπειρογνώμων για την πολεοδομία και τη χωροταξία.
Το φθινόπωρο του 1968 ονομάστηκε «καθηγητής διδασκαλίας και ερευνών του περιβάλλοντος» από τον André Malraux, τότε υπουργό Πολιτιστικών υποθέσεων της Γαλλίας και σταμάτησε να εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Έως το τέλος του 1979 εργάστηκε στη Γαλλία ως καθηγητής, ως επιθεωρητής στη Γενική Επιθεώρηση της Διδασκαλίας των Πλαστικών Τεχνών και σαν παιδαγωγικός σύμβουλος. Πήρε σύνταξη και το 1980 επέστρεψε στην Ελλάδα. Μέχρι το τέλος της ζωής του έζησε σ’ ένα ρετιρέ στην οδό Γ. Χατζιδάκη, όπου δεχόταν τους φίλους του, ανάμεσα σ’ αυτούς και πολλά νέα παιδιά, όπως τους «καταληψίες» στους οποίους είχε επιτρέψει να μένουν στο πατρικό του σπίτι στο Μεταξουργείο, το οποίο παλαιότερα είχε αρνηθεί να εκμισθώσει στην Αγγλική Πρεσβεία.
  • Παρουσίαση και ανθολόγηση της Ρίτας Μπούμη-Παπά (1904-1984).
  • Μεταφράσεις ποιημάτων-κειμένων των Μισέλ Λεϊρίς, Πολ Βερλέν, Στεφάν Μαλαρμέ, Ρομπέρ Ντεσνός, Κάρολου Μπωντλαίρ, Σάμιουελ Μπέκετ, Τσέζαρε Παβέζε, Αρθούρου Ρεμπώ, Τζιάκομο Λεοπάρντι, Λουί Αραγκόν, Άλι Σμιθ, Αουρόρα Μπράκετ και Γιαπωνέζικων πεντάστιχων
  • Φωτογραφίες του Άγγελου Καλοδούκα και του Γιώργου Νικολαΐδη
  • Παρουσίαση της αλληλογραφίας του Θεσσαλονικιού ποιητή Ανέστη Ευαγγέλου με τον Κίμωνα Φράιερ
  • Ένα σχόλιο του κριτικού λογοτεχνίας Γιώργου Αράγη πάνω στο βιβλίο του Δημήτρη Κόκκορη: «Κριτικά κείμενα/ Για τον Γιώργο Ιωάννου»
  • Συνολική παρουσίαση του έργου του ποιητή Γιώργου Μαρκόπουλου από τον κριτικό λογοτεχνίας Θανάση Μαρκόπουλο
  • Ένα δοκίμιο του Σπύρου Παπαϊωάννου που αναδεικύει τους αντικατοπτρισμούς των κειμένων του Αισχύλου στο έργο του Γιώργου Χειμωνά
  • Από τον Κώστα Βραχνό πρωτότυπες μεταφράσεις αποσπασμάτων του έργου του σημαντικού Ρουμανοεβραίου συγγραφέα Μαξ Μπλέτσερ (1909-1938) που έζησε όλη την ενήλικη ζωή του πάσχων από την νόσο του Pot (φυματίωση οστών), καθώς και παρουσίαση της ζωής και του έργου του.
  • KAI AKOMA: Ποίηση, πεζογραφία, σχόλια και παρουσιάσεις βιβλίων και περιοδικών.
  • ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ Αναφορά της Κατερίνας Καζολέα στον Καμίλ Πισαρό και τον Ρόμπερτ Μπάλαχ και του Μάνου Στεφανίδη στην Ηρώ Νικοπούλου
Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ του τεύχους βασίστηκε σε έργα του ζωγράφου Βαγγέλη Δημητρέα, Καθηγητή στην ΑΣΚΤ Θεσσαλονίκης. Επίσης μια συζήτηση του ζωγράφου με τον Κώστα Κρεμμύδα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου