Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Η τουριστική πελατεία Uber alles…

Δημοσιεύθηκε στην ΑΥΓΗ της 25.9.14
Ο χαμαιλεοντισμός προς χάριν  της  πελατείας, τα επιπόλαια «φτιασιδώματα» και οι επιτηδεύσεις,  εμφανίζονταν  ανέκαθεν στα πλαίσια  του μαζικού τουρισμού. Το καταθέτουν συγγραφείς και συγγραφείς, όπως λόγου χάρη ο Λάϊονελ Κάσσον στο   έργο  «Το ταξίδι στον Αρχαίο Κόσμο», που μεταξύ άλλων αναφέρεται στο ταξιδιωτικό ρεύμα επί «Ρωμαϊκής Ειρήνης» και  στις «σκηνοθεσίες» των τουριστικών πρακτόρων της εποχής, με προφανή στόχο τον εντυπωσιασμό των επισκεπτών. O Βασίλης Βασιλικός στα «Καμάκια» καταθέτει την εικόνα  ευσταλούς ψαρά,  που ενώ χτυπάει ένα χταπόδι στο δάπεδο νησιωτικού μώλου, αντιλαμβάνεται την φωτογράφησή του από μέλη τουριστικού γκρουπ , οπότε  συνεχίζει  μεν την ίδια δουλειά  αλλά σε slow motion – αργή κίνηση !- για να  κάνει ευκολότερη τη λήψη….
Ο μαζικός τουρισμός  συνδυάζεται με  ένα κυνηγητό παραδοξοτήτων και αλλόκοτων στοιχείων – βεβαιώνουν συστηματικοί  μελετητές του φαινομένου , όπως ο Πάρις Τσάρτας. Ο τουρίστας είναι γενικά ευάλωτος στην παραμυθοπλασία και στην  εξωραϊστική  διάθεση των «μεσαζόντων» , όμως αυτό συχνά έχει παράπλευρες απώλειες.  Η ηπιότερη όλων αναφέρεται από τον  Νίκο  Μυλωνά, ιστορικό  αυτοδιοικητικό παράγοντα της Αριστεράς στην Κω :  Ο Μυλωνάς καταγγέλλει τις μετονομασίες παραδοσιακών τοπωνυμίων του νησιού  προς όφελος πιο ευπρόφερτων ή «εύηχων» όρων, όπου ο  Ψηλός Αγκρεμός γίνεται  «Sunny Beach», ο  Αμμούακας  «Paradise Beach» , o Ξηρόκαμπος «Exotic Beach» , η Κρομμυδιά «Magic Beach»…

Πρόσφατα η πανεπιστημιακός Μαρία Καπετανάκη-Μπριασούλη  αναφέρθηκε http://oikologein.blogspot.gr/2014/09/blog-post_29.html


 στην περίπτωση του «Σήφη», γνωστού πλέον κροκόδειλου που βρέθηκε μυστηριωδώς  σε περιοχή της Κρήτης.
  Ελλείψει άλλων στοιχείων ενδιαφέροντος στο νησί (!!!!!!) οι τουριστικοί παράγοντες  άρχισαν να διαχειρίζονται το θέμα κατά τα πρότυπα του πελεκάνου της  Μυκόνου :  Προβληματιζόμενοι άλλοτε για τη δημιουργία κροκοδειλοτροφίου (!) και άλλοτε  διαφημίζοντας  την όλη  υπόθεση στα περιοδικά των αεροπλάνων της αεροπορικής εταιρείας  Ryanair ….

Ο «Σήφης»  απομάκρυνε  από τα πραγματικά προσόντα της Κρήτης, υπήρχαν όμως περιπτώσεις που κάποιοι ήθελαν να είναι  τόσο κοντά σε κάποια   προσόντα ώστε να θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξή τους. Πριν από 15 χρόνια, ο αείμνηστος Γιώργος Ντούρος  ως Διευθυντής δασών του Υπουργείου Γεωργίας, τραβούσε τα μαλλιά  του  με το  αίτημα  τουριστικού πρακτορείου προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας , για τη διοργάνωση χαμηλών πτήσεων  με ελικόπτερο πάνω από τον Εθνικό Δρυμό Αώου. Ευτυχώς  οι υπεύθυνοι  της ΥΠΑ αρνήθηκαν να αδειοδοτήσουν μια τέτοια κίνηση, που θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες στην πανίδα και στην απόλαυση των πεζοπόρων επισκεπτών.

Τελευταίο  και πιο  εντυπωσιακό  δείγμα αυτής της ρηχής, εντυπωσιοθηρικής και  πελατειοκεντρικής λογικής, που  αγνοεί την  εγχώρια  κοινωνία  επειδή  θεωρεί πως «πληρώνει και δέρνει» - ήλθε  το  πρόσφατο καλοκαίρι  από τη  νήσο Οία…Εκεί παρατηρήθηκε το φαινόμενο ιδιωτικού ελικοπτέρου που έκανε το γύρο του νησιού για να παρουσιάσει άνωθεν και  επ’ αμοιβή τις όποιες γραφικότητες . Όμως η υπέρπτηση σε χαμηλά ύψη   πάνω από τον οικισμό Οία -Φοινικιά προκαλούσε  αφόρητη ηχορύπανση και παραβίαζε  την ιδιωτική ζωή των κατοίκων, ενώ στην περιοχή  Αμμουδίου – Αγ.Νικόλα – Αρμενάκι, απειλούσε   να προκαλέσει  κατολίσθηση  των βράχων. Είπαν οι πολίτες  της Οίας σε σχετική ανακοίνωσή τους στις 17.8.14 : «Δεν είμαστε αξιοθέατο , έχουμε δικαίωμα στην ηρεμία και ησυχία μας»….
Μια χώρα που βιώνει τις καταστρεπτικές συνέπειες της μνημονιακής αποικιοκρατίας   τείνει ευκολότερα να αποδεχθεί τις ταμειοκεντρικές λογικές του συμβατικού τουρισμού. Όμως αυτός ο τουρισμός εκτός από τζίρο  έχει  και  κόστη -  μεταξύ των οποίων και την  ηρεμία των πολιτών – που πρέπει να μπαίνουν και να συνεκτιμώνται  στους  εθνικούς λογαριασμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου