Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Πτώματα και σημειώματα στους πάγους….



Το 2003, στο βιβλίο μου «Τα βουνά και άλλα κείμενα», έκανα αναφορά σε ένα  διάσημο εύρημα στη  «κρυόσφαιρα» του 20ου αιώνα, που ήταν το παγωμένο σώμα του ορειβάτη Τζωρτζ Μάλορυ…Ήταν τότε το 1999, κι είχαν περάσει 75 χρόνια από το  εγχείρημά  του Mάλορυ(1924) να ανέβει στο Έβερεστ των 8848 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, μαζί με τον συνεργάτη του Άντριου Ιρβάϊν. Το αμφιλεγόμενο σημείο της ιστορίας έγκειτο στο εάν ο Μάλορυ ήταν  ανερχόμενος προς την κορυφή ή κατερχόμενος, μετά την «κατάκτησή» της  : Στη δεύτερη περίπτωση η πρωτιά της «κατάκτησης» του Έβερεστ θα έπρεπε να αναχρονολογηθεί και ο Μάλορυ να αναγνωρισθεί πρώτος, στη θέση του Έντμουντ Χίλαρυ  που είχε αναρριχηθεί  το 1953…
Στις ημέρες μας ένα ακόμη διάσημο εύρημα από την «εποποιϊα» της εξερεύνησης του πλανήτη ήλθε στην επιφάνεια. Πρόκειται για ένα τετράδιο που  ανήκε στον Τζωρτζ Μάρεϊ Λέβικ και βρέθηκε εξαιτίας της τήξης των πάγων, έξω από τη βάση Terra Nova. Η  ανακάλυψη  ανακοινώθηκε από το «Ίδρυμα για την Ανταρκτική και τη Νέα Ζηλανδία», το οποίο ασχολείται με  την  διατήρηση πέντε τοποθεσιών που χρησιμοποιήθηκαν κατά τις αποστολές των Ρόμπερτ Σκοτ, Έρνεστ Σάκλετον και Έντμουντ Χίλαρυ.
Ο  Σκοτ βρισκόταν σε διαρκή ανταγωνισμό με τον Νορβηγό Ρόαλντ Αμούνσδεν
και θα πρέπει να δυσαρεστήθηκε ιδιαίτερα στις 17 Ιανουαρίου 1912, όταν  πάτησε τον Νότιο Πόλο και διαπίστωσε  ότι ο Αμούνσδεν είχε περάσει από εκεί 34 ημέρες πριν.  Στην επιστροφή ο Σκοτ και οι σύντροφοί του πέθαναν, όμως μια δεύτερη ομάδα με τον Τζωρτζ Μάρεϊ Λέβικ  που βρισκόταν σε επιστημονική  αποστολή  κατά μήκος των ακτών της Ανταρκτικής επέζησε, αν και αποκλείσθηκε από τους πάγους και έμεινε καιρό χωρίς εφόδια.


Όπως αναφέρει η «Ημερησία», το όνομα του Τζωρτζ Μάρεϊ Λέβικ ήρθε στο προσκήνιο το 2012, όταν ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου ανακάλυψαν άρθρο του με τίτλο "Σεξουαλικές Πρακτικές των Πιγκουίνων Αντελί (Πυγοσκελίς Αντέλια) ", στο οποίο ο εξερευνητής περιγράφει λεπτομερώς τις παρατηρήσεις του για τις "ανάρμοστες" συμπεριφορές των πιγκουίνων, οι οποίοι "ρέπουν προς ομοφυλοφιλικές και νεκροφιλικές πρακτικές". Ο εξερευνητής ήταν τόσο σοκαρισμένος από την "εξαχρείωση" των πιγκουίνων που είχε επιλέξει να γράψει ορισμένες από τις παρατηρήσεις του στα ελληνικά*, για να περιορίσει το αναγνωστικό κοινό τους!!!!!!!!

Η «Ημερησία» επίσης αναφέρει ότι ο Λέβικ πολέμησε «στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο  στη μάχη της Καλλίπολης», αν και η συγκεκριμένη μάχη έγινε τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο….. Ούτως ή άλλως πάντως ο Λέβικ γλύτωσε τον θάνατο μέχρι το 1956, οπότε πέθανε οριστικά…..

*Η έκφραση “Its greek to me” στα Αγγλικά σημαίνει ότι μια φράση ή λέξη είναι ακατανόητη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου