Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Σιγή Γιούνκερ για το περιβάλλον


Της Ορνιθολογικής Εταιρείας

Με την ψηφοφορία της νέας Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είναι προ των πυλών, η στιγμή της αλήθειας πλησιάζει: Θα συμμορφωθεί ο Γιουνκερ με κάποιες τουλάχιστον από τις αλλαγές που απαίτησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η περιβαλλοντική κοινότητα, ή πολύ απλά θα τους αγνοήσει, όπως έχει κάνει άλλωστε μέχρι τώρα;

Για περισσότερο από ένα μήνα, από τη στιγμή που ο εκλεγείς  πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε την πρόταση για τη σύνθεση και τη δομή της, ευρωβουλευτές και οργανώσεις προειδοποιούν για παραγκωνισμό της βιωσιμότητας.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη που ανήκουν στη συμμαχία “Πράσινοι 10” ( συμμαχία των ευρωπαϊκών μη-κυβερνητικών οργανώσεων Birdlife Europe, CEE, Climate Action Network, Greenpeace, European Federation for Transport & Environment, European Environmental Bureau, Health & Environment Alliance, Friends of the Earth, International Friends of Nature και WWF. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το WWF Ελλάς στηρίζουν )
τονίζουν τον προβληματισμό τους για την τροπή που έχει πάρει η νέα Επιτροπή. Μετά από τις ακροάσεις των Επιτρόπων και ένα μικρό ανασχηματισμό των χαρτοφυλακίων, η συμμαχία των Πράσινων 10 που υποστηρίζεται από περισσότερους από 20 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες, εξακολουθεί να ανησυχεί βαθύτατα για την υποχώρηση των σημερινών δεσμεύσεων της ΕΕ, οι οποίες και προωθούνται από την Επιτροπή του κ. Γιούνκερ. Συγκεκριμένα οι δεσμεύσεις αυτές αφορούν την αειφόρο ανάπτυξη, την υγεία, την ποιότητα του αέρα, την προστασία της βιοποικιλότητας και τη δράση για το κλίμα.

Οι ανησυχίες αυτές είναι ευρέως διαδεδομένες μεταξύ των πολιτών και έχουν ενσωματωθεί σε αναφορά, υπογεγραμμένη από περισσότερους από 550.000 πολίτες, η οποία τάσσεται κατά του διορισμού του κ. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ως Επιτρόπου για το Κλίμα και την Ενέργεια.


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δώσει το πράσινο φως στη νέα Επιτροπή με την προϋπόθεση όμως να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στη δομή και τις εντολές ανάθεσης της ομάδας Γιούνκερ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, κανένα από αυτά τα αιτήματα δεν έχει ικανοποιηθεί. Ακόμη και η υπόσχεση ένταξης της αειφόρου ανάπτυξης στο χαρτοφυλάκιο του Πρώτου Αντιπρόεδρου της Επιτροπής, κ. Φρανς Τίμερμανς, παραμένει ασαφής.

Ο κ. Γιούνκερ πρέπει να δείξει ότι σέβεται το 95% των Ευρωπαίων που παρά την οικονομική κρίση, θεωρεί ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι σημαντική για τους ίδιους προσωπικά και ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα (Ειδικό Ευρωβαρόμετρο 416 από την 8 Σεπτεμβρίου, 2014).

Οι ευρωεκλογές έδειξαν μια τρομακτική αίσθηση απόστασης μεταξύ των πολιτών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Η Ευρώπη χρειάζεται πιο ανοικτούς και δημοκρατικούς θεσμούς. Η αθέτηση των υποσχέσεων και η περιφρόνηση των απαιτήσεων για ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον συνιστά προδοσία των συμφερόντων των ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών γενεών, ενώ θα εμβαθύνει ακόμα περισσότερο τη δυσαρέσκεια προς τα ευρωπαϊκά όργανα και θεσμούς. Είναι ένα λάθος που η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει.

Δείτε περισσότερα νέα αναφορικά με την περιβαλλοντική πολιτική εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου