Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Δικαιώματα ζώων=ανθρώπινο ήθος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ζώων [4 Οκτωβρίου], η Ομάδα για τα Δικαιώματα και την Προστασία των Ζώων/Τμήμα Οικολογίας-Περιβάλλοντος-Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη συμπαράστασή της στα δυναμικά κινήματα υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων που αναπτύσσονται τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στη χώρα μας και εκφράζει τη λύπη και την οργή της για τα δισεκατομμύρια ζώα που υποφέρουν από την ανθρώπινη σκληρότητα, απληστία και ματαιοδοξία σε ολόκληρο τον κόσμο.  
Σήμερα, εκατομμύρια ζώα συντροφιάς εγκαταλείπονται στους δρόμους και κακοποιούνται καθημερινά με απεχθείς και απαξιωτικούς τρόπους. Το ανεξέλεγκτο εμπόριο ζώων, νόμιμο και παράνομο, πλασάρει διαρκώς στην αγορά εκατομμύρια ζώα-εμπόρευμα στο όνομα του κέρδους, με καταστροφικές για τα ζώα συνέπειες.  
Δισεκατομμύρια παραγωγικά ζώα εκτρέφονται κάτω από εντελώς αφύσικες και βάρβαρες μεθόδους και σφαγιάζονται με ελάχιστο σεβασμό στην ύπαρξή τους• εκατομμύρια ζώα εκτρέφονται και θανατώνονται για τη γούνα τους για να καταλήξουν άχρηστα προϊόντα πολυτελείας• σε κάποιες χώρες, ζώα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα για την παρασκευή καλλυντικών προϊόντων και χιλιάδες άλλα βασανίζονται και θανατώνονται για μια ολοένα και περισσότερο αμφισβητούμενη «πρόοδο» της επιστήμης.

Ζώα της άγριας πανίδας δολοφονούνται ως «σπορ», χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από την Πολιτεία, για τη χομπίστικη ικανοποίηση μιας μειοψηφικής μερίδας πολιτών, ενώ πολλά είδη εξαφανίζονται με ανησυχητικούς ρυθμούς καθώς οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στη φύση οδηγούν στην καταστροφή των οικοσυστημάτων.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τους συγκατοίκους μας στον πλανήτη και να δούμε ότι η κακοποίηση και η δυστυχία που προκαλούμε στα ζώα είναι ένα πανανθρώπινο ζήτημα με πολλές προεκτάσεις - πολιτικές, βιοηθικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές- που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα.
Η χώρα μας αναγνωρίζοντας ότι τα ζώα είναι νοήμονα και συναισθανόμενα όντα, οφείλει να χαράξει μια άλλη πολιτική, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, την οποία θα σέβεται και θα εφαρμόζει απαρέγκλιτα.  
Το ζήτημα των Δικαιωμάτων/Προστασίας των Ζώων είναι βαθύτατα πολιτικό και συναρτάται με την όλη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και τις σχέσεις εκμετάλλευσης που ο νεοφιλελευθερισμός προωθεί επιθετικά σε όλο τον κόσμο – και βέβαια στην Ελλάδα. Η δική μας Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ξεκάθαρες θέσεις και ένα σύγχρονο, τεκμηριωμένο πρόγραμμα για την ευζωία όλων των ζώων –συντροφιάς, παραγωγικών, άγριας πανίδας– και θα το εφαρμόσει απαρέγκλιτα όταν, σύντομα, αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου