Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Ένα Ελληνικό Μουσείο στη Μελβούρνη , με τη συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη

10.09.2014 – 10.10.2019
HELLENIC MUSEUM
ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ


 
Το Μουσείο Μπενάκη ξεκίνησε τον περασμένο μήνα μια μακρόχρονη και ουσιαστική συνεργασία με το Hellenic Museum της Μελβούρνης, ένα μουσείο που εκπροσωπεί τον ελληνικό πολιτισμό στην πόλη με τη μεγαλύτερη κοινότητα της ομογένειας παγκοσμίως.
Η έκθεση με τίτλο Gods, Myths and Mortals: Greek Treasures Across the Millennia from the Benaki Museum, που εγκαινιάστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, μεταφέρει στην αυστραλιανή μεγαλούπολη ένα “μικρό” Μουσείο Μπενάκη.

 
Διαρθρωμένη με τον ίδιο τρόπο που παρουσιάζονται οι μόνιμες συλλογές του Μουσείου στο Κεντρικό Κτήριο, προσφέρει μια ευσύνοπτη αλλά συνολική εικόνα της διάρκειας του ελληνικού πολιτισμού και αναδεικνύει την αδιάσπαστη συνέχεια και συνοχή του ελληνισμού από τα βάθη της προϊστορίας ως τα κλασικά και ελληνιστικά χρόνια, από τη ρωμαϊκή περίοδο ως το τέλος της βυζαντινής εποχής, και από τους αιώνες της ξενοκρατίας ως την επαναστατική αφύπνιση του 1821 και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.

Τη γοητευτική διαδρομή της ελληνικής τέχνης και τις ιστορικές περιπέτειες της Ελλάδας αφηγούνται αντιπροσωπευτικά έργα οκτώ σχεδόν χιλιετιών, που προέρχονται, τόσο από τον ελλαδικό χώρο όσο και από περιοχές όπου ρίζωσε ο ελληνικός πολιτισμός.
Στο σταυροδρόμι αυτό ανάμεσα στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία παρά τις μακραίωνες περιόδους αναταραχών και ανασφάλειας, διατηρήθηκαν τα ουσιώδη συστατικά του ελληνικού πολιτισμού: η ανθρωποκεντρική θέαση του κόσμου, η κινητική πνοή της σκέψης, η γόνιμη αφομοίωση των επιδράσεων από τους κατά περιόδους κατακτητές.
Στην έκθεση Gods, Myths and Mortals όψεις της καθημερινής ζωής και πτυχές της θρησκευτικής έκφρασης συνυπάρχουν με τεκμήρια της πολιτειακής εξέλιξης, έτσι ώστε να καταγράφεται το αφήγημα που συνέχει την εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού.

Για την πληρέστερη παρουσίαση του αφηγήματος αυτού οι επιμελητές του Μουσείου Μπενάκη επέλεξαν 201 αντικείμενα από όλες τις ελληνικές συλλογές του Μουσείου: σκεύη, αγγεία, ειδώλια, αγαλματίδια και κοσμήματα της προϊστορικής, αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής περιόδου, αντικείμενα της καθημερινής ζωής, εκκλησιαστικά σκεύη, εικόνες, χειρόγραφα, ευαγγέλια και ιερατικά άμφια της βυζαντινής και της μεταβυζαντινής περιόδου, κεντήματα, κεραμικά, ξυλόγλυπτα, λιθανάγλυφα, κοσμήματα και φορεσιές της εποχής της τουρκοκρατίας και των πρώτων δεκαετιών του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, εκδόσεις του ελληνικού διαφωτισμού και έγγραφα του Αγώνα, κειμήλια των αγωνιστών του ’21, αντικείμενα με φιλελληνικές παραστάσεις και απεικονίσεις σκηνών του αγώνα από ευρωπαίους καλλιτέχνες. Με δεδομένη τη βαρύτητα του εγχειρήματος  το Μουσείο Μπενάκη δε δίστασε να στερήσει από τη μόνιμη έκθεσή του ορισμένα σημαντικά εκθέματα προκειμένου να εξασφαλιστεί η πληρότητα της έκθεσης. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται ένα μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο και το  χρυσό στεφάνι από φύλλα μυρτιάς του 4ου-3ου αι. π.Χ.
 


Το “μικρό” Μουσείο Μπενάκη  θα παραμείνει στη Μελβούρνη για πέντε χρόνια (με δυνατότητα παράτασης) όχι μόνον εξαιτίας των πολυπληθών σωμάτων της ελληνικής διασποράς στην Αυστραλία, αλλά και εξαιτίας της φυσιογνωμίας του Μουσείου που θα τη φιλοξενήσει: ενός Ιδρύματος που έχει θέσει ως στόχο του τη μελέτη και ανάδειξη της συμβολής του ελληνισμού στην Ιστορία και την Τέχνη.

Η παρουσία αλλά και η προσφορά του Μουσείου Μπενάκη όμως δε σταματά εδώ. Πέρα από τη δημιουργία του παραρτήματος αυτού στην πόλη με τη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα εκτός συνόρων, η συνεργασία του με το Hellenic Museum θα έχει και συνέχεια. Περιλαμβάνει τηδιοργάνωση μιας περιοδικής έκθεσης το χρόνο, με στόχο να ξεδιπλώσει στο κοινό της Μελβούρνης όλο το φάσμα των συλλογών του. Πέρα από τις ελληνικές συλλογές που παρουσιάζονται στην έκθεσηGods, Myths and Mortals, τα αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, η συλλογή ισλαμικής και κινεζικής τέχνης καθώς και ειδικές θεματικές ενότητες έχουν επίσης προταθεί για τον προγραμματισμό αυτό, ο οποίος βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Η έκθεση είχε θερμή ανταπόκριση από τους κατοίκους της Μελβούρνης και ιδιαίτερα από την Ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας. Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014, όπου παραβρέθηκαν ο Κυβερνήτης της Βικτώρια Dr Denis Napthine, ο Υπουργός Σχεδιασμού, Πολιτισμικών Υποθέσεων και Δικαιωμάτων Matthew Guy, ο Πρόεδρος του Hellenic Museum of Melbourne Χάρης Σταμούλης, ο διευθυντής του Γιάννης Τατούλης, η αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Ειρήνη Γερουλάνου και ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Παύλος Γερουλάνος.

Τα Μέσα Ενημέρωσης της Αυστραλίας υποδέχτηκαν τη συνεργασία με ιδιαίτερη θέρμη. Έγιναν εκτενή αφιερώματα στα έντυπα μέσα, αλλά και πολλές ειδικές εκπομπές και συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.


 
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου