Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Ο "Κήπος" και η πόλη


Πριν λίγο καιρό συναντηθήκαμε  στο  εξαρχειώτικο στέκι NOSOTROS στα πλαίσια μιας συζήτησης με  αφετηρία   τον «Κήπο» του Γιάννη Σχίζα : Ένα βιβλίο των εκδόσεων «Μανδραγόρας» (Κώστας Κρεμμύδας)με μνήμες για την περιαστική ύπαιθρο αλλά και προσδοκίες για την Πόλη ,που όλοι αγαπήσαμε και μισήσαμε.
  Η συζήτηση ήταν επόμενο να εκτεθεί στη  «μαύρη τρύπα» των νοσταλγικών δεδομένων   του καθενός,  ιδιαίτερα  όσων έζησαν  αλλεπάλληλα  «μνημόσυνα»   για γραφικότητες που χάθηκαν ή εξώσθηκαν βίαια από την αστική  ζωή. 

 Όμως τελικά τη «βγάλαμε καθαρή» κάνοντας μια συζήτηση μελλοντοστραφή, κρίνοντας και συγκρίνοντας τη παλιά ζωή με τη τρέχουσα ζωή των πόλεων,  βοηθημένοι ίσως από τη  προβληματική του Αμερικανού στοχαστή  Μάρεϊ Μπούχτσιν    :  Ο οποίος   ανέτρεχε  στις πόλεις του παρελθόντος όχι με στόχο την απλή και άγονη εξιστόρηση  αλλά  για να πιστοποιήσει κάποια  «υψηλά κριτήρια ουρμπανισμού» που υπήρξαν, αλλά στη συνέχεια εξέπεσαν….

Με την ίδια πρόθεση – για να  ανακαλέσουμε  παλιές ιστορίες  και ποιότητες  της Αττικής, αλλά και  για να «ανακυκλώσουμε» καταστάσεις ζωής  που απορρίφθηκαν  στις πολεοδομικές χωματερές αν και ήταν   αξιοβίωτες- θα ξανασυναντηθούμε την Παρασκευή 14.11.14, ώρα 7.30, στο εντευκτήριο των «Φίλων του Βουνού και της Θάλασσας»(Ποσειδώνος 18, Βούλα). Θα παρακολουθήσουμε μια ταινία-ντοκυμαντέρ για το πολεοδομικό γίγνεσθαι της Αθήνας, θα συζητήσουμε με τον συγγραφέα του «Κήπου» Γιάννη Σχίζα και τον επίσης συγγραφέα με αντικείμενο μια  άλλη αθηναϊκή περιοχή  – τον Κώστα Ποντικόπουλο («Τα μπλουζ  του Αγίου Παντελεήμονα»). Η  όλη εκδήλωση θα καταλήξει σε συζήτηση και σε  κέρασμα,  μετά της ενδεδειγμένης οινοποσίας και τσιπουροποσίας....



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου