Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

400 ευρώ πρόστιμο ανά γόπα….


Παλιά, δεν θυμάμαι τίποτε πιο αηδιαστικό στους δρόμους από το να ανοίγει μια πόρτα αυτοκινήτου, να προβάλλει ένα χέρι με τασάκι, να το τινάζει και να αποθέτει στην άσφαλτο καμιά δεκαριά γόπες…Τώρα πλέον,  η μνήμη αυτής της   αθλιότητας έχει εμπεδώσει   την απέχθειά μου για τις μεμονωμένες γόπες τσιγάρων που κάποιοι σβήνουν – συχνά με απίστευτη θρασύτητα – στους δημόσιους χώρους. Επί πλέον  διατηρώ άσβεστο μίσος εναντίον της αντιαισθητικής και εξίσου γαϊδουρινής απόθεσης γοπών στις αμμουδιές – θέμα με το οποίο έχουν ασχοληθεί οργανώσεις και περί του οποίου γράφτηκαν διάφορα στα περιοδικά ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ  και  ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ.
Και τώρα, εντυπωσιάστηκα από την  είδηση που ήλθε από την μακρινή Σιγκαπούρη :
Πρόστιμο  400 ευρώ επιβλήθηκε   σε έναν άνδρα από την  Εθνική Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Σιγκαπούρης, για κάθε μία από τις γόπες που διαπιστωμένα πέταξε από το παράθυρο του διαμερίσματός του. Και ο «λογαριασμός έφτασε τα 13.200 ευρώ (400Χ33), με διαπιστωμένες 33 γόπες δικής του προελεύσεως…Και σα να μην έφτανε αυτό :  ο  παραβάτης υποχρεώθηκε και σε κοινωφελή εργασία τεσσάρων ημερών !
Σε μας και ανεξάρτητα από τη συλλογή γοπών, η καπνορύπανση παραμένει ζήτημα. Ζήτημα  που μάλιστα επανήλθε δριμύτερο,  μετά την αποτυχία της πρόσφατης απαγορευτικής πολιτικής.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου