Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Η κουλτούρα του εγωισμού


ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΛΑΣ,ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ,ΖΑΝ ΚΛΩΝΤ ΜΙΣΕΛ,ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ/σειρά ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ 28/ΑΘΉΝΑ 2014,σελ.93.


Το 1986,το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι,Channel 4 οργάνωσε μία συνάντηση ανάμεσα στον Κορνήλιο Καστοριάδη και τον Κρίστοφερ Λάς.Αυτή η συνομιλία λύει τις ηθικές ψυχολογικές και ανθρωπολογικές επιπτώσεις που προκαλεί η ανάπτυξη του σύγχρονου καπιταλισμού. Οι απαρχές της καταναλωτικής κοινωνίας συνοδεύονται από τη γέννηση ενός νέου εγωισμού, που κάνει τα άτομα να αποσύρονται από τη δημόσια σφαίρα και να καταφεύγουν σε έναν αποκλειστικά ιδιωτικό κόσμο. Χωρίς σχέδιο, όμηροι ενός παραισθησιογόνου κόσμου, ναρκωμένοι από τους μηχανισμούς της αγοράς και τη διαφήμιση, τα άτομα δεν διαθέτουν πλέον πρότυπα με τα οποία μπορούν να ταυτιστούν. Αυτή η ανάλυση της κρίσης του καπιταλισμού ακολουθείται από έναν εκτενή επίλογο του Ζαν - Κλωντ Μισεά, με τον τίτλο “Η ψυχή του ανθρώπου στον καπιταλισμό"

                                                                 ***

………Πριν από τριάντα ή εξήντα χρόνια, οι άνθρωποι της αριστεράς μιλούσαν για τη Μεγάλη Νύχτα, οι άνθρωποι της δεξιάς για τη διαρκή πρόοδο κ.λ.π. Σήμερα, κανένας δεν τολμάει να εκφράσει ένα φιλόδοξο σχέδιο, ούτε κάν σχετικά λογικό, που να πηγαίνει πέρα από τον προυπολογισμό και τις εκλογές…..
                                                                    Κορνήλιος Καστοριάδης


…….Περιέγραψα το “ελάχιστο εγώ" ή το “ναρκισσιστικό εγώ “ σαν ένα εγώ που αδειάζει όλο και περισσότερο από κάθε περιεχόμενο, που έχει φτάσει να προσδιορίζει τους στόχους του για τη ζωή με τους πιο περιοριστικούς όρους, με όρους απλής επιβίωσης, καθημερινής επιβίωσης…..

                                                                                  Κρίστοφερ Λας

……..Οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν πρόκειται να βρουν τον δρόμο προς την προσωπική και συλλογική χειραφέτηση, με το να δαιμονοποιούν ως “αντιδραστική” κάθε αίσθηση ταυτότητας ή χαρακτηρίζοντας, ως “παρελθοντολογία “ τη θεμιτή προσήλωση των λαών στη γλώσσα τους , τις παραδόσεις τους και τον πολιτισμό τους [άποψη που αποτελεί τον σταθερό πυρήνα κάθε αριστερής μεταφυσικής……

                                                                               Ζαν Κλωντ Μισεά
Μετάφραση : Χριστίνα Σταματοπούλου
Επιμέλεια : Γιώργος Καραμπελιάς


                                                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου