Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Τρεις «φάσεις» γελοιότητας, η τρίτη με τον Μάριο Ντράγκι


Θυμάμαι μια «φάση» με τον Μπους τον νεώτερο στο Ιράκ, όπου σε μια συνέντευξη Τύπου κάποιος του πέταξε ένα παπούτσι ….Η κίνηση αυτή , που ήταν άκρως περιφρονητική για τα Ιρακινά ήθη, έδωσε την αφορμή για ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι : Όπου το κεφάλι του Μπους εμφανίζοταν  σε διάφορες θέσεις και εσύ έπρεπε  να έχεις την ετοιμότητα να σουτάρεις για να τον πετύχεις και να πάρεις ένα πόντο.  Είχα καλές επιδόσεις στο σπορ, μέχρι που ένας φίλος συν-συνταξιούχος μου ανακοίνωσε ότι πέτυχε 15 χτυπήματα στον συγκεκριμένο χρόνο. Του είπα ότι είναι «αχτύπητος» και περιόρισα τις φιλοδοξίες μου…
Σε μια άλλη «φάση» ο Πρόεδρος της Γαλλίας Σαρκοζί ήταν στην αγορά του Παρισιού και χαιρετούσε διάφορους. Κάποια στιγμή έτεινε το χέρι σε ένα άτομο που του απάντησε  κάτι σαν « Δεν δίνω το χέρι μου σε τύπους σαν κι εσένα». Τότε ο Σαρκοζί τον αποκάλεσε μ@λ@κ@, όμως την επόμενη ημέρα απέσυρε τον χαρακτηρισμό και ζήτησε συγγνώμη !
Η Τρίτη «φάση» σχετίζεται με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κύριο Μάριο Ντράγκι, που υπέστη την επίθεση μιας φεμινίστριας  με αντιτοκογλυφικές διαθέσεις....Για τη φάση αυτή  έγραψε ο ΓΙΑΓΚΟΣ ΡΑΠΤΗΣ :
Nτράγκι , αστείο  ανθρωπάκι
Συμπεριφέρθηκες σαν έμφοβο γατάκι
Μπροστά στο ωραίο κοριτσάκι
Και στο πολιτικό μαθηματάκι
Που πήρες, με το αστείο υφάκι.....


Και η είδηση από την Βίκυ Καπετανοπούλου :
«Μετά τις κατασταλτικές μεθόδους της αστυνομίας έξω από την ΕΚΤ [τον περασμένο μήνα], θέλησα να δείξω έναν θετικό τρόπο για μη ακραία, ειρηνική διαμαρτυρία μέσα στη φωλιά του διαβόλου. Τι καλύτερο από έναν χορό πάνω στο τραπέζι αυτού του μη εκλεγμένου άντρα μέσα στον γυάλινο πύργο του;»...
Γερμανίδα 21 ετών, φοιτήτρια Φιλοσοφίας στο Αμβούργο και ακτιβίστρια της FEMEN, η Ζοζεφίνε Βιτ έγινε την Τετάρτη το πρόσωπο της ημέρας. Με συνεντεύξεις στην Guardian, την Telegraph και το Bloomberg μεταξύ άλλων, δηλώνει έκπληκτη από τα χαλαρά μέτρα ασφαλείας στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, που της επέτρεψαν να μπει στη συνέντευξη Τύπου εμφανιζόμενη ως δημοσιογράφος με ψεύτικο όνομα. Φωνάζοντας «Σταματήστε τη δικτατορία της ΕΚΤ» και πετώντας φέιγ βολάν με το μανιφέστο της, έκοψε τη... χολή και τις δηλώσεις του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη.
«Απερίγραπτη η εικόνα του προσώπου του Μάριο Ντράγκι. Ηταν φοβισμένος, εμβρόντητος, ταραγμένος και η φάτσα του ανέκφραστου ισχυρού τραπεζίτη πήγε περίπατο» λέει περήφανα η Ζοζεφίνε, που κρατήθηκε για δυόμισι ώρες από την αστυνομία κι αφέθηκε ελεύθερη χωρίς κατηγορίες. Διευκρινίζει ότι οργάνωσε μόνη της το χάπενινγκ και όχι με πρωτοβουλία της FEMEN.
Γυμνόστηθη μαζί με άλλες ακτιβίστριες της οργάνωσης είχε διαμαρτυρηθεί κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, στην επίσκεψή του μαζί με την Ανγκελα Μέρκελ στο Ανόβερο, τον Απρίλη του 2013. Πέρασε δε και τέσσερις εβδομάδες σε φυλακή της Τυνησίας λίγους μήνες αργότερα, έχοντας καταδικαστεί για αντίστοιχη κινητοποίηση κατά της σύλληψης μιας Τυνήσιας φεμινίστριας.
«Αν η ΕΚΤ ήταν ένας δημοκρατικά εκλεγμένος θεσμός, θα μπορούσαμε να τον αξιοποιήσουμε για κάτι πολύ καλύτερο. [...] Εχουμε αυτή την εικόνα ότι οι λαοί στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες είναι πειθαρχημένοι και σκληρά εργαζόμενοι, ενώ στις νότιες λιάζονται στις παραλίες χωρίς να κάνουν τίποτα. Πρόκειται για ρατσιστικό αφήγημα, που διχάζει την ενωμένη μας Ευρώπη. Η ΕΚΤ και η τρόικα δίνουν τροφή σ' αυτό. [...] Οσο αναληθές είναι πως οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, άλλο τόσο είναι να λες πως οι Γερμανοί είναι εύποροι. Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών εδώ είναι μεγαλύτερο από ποτέ», υπογραμμίζει η Ζοζεφίνε στην Guardian. Οσο για τις αντιδράσεις; «Ελαβα πληθώρα email, από τον Καναδά ώς την Αυστραλία, που εξέφραζαν συγχαρητήρια κι ευγνωμοσύνη γι' αυτό που έκανα κι έτσι ένιωσα πως άξιζε τον κόπο. Υπήρξαν και ορισμένα σεξιστικά σχόλια για το εσώρουχό μου, αλλά ήταν πολύ λιγότερα»...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου